FILB 2013 a debutat marţi seară
https://www.ziarulmetropolis.ro/filb-2013-a-debutat-marti-seara/

Cea de-a şasea ediţie FILB a debutat marţi seară cu un dialog între familii de scriitori bazat pe romanul autoarei israeliene Zeruya Shalev.

Un articol de Andrada Văsii|4 decembrie 2013

Cea de-a şasea ediţie FILB a debutat marţi seară cu un dialog între familii de scriitori, bazat pe romanul autoarei israeliene Zeruya Shalev.

Astfel, familia alcătuită din Zeruya Shalev şi Eyal Megged şi cea formată din Cecilia Ştefănescu şi Florin Iaru au discutat pe baza romanului „Soţ şi soţie”, apărut la editura Polirom în două ediţii şi în format digital. Dialogul a fost moderat de familia Adela Greceanu şi Matei Martin şi a avut loc la Café Cărtureşti Verona din Bucureşti.

De asemenea, FILB a găzduit la librăria Humanitas Cişmigiu lansarea cărţii „Sânge şi spledoare. Un roman despre familia Borgia”, de Sarah Dunant (foto sus), urmată de o sesiune de autografe. Alături de autoare au participat şi Dana Jenaru, Marina Constatinescu, Elisabeta Lasconi, Carmen Săndulescu, Marius Chivu şi Denisa Comănescu.

Ediţia din acest an a FILB ((3 – 6 decembrie) prilejuieşte iubitorilor de literatură din Capitală întâlnirea cu opt nume importante ale literaturii universale contemporane (Sarah Dunant, Zeruya Shalev, Andrea Tompa, Eyal Megged, Marinko Koščec, Srđan Srdić, Robert Perišić şi Kei Miller) – 7 dintre invitaţi, în premieră în România -, alături de patru scriitori români importanţi, din generaţia de autori lansaţi după 2000 (Marin Mălaicu-Hondrari, Corina Sabău, Adrian Schiop şi Andrei Dósa).

Literatura contemporană tronează la FILB

Sarah Dunant – romancieră, critic literar şi realizatoare de emisiuni radio-TV, una dintre autoarele britanice care se bucură de un succes răsunător atât în Europa, cât şi în SUA va participa la FILB.

Zeruya Shalev – cea mai cunoscută şi apreciată scriitoare israeliană a momentului, ale cărei romane au fost traduse şi publicate de cele mai importante edituri din Europa, Andrea Tompa – scriitoare şi critic de teatru din Ungaria, Eyal Megged – unul dintre cei mai cunoscuţi scriitori şi jurnalişti din Israel, editorialist important la cunoscuta publicaţie Haaretz, sunt invitaţii care vor lua parte la prima seară de lecturi publice şi de dezbateri de la Clubul Ţăranului, azi, începând cu ora 18.00, la Muzeul Ţăranului Român.

Citiți și: În lipsa sponsorilor, FILB participă prin Vasile Ernu la prima ediţie a Swimathon Bucureşti

Marinko Koščec – considerat stilistul incontestabil al literaturii croate, Srđan Srdić – editor al festivalului Kikinda Short şi unul dintre cei mai apreciaţi tineri autori de proză scurtă din literatura sârbă contemporană, Marin Mălaicu-Hondrari – unul dintre cei mai apreciaţi tineri scriitori români, poet şi prozator ale cărui cărţi sunt primite cu entuziasm atât de critică, cât şi de public, Corina Sabău – prozatoare de un rafinament deosebit, invitată a festivalurilor europene de literatură şi deja un nume consacrat în scenaristica de film sunt scriitorii pe care iubitorii de literatură îi vor putea întâlni la Clubul Ţăranului, joi, începând cu ora 18.00.

FILB

Romanul semnat de Sarah Dunant

În ultima seară a ediţiei din acest an a FILB, cititorii îl vor întâlni pe Robert Perišić – scriitorul pe care Jonathan Franzen îl descria ca pe „o lumină strălucind de inteligenţă şi sclipind de ironie, care ne schimbă imaginea pe care o aveam despre Croaţia de după război: aceasta nu doar supravieţuieşte, dar şi contează”, notează Mediafax.

Va mai fi prezent şi Kei Miller – un poet şi prozator a cărui voce a devenit, în ultimii ani, inconfundabilă, Adrian Schiop – prozator a cărui literatură a devenit marcă înregistrată, autorul unui roman despre care se spune că ar fi revelaţia anului 2013 în România, şi Andrei Dósa – poet din noua generaţie care, încă de la debut, a făcut senzaţie prin rafinamentul şi luciditatea unei scriituri ce-l individualizează pe scena literară românească.

Foto credit: FILB

06
/10
/18

Nadia Murad, autoarea volumului „Eu voi fi ultima. Povestea captivităţii mele şi lupta mea împotriva Statului Islamic” (Polirom, 2018) – scris în colaborare cu jurnalista Jenna Krajeski, cuvânt-înainte de Amal Clooney – , este unul dintre cei doi laureați ai Premiului Nobel pentru Pace 2018. Cel de-al doilea laureat este medicul congolez Denis Mukwege.

05
/10
/18

Zilele trecut, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, s-a discutat despre "Cartea Filocaliilor. Cele mai frumoase pagini", volum recent apărut la Editura Humanitas, o selecție realizată de Georgeta-Anca Ionescu din ediția tradusă din grecește de pr. prof. dr. Dumitru Stăniloae, membru al Academiei Române.

03
/10
/18

Mircea Cărtărescu, într-un inedit "tablou" surprins de soția sa, scriitoarea Ioana Nicolaie, în Palma de Mallorca, unde autorul romanului "Solenoid" a primit, zilele trecute, Premiul Formentor de las Letras 2018

02
/10
/18

Cartea „Către un zeu necunoscut” (traducere din limba engleză și note de Ioana Oprica) a fost publicată la editura Polirom, în anul 2018.

01
/10
/18

A apărut o necesară carte-album, „CineBucurești. 100 de ani de modernitate - Sala de cinema”, coordonată de arhitectul Mihaela Pelteacu și cineastul Laurențiu Damian. Un volum despre istoria glorioasă a sălilor de cinema din București, care trezește nostalgii dar induce și tristețe din cauza stării actuale de degradare a cinematografelor.

29
/09
/18

Campioana olimpică şi mondială la scrimă Ana-Maria Brânză lansează cartea pentru copii „En Garde! Fetiţa cu masca tricoloră” la editura Curtea Veche, „o poveste de suflet despre pasiune, ambiţie, sport şi vise îndrăzneţe care devin realitate”, arată un comunicat remis

26
/09
/18

DANS PRINTRE CUVINTE Deschizi televizorul și ești bombardat cu o limbă română de multe ori aproximativă, citești ce-a mai rămas din presa scrisă și se întâmplă același lucru. Iar pe rețelele de socializare e jale. Cui îi mai pasă azi, în secolul vitezei, de gramatică? Ziarul Metropolis îți propune un joc nou de gramatică, fără să te scoată la tablă…

25
/09
/18

TURISM CULTURAL Am participat la începutul lunii septembrie la al treilea congres internațional dedicat lecturii, desfășurat la Astana, în Kazahstan, prilej de rodnice întâlniri cu stepa Asiei Centrale. Iată ce am aflat – așadar, o dare de seamă.

25
/09
/18

Organizatorii Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași – FILIT au anunțat numele unui alt invitat de marcă, ce va fi prezent la Iași în perioada 3-7 octombrie 2018. Este vorba despre Veronica Roth, numărul 1 în topul „New York Times” al celor mai bine vânduți autori, pentru seria „Divergent” („Divergent”, „Insurgent”, „Experiment”).

24
/09
/18

Cartea „Djamilia” (traducere din limba rusă și note de Antoaneta Olteanu) a fost publicată în anul 2017 la Editura Allfa, parte a grupului editorial All, în colecția Strada Ficțiunii.