Festivalul Național de Teatru Independent, ziua a treia
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-national-de-teatru-independent-ziua-a-treia/

În perioada 3-9 noiembrie se desfăşoară Festivalul Naţional de Teatru Independent, eveniment cultural ce cuprinde 50 de spectacole şi activităţi conexe teatrului.

Un articol de Ziarul Metropolis|4 noiembrie 2014

Miercuri, 5 noiembrie este cea de-a treia zi a Festivalului Național de Teatru Independent, finanțat de AFCN, și organizat de Fundația Godot.

Program FNTI, ediția a II-a, MIERCURI, 5 noiembrie:

CARTE DE TEATRU

18:30 : FNTi „CITESC TEATRU!” | UnTeatru (Str. Ilfov nr.1)

Iulia Popovici – prezentarea volumului „Noi practici în artele spectacolului în Europa de Est”, Editura Cartier

Moderator: Ioana Moldovan

Durata: 30 min 

TradareTEATRU

19:00 : „Trădare” de Harold Pinter | Unteatru (Str. Ilfov nr.1)

Coproducție Unteatru, Primăria Sector 3, Centrul Cultural Casa Artelor București

Regie: Sânziana Stoican

Cu: Sabrina Iaschevici, Ionuţ Vişan, Silviu Debu

Durata: 100 min

 

A trăda = A înșela în mod voit și perfid încrederea cuiva, săvârșind acte care îi sunt potrivnice. A fi neloial față de cineva sau de ceva. A se abate de la o linie de conduită, a dovedi inconsecvență față de o acțiune, de o idee etc. A comite o infidelitate în dragoste sau în căsnicie; a înșela.

TEATRU

19:00 : „În parc” de Radu Iacoban | Godot Cafe-Teatru (Str. Blănari ne.14)

Producție Radu Iacoban

Regie: Radu Iacoban

Durata: 80 min

Emin plus Veronica egal love.

Nando plus „Biciclista” egal afaceri de stat.

Râmaru plus Mihaela egal crimă și nuntă.

Un El plus o Ea egal noi.

O bancă goală în parc. Patru cupluri. Unele celebre, altele mai puțin.

Patru scene. Patru întâlniri.

Aceiași actori într-o comedie.

 

Nimic nu-mi scapaTEATRU

19:00 : „Nimic nu-mi scapă” de A. D. Hertz | Teatrul de pe Lipscani (Str. Lipscani nr.53)

Producție UNDA ART, București

Regie: Mihai Baranga

Cu: Aniela Petreanu, Gabriel Răuţă, Mihai Baranga, Claudiu Maier, Cristi Toma, Paula Chirilă

Durata: 75 min

 

Reţeta pentru un spectacol de calitate. Ingrediente:

– un conţinut incendiar: aventură organică, trio conjugal bio, umor pur!

TEATRU

19:30 : Exercițiu după „Flori pentru Algernon” de Daniel Keyes | Teatrul Coquette (Calea Călărași nr. 94)

Producție Compania Teatrulescu, Craiova

Regie: Iulia Colan

One-woman show cu Iulia Colan

Durata: 50 min

Charlie el devine Charlie ea. Nu e opţiune regizorală. În această alegere nu se ascunde subtext sau secret conceptual. Totul vine dintr-o mare afinitate a mea faţă de personaj şi din dorinţa de a-l întruchipa. Obstacolul de gen ( masculin/ feminin) l-am înlăturat, întrucât nu m-a interesat.”

 

Tanta si CostelTEATRU

19:30 : „Tanța și Costel” de Ion Băieșu | Teatrul Mignon (Bulevardul Hristo Botev nr.1)

Producție Teatrul Artemotion, Oradea

Regie: Sebastian Lupu

Cu: Petre Ghimbasan, Mirela Lupu

Durata: 65 min

 

Povestea-i simplă, fireşte: 2 necunoscuţi leagă o conversaţie-n gară, foarte “elegant”, fac planuri de nuntă, toate-s frumoase, el e cu deplasări, apoi îi vedem la ceremonie (când fac planuri despre viaţa comună, şi evident ei îi trebuie un “orizont” cât mai bun), apoi ani după, acasă, cu certuri conjugale, sau la spital (“Zi-mi adevărul, că unul dintre noi va muri în această seară, şi nu vreau să rămân văduvă”) sau chiar şi la teatru (“Du-mă la teatru, Costele, că vreau să râd!”).

TEATRU

20:00 : „Suntem ceea ce iubim” pe versuri de Nichita Stănescu | Teatrul Luni de la Green Hours (Calea Victoriei 120)

Producție Teatrul Luni de la Green Hours, București

Regie: Laura-Maria Vlădoiu

Cu: Alex Bogdan, Niculae Ionuţ, Andrei Huțuleac, Laura-Maria Vlădoiu, Naomi Guttman (pian)

Durata: 120 min

Recital de poezie şi pian versuri de Nichita Stănescu, pe muzica lui Frédéric Chopin

„Aflu cu emoţie că mai există încă dintre aceia care cred că „Suntem ceea ce iubim”. Grăbesc atunci să vă îmbrăţişez pe toţi şi să vă spun, la rândul meu, că „Vă iubesc pentru ceea ce sunteţi.”- Dora Stănescu

 

Stadiu mediu de degradareTEATRU

20:15 :Stadiu mediu de degradare” de Peca Ștefan | Teatru de Artă București (Sfântul Ştefan nr.21)

Producție Teatrul Fix, Iași

Regie: Ovidiu Caița

Cu: Cătălin Mîndru Ştefan, Alexandra Gitlan, Stanca Jabeniţan, Roxana Durneac, Bogdan Cantauz, Cristian Bojan, Adrian Marele, Ancuţa Gutui

Durata: 120 min

”E o piesă punk, o piesă profundă, o piesă care duce publicul într-o călătorie cum n-am mai văzut în teatrul românesc. O piesă care pune întrebări, o piesă despre valoarea și costurile artei și relevanța muncii noastre, a artiștilor. O meditație despre ce înseamnă “independența” asta despre care se vorbește atât de mult. O piesă în care banii joacă un rol la modul cel mai concret. O piesă politică, o piesă acută”

TEATRU

21:00 : „Pescărușul” de A.P.Cehov | Teatrul Podul, București (Mansarda Casei de Cultură a Studenților Bucureşti, Calea Plevnei )

Regie: Ana Ioana Macaria, Alexandru Mike Gheorghiu

Cu: Raluca Botez, Bogdan Costea, Marius Mihai, Diana Sărăcuţu, Adelin Ţărnică, Andreea Suilea, Mădălina Ignat, Valentin Florea, Alexandru Emilian Chifu, Gabriel Zaharia, Alexandra Tucu, Ioana Vlădescu

Durata: 100 min

În 1896, când s-a jucat prima oară piesa la Moscova, actriţa care interpreta rolul Ninei şi-a pierdut vocea în timpul reprezentaţiei, fiind intimidată de ostilitatea publicului.

Doi ani mai târziu, sub bagheta lui Stanislavski şi uşor tranchilizaţi cu câteva picături de valeriană, actorii noii distribuţii cunosc un succes fulminant.

Azi, Pescăruşul este una din cele mai cunoscute şi montate piese din lume. De ce? Vă invităm să descoperiţi secretul la Teatrul Studenţesc Podul, sala Catalin Naum, vizionând spectacolul nostru

 

Intuitia masculinaTEATRU

21:30 : „Intuiția Masculină, Trilogia Americană 3” | Godot Cafe-Teatru (Str. Blănari nr.14)

Producție DramaForTheMasses, București

Regie: Doina Antohi

Cu: Oana Puşcatu, Ana Bianca Popescu, Alina Petrică, Silvana Negruţiu, Alex Călin, Idris Clate, Cezar Grumăzescu, Lucian Ionescu. La pian: Vlad Pasencu

Durata: 95 min

A treia parte a Trilogiei Americane, construită independent față de celelalte părți, reuneşte nouă texte scurte de 10 minute al căror subiect gravitează în jurul naturii masculine, adesea frustă, directă, agresivă.

Trecerile sunt rapide, bruşte, fără legătură aparentă, aproape absurde, convenţia se rupe constant, clişeele de orice natură, dar mai ales erotice, se regăsesc la tot pasul. Totul se petrece în visul unui pianist nebun, care controlează personajele imaginaţiei sale prin muzică. Intuiţia masculină ilustrează o lume energică, explozivă, instinctuală, cu supereroi, filme cu zombi, focuri de armă, grandomanie, beţie, sex şi dragoste, a cărei energie debordantă împinge lumea înainte. Pentru că am vrea ca asta să rămână esenţa masculinităţii.

WORKSHOP

The 24 Hour Play | FNTi Workshop | LaScena (Calea Călărașilor nr.55)

24 Hour Play

Fă-ţi propriul spectacol independent în 24 de ore! Construiește-l azi de la zero și îl prezinți mâine în FNTi!

The 24 Hour Play este un eveniment care s-a născut la New York în 1995 și datorită succesului său a fost produs ulterior până azi și la Londra, Los Angeles, Chicago, Florența, Dublin și Atena, inclusiv în ambițioasa formă de 24 Hour Musicals.

23
/05
/17

Actorul britanic Roger Moore, celebru pentru rolurile sale din seria James Bond, a murit în Elveția, după o scurtă luptă cu cancerul. Actorul avea 89 de ani. "Cu inima grea, anuntam decesul iubitului nostru tata, Sir Roger Moore, astazi in Elvetia, dupa o scurta dar curajoasa lupta cu cancerul", au scris copiii actorului pe Twitter.

23
/05
/17

Inspirăm prin arte și cultură ” este motto-ul Fundației Calea Victoriei, proiectul creat acum exact 10 ani de Sandra Ecobescu, fostă corporatistă îndrăgostită de valorile umaniste și de cultură. Numele Fundației recuperează și celebrează o tradiție culturală puternică a Bucureștiului, Calea Victoriei fiind asociată în înfloritoarea perioadă interbelică cu spiritul modern, european și cultivat al Capitalei.

23
/05
/17

CRONICĂ DE FILM Difuzate în România pe HBO, primele două episoade din noua serie „Twin Peaks”, extrem de aşteptată, ne reintroduc în universul coşmaresc-suprarealist, deopotrivă perturbator şi fascinant, al lui David Lynch.

22
/05
/17

Filmikon & Therapy lansează propunerea de terapie prin film: în fiecare marți, din 23 mai până pe 15 septembrie, Filmikon va prezenta la Therapy o selecție de producții cinematografice, autohtone și internaționale, pe terasa bistro-ului.

22
/05
/17

“─ Ce fel de om este Johnny? îi întreba o fătucă. ─ Aaaaa, păi e un băiat valabil! Nu e încrezut, nu-şi dă aere şi se poartă aşa, modest, ca un om dă rând. ─ Vorbeaţi cu el des? ─ Sigur, în fiecare zi. ─ Şi ce-i spuneaţi? (…)”. Scriitorul Șerban Tomşa a lansat de curând „SUPRAVEGHETORUL şi alte povestiri”, volum din care continuăm să vă prezentăm câteva povestiri.

22
/05
/17

Un eveniment fără precedent în istoria muzicală a Chinei a avut loc de-a lungul săptămânii trecute: cursurile de Măiestrie Artistică Master Classes Mariana Nicolesco au reunit la Universitatea din Shenzhen, în apropiere de Hong Kong, cele mai proeminente talente din Conservatoarele şi Universităţile Chinei, printre care Beijing, Shanghai, Canton, Hunan, precum şi profesori şi maeştri de canto din întreaga ţară.

22
/05
/17

Se joacă la mall, la Băneasa, la Grand Cinema, nu așa, la Sala Epika, spectacolul „Cina de adio”. Cu Mihai Călin, Ecaterina Ladin și Gigi Ifrim. E o piesă scrisă de Alexandre de la Patellière și Matthieu Delaporte, dramaturgi francezi care ne sunt contemporani (ceea ce o face și un pic, dar doar un pic, prețioasă).

22
/05
/17

Când am trecut de scanerul metalic de la intrarea de la numărul 16, strada Cadet, din cartierul parizian Faubourg-Montmartre, aveam sentimentul vag că ma aflu acolo pentru a descoperi ceva ce în mod obișnuit este rezervat doar câtorva cercuri restrânse. Ce anume, greu de spus. Nu plănuisem ieșirea, Diana, o prietenă apropiată, nu putuse să vină. Nu-i nimic, o descoperire inițiatică, mi-am spus.

22
/05
/17

Într-o zi de 22 mai se năștea actorul britanic Laurence Olivier si se stingeau din viata compozitorul şi dramaturgul german Richard Wagner și scriitorul francez Victor Hugo.

21
/05
/17

,,Nu vă supărați, ați văzut cumva un domn cam atât de înalt care-a trecut pe-aici? Dar dumneavoastră ați văzut? Atât de înalt! Imposibi! Imposibil! Eu cred c-ați văzut, dar nu vreți să-mi spuneți.”

20
/05
/17

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE Astăzi, când se discută în lumea întreagă soarta Europei ca un tot organic ori ca o aglomerare de state, e interesant să ni-l amintim pe George Ciorănescu (1918-1993), cel care la un moment dat spunea: „Poporul din care mă trag s-a pronunţat totdeauna pentru Europa. Poporul meu posedă deplina maturitate şi întreaga informaţie istoică şi politică pentru a sprijini crearea Europei unite, libere şi democratice”.