Filip Florian si Lucian Boia printre bestsellerurile de la Gaudeamus 2012
https://www.ziarulmetropolis.ro/filip-florian-si-lucian-boia-printre-bestsellerurile-de-la-gaudeamus-2012/

Volumul „Toate bufniţele”, de Filip Florian, şi cartea „De ce este România altfel?”, de Lucian Boia, se numără printre bestsellerurile Târgului Gaudeamus 2012, care s-a încheiat duminică, în Capitală.   Astfel, grupul Humanitas a avut la Gaudeamus încasări de 550.000 de lei, cu 20% mai mult decât anul trecut. Peste 20.000 de cărţi marca Humanitas […]

Un articol de Andrada Văsii|27 noiembrie 2012

Volumul „Toate bufniţele”, de Filip Florian, şi cartea „De ce este România altfel?”, de Lucian Boia, se numără printre bestsellerurile Târgului Gaudeamus 2012, care s-a încheiat duminică, în Capitală.

 

Astfel, grupul Humanitas a avut la Gaudeamus încasări de 550.000 de lei, cu 20% mai mult decât anul trecut. Peste 20.000 de cărţi marca Humanitas au fost vândute, iar editura a primit trei premii importante în urma votului publicului – cea mai râvnită carte a târgului („Parabolele lui Iisus. Adevărul ca poveste” de Andrei Pleşu), trofeul Gaudeamus – locul 1 şi premiul pentru traducere „Antoaneta Ralian”, acordat traducătorului Dinu Luca, pentru romanul „Obosit de viaţă, obosit de moarte”, de Mo Yan, apărut la Humanitas Fiction.

Pe primul loc în topul vânzărilor Humanitas s-a clasat cartea „De ce este România altfel?”, de Lucian Boia, urmată de „Parabolele lui Iisus. Adevărul ca poveste”, de Andrei Pleşu, „Viitorul începe luni”, de Ioana Pârvulescu, „Lumea secretă a nomenclaturii. Amintiri, dezvăluiri, portrete”, de Vladimir Tismăneanu, şi „Preţul adevărului. Un procuror în luptă cu sistemul” – Dan Tapalagă în dialog cu Daniel Morar.

De asemenea, pe primele două locuri în Top 5 Humanitas Fiction s-au clasat două cărţi de Mo Yan – laureatul premiului Nobel pentru literatură de anul acesta -, „Obosit de viaţă, obosit de moarte” şi „Sorgul roşu”. Acestea sunt urmate de „Manuscrisul găsit la Accra”, de Paulo Coelho, „Bob Dylan, Suflare în vânt. 100 de poeme traduse de Mircea Cărtărescu” şi „Îngerul decăzut”, de Yukio Mishima.

Totodată, cel mai bine vândut audiobook al Humanitas Multimedia a fost „Leac de criză”, o colecţie de lecturi din I. L. Caragiale.

Pe primul loc în topul vânzărilor editurii Polirom s-a clasat cel mai nou roman al lui Filip Florian, „Toate bufniţele”, urmat de cartea pe care o semnează Tudor Chirilă – „Exerciţii de echilibru”. Pe locul al treilea în acest top s-au clasat la egalitate „Omar cel orb”, de Daniela Zeca, şi „Jacob se hotărăşte să iubească”, de Cătălin Dorian Florescu.

La Cartea Românească, pe primul loc în topul vânzărilor s-a clasat romanul „Vieţile paralele”, de Florina Ilis, urmat de „Cronicile genocidului”, de Radu Aldulescu, şi „Ultima fotografie”, de Bogdan Hrib. Potrivit reprezentanţilor Polirom şi Cartea Românească, vânzările de anul acesta de la târg au fost comparabile cu cele de anul trecut. Totodată, interesul publicului pentru autorii români ai editurilor a crescut.

La cea de-a XIX-a ediţie a Târgului Internaţional de Carte Gaudeamus, care a avut loc între 21 şi 25 noiembrie, Curtea Veche Publishing a fost prezentă cu numeroase noutăţi editoriale, premii şi reduceri de preţ de până la 50%. Publicul a putut întâlni numeroşi autori, nu mai puţin de zece evenimente având loc la standul editurii.

În topul celor mai cumpărate volume s-a aflat „Scrisorar”, de Mihail Şişkin, o frumoasă poveste de dragoste însemnată sub forma unei colecţii de scrisori, considerată a fi cea mai bună carte de literatură rusă contemporană. O surpriză a acestui târg de carte a fost primul roman semnat de Adrian Cioroianu – „Adulter cu smochine şi pescăruşi” s-a numărat printre cel mai bine vândute volume de la standul editurii Curtea Veche.

Cărţile de bucate s-au numărat din nou printre preferinţele cititorilor de la Curtea Veche. Pe locul al treilea în topul vânzărilor s-a aflat „Reţete vegane fără foc”, de Ligia Pop, o colecţie de reţete gustoase şi sănătoase preparate exclusiv din alimente de origine vegetală netratate termic. Al patrulea volum în ordinea vânzărilor a fost „Găteşte în 30 de minute cu Jamie”, pe care fanii lui Jamie Oliver l-au găsit la Gaudeamus în premieră naţională. Pe locul al cincilea în ordinea preferinţelor cititorilor s-a aflat volumul „Maşinile Regelui”, de principele Radu.

La editura All, lider al vânzărilor a fost Simon Toyne, cu cărţi precum „Sanctus” şi „Cheia”, urmat de „O poveste cu Horaţiu”, de Doina Papp, şi „Alexandru Arşinel , de la Dolhasca pe… Calea Victoriei” şi „Chemarea îngerului”, de Guillaume Musso.

Vânzările editurii Nemira la Gaudeamus au crescut cu 5% faţă de anul trecut. În topul vânzărilor editurii la târg s-au clasat „Almanahul Anticipaţia 2013”, urmat de „Colecţia de Povestiri Ştiintifico-Fantastice (CPSF) Anticipaţia Nr.1”, „Cum să cucereşti un bărbat pe e-mail, messenger şi Facebook”, de Dan Rădoiu, „Opere Alese”, de Rodica-Ojog Braşoveanu, şi „Shining” de Stephen King.

Cu o ofertă extrem de variată, reduceri mari, până la 65%, Litera a reuşit să atragă atenţia vizitatorilor de la Gaudeamus. O carte extrem de apreciată de vizitatorii acestei ediţii a târgului Gaudeamus este bestsellerul internaţional „Cartea Pierdută a Vrăjitoarelor” de Deborah Harkness (600 exemplare vândute), urmată în top de „Amprenta Omului” de Sebastian Faulks (vândut în 450 exempare) şi „Marea Carte a Crăciunului”, vândut în 400 exemplare. „Găteşte cu Pasiune”, de Nigella Lawson, este un alt titlu care s-a aflat printre preferinţele cititorilor la Gaudeamus, fiind vândut în 380 de exemplare.

Vânzările Litera de anul acesta au fost mai mari cu aproximativ 50% decât cele de la ediţia precedentă a târgului Gaudeamus. În cele cinci zile ale târgului, Litera a vândut aproximativ 10.000 de cărţi.

„Moarte subită”, de J.K. Rowling, a fost cea mai vândută carte a Grupului Editorial Trei la Târgul Internaţional de Carte Gaudeamus 2012. Autoarea celebrei serii „Harry Potter” a revenit în topuri cu un roman adresat, de aceasta data, publicului matur. „Schimbarea”, autobiografia scriitorului chinez Mo Yan, laureatul premiului Nobel pentru literatură în 2012, s-a aflat, de asemenea, între preferinţele cititorilor.

„Cincizeci de umbre intunecate”, de E. L. James (Editura Trei/ Colecţia Eroscop) a fost foarte căutată de fanii seriei „Fifty Shades”, dornici să afle deznodământul relaţiei tumultuoase dintre Anastasia Steel şi Christian Grey.

În topul vânzărilor s-au mai aflat „Cum am devenit un romacier celebru” de Steve Hely (Editura Pandora M/ Colecţia Literary Fiction) şi „Camera” de Emma Danoghue (Editura Trei/ Colecţia Fiction Connection).

În ceea ce priveşte volumele non-ficţiune, cititorii Grupului Editorial Trei au preferat: „Reţete de jocuri” de Lawrence J. Cohen, „Fanaticii Apocalipsei” de Pascal Bruckner şi „O istorie a psihologiei moderne” de Duane Schultz şi Sydney Ellen Schultz.

 

 

Sursa: Mediafax

03
/10
/17

Cine va lua Nobelul pentru literatură după Bob Dylan? Aceasta este marea întrebare care generează polemici serioase în saloanele literare, în contextul în care membrii Academiei suedeze ar putea să facă o alegere mai puțin controversată, lăsându-se tentați în acest an de propriul lor spirit academic, notează AFP.

02
/10
/17

Săptămâna trecută, „Soldaţii. Poveste din Ferentari”, debutul în lungmetraj al regizoarei Ivana Mladenovic, a primit o menţiune specială din partea juriului celei de 18-a ediţii a Premios Sebastiane, secţiune a Festivalului de Film de la San Sebastián, care este dedicată filmelor LGBTI. La același festival, actorul român Bogdan Dumitrache a fost desemnat Cel mai bun actor la Festivalul Internaţional de Film de la San Sebastian pentru rolul din “Pororoca”, cel mai recent film semnat de regizorul Constantin Popescu.

02
/10
/17

Regizorul filmelor ,,Ocean’s 11”, ,,Traffic”, ,,Erin Brockovich” şi ,,Magic Mike”, Steven Soderbergh a revenit pe marile ecrane, după o pauză de 4 ani, cu „Logan Lucky: Cursa norocului”. Comedia lui Soderbergh, câştigător al Premiului Oscar, mizează pe o distribuţie de excepţie şi îi aduce pe marile ecrane: Channing Tatum, Daniel Craig, Seth MacFarlane, Katie Holmes, Sebastian Stan, Adam Driver şi Riley Keough.

02
/10
/17

În această seară, de la ora 21.10, pe TVR 2, cei care l-au prețuit pe Florian Pittiș au ocazia să vadă un documentar cu imagini spectaculoase din arhiva TVR despre îndrăgitul nostru actor, regizor, traducător, cântăreț, textier, realizator de emisiuni radio.

01
/10
/17

REPORTAJ „Linişte! Motor! Se filmează!” – o după-amiază pe platoul de filmare la „Moromeţii 2”, pe care regizorul Stere Gulea îl realizează în aceste zile chiar în satul Talpa şi în legendara casă folosită în clasicul film de acum trei decenii.

01
/10
/17

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE Istoria noastră e destul de plină de lucruri întunecate. Printre ele, sistemul concentraționar – unul dintre cele mai cumplite din lagărul socialist. Fără a căuta explicații de ce a fost așa, numeroasele mărturii publicate după revoluție dau măsura acestei cumplite experiențe îndurate de zeci de mii de români. Ele nu pot fi clasificate, nici stabili o ordine a valorii, a interesului lor. Fiecare trăire îngrozitoare de acest fel rămâne unică.

29
/09
/17

CRONICĂ DE FILM Noul documentar al lui Alexandru Solomon, „Ouăle lui Tarzan”, filmat în Abhazia, în special la un institut de experimente pe maimuţe iniţiat de sovietici în anii `20, este foarte probabil şi cel mai ambiţios film al său.

29
/09
/17

Reputatul regizor maghiar Bela Tarr, cunoscut pentru filme precum The Turin Horse si Satantango, si cineastul francez Laurent Cantet, castigatorul premiului Palme d'Or in 2008 cu drama Entre les murs, sunt doi dintre invitatii de onoare ai editiei a 8-a a Les Films de Cannes a Bucarest.

29
/09
/17

Teatrul Naţional Radiofonic continuă proiectul, de înaltă ţinută artistică, inaugurat recent cu un real succes: „Ne auzim la... Metropolis”. Luni, 2 octombrie 2017, la ora 11.00, la Teatrul Metropolis din Bucureşti (strada Mihai Eminescu nr. 89) va avea loc o întâlnire de suflet, în care va fi evocată personalitatea excepţională a regizorului Ion Vova, la 100 de ani de la naştere.

28
/09
/17

Pentru turistul care pune pentru prima dată piciorul în Asia, Thailanda e o altă planetă. Cu amestecul lui fascinant de zgârie-nori și mizerie, cu aglomerația lui teribilă, cu tuk-tuk-urile care se strecoară peste tot și trenurile suspendate, cu mâncarea preparată în plină stradă, cu aromele lui tari, cu ghirlandele de flori, cu templele ca-n povești, Bangkokul nu seamănă cu nimic.