Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, al treilea din lume
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-international-de-teatru-de-la-sibiu-al-treilea-din-lume/

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, aflat anul acesta la a 21-a ediţie, este al treilea ca mărime din Europa, după Edinburgh şi Avignon. Între 6 şi 15 iunie, la Sibiu vor fi prezentate 381 de evenimente, în 66 de spaţii de joc.

Un articol de Adina Scorţescu|22 mai 2014

La conferința de presă care a avut loc ieri la Institutul Francez, Constantin Chiriac, președintele festivalului, a spus că vor veni la Sibiu artiști din 70 de țări ale lumii și se așteaptă în jur de 62 000 de spectatori pe zi. La ora actuală, Festivalul de la Sibiu (FITS), cel mai important festival de artele spectacolului din România, se situează pe „a treia poziție din lume, după Edinburgh și Avignon”. Aproape 7000 de bilete au fost vândute online, 11 spectacole fiind deja sold out.

Deși ediția de anul acesta încă n-a început, programul pentru ediția din 2015 este făcut în proporție de 80%. „Nu lucrăm în salturi. Ca să poți aduce nume mari ca Peter Stein, Peter Brook, Lev Dodin, trebuie să lucrezi ani de zile înainte”, a subliniat Chiriac. 10301513_766105666732990_9027904452062159502_n „ Acest festival a luat un oraș din România și l-a pus pe harta culturii europene, apoi l-a ajutat să câștige titlul de Capitală Culturală Europeană. Singurul meu reproș e că… e foarte greu să alegi unde să mergi. Aștept vârsta pensionării, când o să pot vedea toate spectacolele”, a spus râzând Angela Filote, reprezentanta Comisiei Europene în România.

Wajdi Mouawad, în deschiderea FITS

Considerat o raritate în spaţiul teatral pentru talentul său descriptiv, actorul, dramaturgul şi regizorul Wajdi Mouawad aduce în premieră naţională în România spectacolul „Seuls“, al companiei „Au Carré de l’Hypoténuse“. Spectacolul se joacă pe 2 iunie în București, la Teatrul Bulandra, și pe 6 iunie, la Sibiu, în prima zi de festival. În 2002, Wajdi Mouawad a fost distins cu medalia Chevalier de l’Ordre National des Arts et des Lettres pentru numeroasele premii primite în lume. „Seuls” („Singuri”) este un one-man show scris, regizat şi interpretat de Wajdi Mouawad, ce prezintă povestea lui Harwan, un student de treizeci de ani din Montréal, aflat în perioada în care trebuie să-şi susţină lucrarea finală. Harwan ajunge să fie închis într-una dintre sălile Muzeului Ermitaj din Sankt Petersburg, pentru o noapte care va dura mai mult de două mii de ani şi care îl va aduce înapoi la originile limbii sale materne, demult uitate, dar care se regăseşte încă în straturile profunde ale fiinţei sale. Foto: Festivalul de la Sibiu

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.

18
/04
/24

Astăzi, la Sibiu, a avut loc conferința de presă care prezintă programul spectacolelor celei de-a 31-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. În cadrul conferinței, Constantin Chiriac, președintele FITS şi directorul TNRS, a anunțat publicarea programului spectacolelor ediției din acest an și punerea în vânzare a biletelor, începând de mâine, 19 aprilie.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

17
/04
/24

„Experiențele depresiei” de Sidney J. Blatt este o incursiune în lumea uneia dintre cele mai răspândite boli ale epocii noastre și oferă diverse perspective asupra diferitelor chipuri ale depresiei.