Festivalul Teatrului de Animatie a ajuns la a noua ediţie
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-teatrului-de-animatie-a-ajuns-la-a-noua-editie/

Joi, 14 noiembrie 2013 Teatrul de Animatie Țăndărică dă startul, pentru a 9-a oară la Festivalul Teatrului de Animaţie „Bucurii pentru Copii. Spectacole de colecţie”.

Un articol de Andrada Văsii|12 noiembrie 2013

Joi, 14 noiembrie 2013, Teatrul de Animatie Țăndărică dă startul, pentru a 9-a oară, la Festivalul Teatrului de Animatie „Bucurii pentru Copii, Spectacole de colecţie“.

În perioada 14-24 noiembrie, în cele 7 locuri de desfăşurare a festivalului (Teatrul Țăndărică, Institutul Francez, Grand Cinema Digiplex, Şcoala nr.45, Spitalele de copii Grigore Alexandrescu şi Marie Curie, dar şi la Pavilionul Romexpo – în cadrul Târgului Internaţional Gaudeamus) vor avea loc peste 70 de evenimente dedicate celor mari şi celor mici (spectacole de teatru, spectacole-lectură, workshop-uri, lansări de carte, expoziții şi conferințe) din 10 state (Anglia, Bulgaria, Croaţia, Franţa, Germania, Hong Kong-China, Italia, Polonia, SUA, România).

Spectacolul „Mica Sirenă“, producţie a Teatrului de Animaţie Ţăndărică, va deschide joi, 14 noiembrie, de la ora 10.00, cea de-a 9-a ediţie a evenimentului Festivalul Teatrului de Animatie „Bucurii pentru copii. Spectacole de colecţie”.

De la orele 17.15, vernisajul expoziţiei „Teatru în diferite contexte“, realizată de scenograful Mihai Pastramagiu, va precede reprezentaţia spectacolului „Fata Babei şi Fata Moşneagului“, producţie a teatrului gazdă care va începe la ora 18.00.

Vineri, 15 noiembrie, festivalul va continua cu trei spectacole din Bucureşti, două dintre ele ale Teatrului de Animaţie Ţăndărică: „Albă ca zăpada“, dedicat celor mici, de la ora 10.00 şi „Golem“, dedicat adulţilor, de la ora 18.00. Tot pentru adulţi este şi spectacolul nonverbal „Măiastra“, dedicat sculptorului Constantin Brâncuşi, un proiect independent-Ilona Hrestic ce va începe de la ora 19.30.

Festivalul Teatrului de Animatie aduce spectacole pentru toate gusturile

Ziua de sâmbătă,16 noiembrie, va începe cu frumoasa poveste „Inimă Rece“, o producţie a Teatrului Pentru Copii Ciufulici din Ploieşti care se va juca în Sala Lahovari, de la ora 10.00 şi de la ora 12.00. Tot sâmbătă, de la ora 11.00, cei mici sunt aşteptaţi la Grand Cinema Digiplex- Mall Băneasa pentru a face cunoştinţă cu două personaje îndrăgite: „Frumoasa şi Bestia“.

Seara de sâmbătă va debuta cu decernarea Premiului „Michaela Tonitza Iordache” de Excelenţă în Arta Animaţiei, acordat Mariei Mierluţ.

Pofesioniştii, studenţii, amatorii dar şi curiosii vor putea afla câteva dintre secretele tehnicilor franţuzeşti ale teatrului de animaţie de la Iulian Furtună, în cadrul atelierului „Actorul de animaţie şi tehnicile de mişcare corporală“, care va începe la ora 17.00, la Institutul Francez – Sala Atrium. (Atelierul va avea loc şi duminică, pe 17 noimebrie, de la ora 18.00, la Sala Studio a Teatrului Ţăndărică).

Festivalul Teatrului de Animatie

„Mica sirenă“, spectacol din repertoriul teatrului Ţăndărică

Festivalul Teatrului de Animatie va continua cu spectacolul susţinut de trupa maghiară a Teatrului pentru copii şi tineret „Ariel” din Tg Mureş, „Tragedia Omuleţului“, care va începe de la ora 18.00 şi de la ora 20.00, cu atelierul susţinut de Maria Mierluţ „Confesiuni cu o păpuşă”.

Duminică, 17 noiembrie, Teatrul Municipal Bacovia din Bacău va fi prezent în festival cu o poveste despre toleranţă, candoare şi rostul lucrurilor, „Oblio“, care se va juca în Sala Lahovari, de la ora 10.00 şi de la ora 12.00. „Motanul Încălţat“ îi aşteaptă pe cei mici, de la ora 11.00, la Grand Cinema Digiplex- Mall Băneasa.

Seara, de la ora 18.00, cei mici şi cei mari se vor bucura de o extravagantă varietate de păpuşărie şi mimă, care celebrează tradiţiile naţionale şi cultura internaţională în spectacolul nonverbal „A la Carte“, susţinut de Jose Navarro din Anglia.

Spectacolul va fi precedat de lansarea cărţii „Poezii pentru cei mici“, de Aurora Georgescu, apărută la Editura Litera. De asemenea, de la ora 20.00, două mari personalităţi ale teatrului, Mihai Gruia Sandu şi Paul Ionescu, povestesc despre experienţele lor în teatrul de animaţie.

Foto credit: Festivalul Teatrului de Animatie

16
/07
/17

CRONICĂ DE FILM Despre o spectaculoasă docuficţiune poloneză cu viaţa de noapte a tinerilor din Varşovia. Şi despre un thriller elveţian care are ca protagonist un detectiv particular cu o minte tulburată. Acum, în iulie, în (unele) cinematografe.

15
/07
/17

O expoziție In Memoriam Augustin Buzura, organizată de Institutul Cultural Român, prin Centrul Național al Cărții, în parteneriat cu Biblioteca Națională a României, va fi deschisă în perioada 14-31 iulie la sediul ICR din Aleea Alexandru, nr. 38.

15
/07
/17

Una dintre cele mai valoroase compoziții jazz imaginate vreodată în umbra Mariei Tănase, un proiect de excelenţă, aplaudat pe scene prestigioase şi inclus pe coloana sonoră a unui film internaţional aspirant la Oscar, „Pân’la rai” va fi prezentat, în ediţie excepţională, la Grădina Green Hours din Bucureşti, marți, 18 iulie, de la ora 19.30.

15
/07
/17

Caravana Filmelor TIFF revine în această vară, pentru a opta ediție, cu un program de filme noi, premiate, proiectate în aer liber pentru publicul din peste 15 orașe. Ecranul uriaș al Caravanei va fi amplasat în parcuri, piețe publice, amfiteatre și grădini de vară, de la mijlocul lunii iulie, până în septembrie.

15
/07
/17

UNTEATRU sărbătorește șapte ani de existență și organizează cu acest prilej zilele UNTEATRU – „un micro-festival de teatru, concerte și prietenie”, care va avea loc între 19-23 iulie.

14
/07
/17

Un documentar regizat de Susan Lacy despre regizorul laureat al premiului Oscar Steven Spielberg va avea premiera la HBO pe 7 octombrie. Documentarul va examina în profunzime filmografia lui Spielberg, relevând modul în care experiențele sale i-au influențat munca și au transformat-o în timp.

13
/07
/17

Taifas nocturn, cu amintiri, tutun, cafea și voie bună, între doi scriitori ce-au nimerit pe același palier, în prima și ultima vacanță, pe care au petrecut-o împreună, la Techirghiol. În 2017 se împlinesc 50 de ani de la moartea lui Tudor Arghezi despre care se spunea că era arțăgos cu prietenii și „spurcat la gură” cu străinii.

13
/07
/17

În perioada 4-18 iulie 2017 se desfășoară cea de-a XXXIV-a ediţie a Festivalului Internațional de Teatru din Almada, cea mai importantă manifestare de acest gen din Portugalia. La eveniment va fi prezentat și spectacolul „Oameni obișnuiți”, de Gianina Cărbunariu, în interpretarea actorilor de la Teatrul Național „Radu Stanca“ Sibiu (TNRS). Spectacolul va avea loc, duminică, 16 iulie, ora 22:00, pe Scena Mare a Școlii D. Antonio da Costa din Almada unde sunt așteptați 600 de spectatori.

13
/07
/17

Pe 22 iulie, de la 08:00 la 20:00, găsești în București un workshop de fotografie și explorare urbană, în care afli poveștile orașului de la scriitorul Andrei Crăciun și înveți să faci fotografii de la un profesionist ca Adi Bulboacă.

13
/07
/17

Se împlinesc 10 ani de când UNDERCLOUD, primul festival de teatru independent din România, se desfăşoară în fiecare vară în Bucureşti. Ediţia aniversară ce va avea loc în perioada 22-31 august 2017, la ARCUB-Gabroveni, va fi marcată de evenimente teatrale unice, de prezenţa unor personalităţi ale teatrului românesc şi străin, de petreceri şi surprize.

12
/07
/17

Blackbird sau...blackbirds? E întrebarea cu care am ieșit de la Unteatru după ce am văzut piesa lui David Harrower, în regia lui Andrei și a Andreei Grosu. Poate e firesc să încep cu notarea acestei prime impresii după duelul verbal dintre Ray (Peter) și Una. Și totuși, o umbră de îndoială se strecoară, brăzdând aerul încins de afară... Să fi fost doar o pasăre?... O pasăre neagră, un gând acuzator sau, poate, „dulcea pasăre a tinereții”? Ezit, știind că lucrurile nu sunt întotdeauna ceea ce par să fie...

12
/07
/17

Buzăul a devenit între 4 și 9 iulie, pe durata Festivalului Internațional de Film Buzz CEE, un spațiu original al filmelor și al cineaștilor. Cum a arătat a doua ediție a festivalului buzoian, aflați din rândurile care urmează.

12
/07
/17

Toate aceste nopți albe / All These Sleepless Nights, documentarul hibrid regizat de polonezul Michal Marczak, intră pe 28 iulie în cinematografele din țară, distribuit de Transilvania Film. Filmul a câștigat premiul pentru regie la competiția World Cinema - film documentar a Festivalului de la Sundance, și premiul publicului în competiția internațională a festivalului T-Mobile New Horizons IFF din Polonia.