Filme de Corneliu Porumboiu, Bogdan Mustaţă şi Radu Jude, în competiţie la Festivalul de la Sarajevo
https://www.ziarulmetropolis.ro/filme-de-corneliu-porumboiu-bogdan-mustata-si-radu-jude-in-competitie-la-festivalul-de-la-sarajevo/

„Când se lasă seara peste Bucureşti sau metabolism” de Corneliu Porumboiu, „Lupu” de Bogdan Mustaţă şi „Ca o umbră de nor” de Radu Jude se numără printre producţiile româneşti care vor fi prezentate în competiţie la Festivalul de Film de la Sarajevo, ce se va desfăşura între 16 şi 24 august.

Un articol de Laura Iancu|18 iulie 2013

„Când se lasă seara peste Bucureşti sau metabolism” de Corneliu Porumboiu, „Lupu” de Bogdan Mustaţă şi „Ca o umbră de nor” de Radu Jude (foto) se numără printre producţiile româneşti care vor fi prezentate în competiţie la Festivalul de Film de la Sarajevo, ce se va desfăşura între 16 şi 24 august.

În total, trei filme româneşti rulează în competiţia de lungmetraj a ediţiei din acest an a Festivalului Internaţional de Film de la Sarajevo: „Când se lasă seara peste Bucureşti sau metabolism” de Corneliu Porumboiu, „Lupu” de Bogdan Mustaţă şi „Carmen” de Doru Niţescu.

„Când se lasă seara peste Bucureşti” a fost selectat şi în competiţia Festivalului de la Locarno şi spune povestea unui regizor care lucrează la un film. Din distribuţie fac parte Bogdan Dumitrache, Diana Avrămuţ, Mihaela Sîrbu şi Alexandru Papadopol. Filmul va rula în premieră mondială la ediţia din acest an a Festivalului de la Locarno.

„Lupu” este debutul în lungmetraj al lui Bogdan Mustaţă, deţinător al unui Urs de Aur pentru scurtmetraj, în 2008, pentru „O zi bună de plajă”. Filmul prezintă povestea lui Lupu, un adolescent singuratic, ce trăieşte într-o lume imaginară, una creată de el ca să-i fie pe plac, să răspundă dorinţelor şi emoţiilor sale.

O aduce în lumea lui pe Clara, fata pe care o iubeşte. Atunci când nu mai e sigur dacă ea e reală sau imaginară, simte că pierde controlul şi vrea să evadeze. Regretatul regizor Sergiu Nicolaescu joacă în „Lupu” rolul unui bătrân din blocul în care locuieşte Lupu. De altfel, acesta este ultimul film în care poate fi văzut Sergiu Nicolaescu. Printre actorii din distribuţie se numără şi Costel Caşcaval şi Ada Condeescu.

Alexandru Dabija, în rol de preot

„Carmen” este regizat de Doru Niţescu după un scenariu pe care îl semnează alături de Tudor Voican. Filmul spune povestea unei familii care se luptă pentru viaţa micuţei Carmen. Din distribuţie fac parte Maia Morgenstern, Adrian Titieni, Mimi Brănescu şi Rodica Lazăr.

Pe de altă parte, filmul „Ca o umbră de nor” de Radu Jude va rula în competiţia de scurtmetraj a Festivalului de la Sarajevo, alături de „Fotografii de familie” de Andrei Cohn, notează Mediafax.

Scurtmetrajul „Ca o umbră de nor” de Radu Jude spune povestea unui preot (Alexandru Dabija) care trebuie să îi dea o ultimă împărtăşanie unei persoane muribunde.

Citiţi şi: VIDEO Cum l-a descoperit Radu Jude pe actorul Alexandru Dabija

„Fotografii de familie” de Andrei Cohn este povestea unei reuniuni de familie într-o duminică după-amiază. Ulterior, membrii familiei nu se vor mai întâlni cu toţii niciodată.

Pe de altă parte, filmul „Aici… adică acolo” de Laura Căpăţână Juller a fost selectat în competiţia de documentare a ediţiei din acest an a Festivalului de la Sarajevo. Documentarul „Aici… adică acolo” este în competiţie cu producţii din ţări precum Croaţia, Slovenia, Grecia şi Ungaria.

Cristi Puiu, omagiat la festival

Documentarul „Aici… adică acolo” a primit premiul Zilelor Filmului Românesc pentru lungmetraj la ediţia de anul acesta a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF). Ani şi Sanda sunt două fete din Maramureş, crescute de bunici. Părinţii lor muncesc în Spania, la fel ca mulţi alţi români. Când au plecat, planul părinţilor suna promiţător: cu banii câştigaţi în Spania voiau să-şi cumpere o casă în care toată familia să fie fericită.

După mai mult de zece ani, lucrurile nu s-au desfăşurat conform planului şi casa cea mare este departe de a fi terminată. Laura Căpăţână-Juller le-a însoţit pe Ani şi Sanda timp de trei ani, urmărind cu afecţiune şi talent încercările prin care au trecut cele două fete devenite adolescente în absenţa părinţilor.

Şi regizorul Cristi Puiu va fi omagiat la ediţia de anul acest a Festivalului Internaţional de Film de la Sarajevo, după ce, în urmă cu trei ani, a fost preşedintele juriului la acest eveniment.

De asemenea, „The Fixer” de Adrian Sitaru, „Viking Line Story” de Ştefan Constantinescu şi „Vanpir” de Marian Crişan se numără printre proiectele cinematografice care au fost selectate în secţiunea CineLink Plus a Festivalului de Film de la Sarajevo.

Totodată, în secţiunea CineLink a fost selectat proiectul „Dogs” de Bogdan Mirică (42 Km Film).

În total, 90 de proiecte din 18 ţări au fost depuse pentru selecţie în programul CineLink 2013. Secţiunea CineLink aduce împreună producători care caută cofinanţatori pentru proiectele cinematografice pe care le dezvoltă. Aproximativ 60% din proiectele CineLink de la Sarajevo au fost finalizate, în ultimii zece ani.

Opt dintre proiectele CineLink vor participa la un workshop cu regizori, producători şi specialişti în finanţe şi chestiuni legale. Toate cele 16 proiecte selectate în programul CineLink vor fi prezentate la piaţa de coproducţii de la Sarajevo, între 21 şi 24 august.

Foto: Cinemagia

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.

19
/10
/22

Unsul magilor, Black Adam (pseudonimul modern al lui Teth-Adam), spune povestea anti-eroului forțat de împrejurări să ajute câțiva pământeni. Mânat de răzbunare și ură, Black Adam este extrem de eficient în lupta cu opresorii Kahndaq-ului, spre disperarea super-eroilor din Justice Society.

19
/10
/22

După succesul ediţiei precedente cu 88 de minute cu Victor Rebengiuc, o gală care-şi propunea să aniverseze un artist legendar printr-o discuţie intimă şi pasionantă despre ale vieţii şi ale artei, acum spectatorii vor avea ocazia să o întâlnească pe actrița Tora Vasilescu.

18
/10
/22

49 de proiecții de film, 3 piese de teatru, 3 dezbateri și un total de peste 2.600 de spectatori, dintre care 18% copii. Acesta este bilanțul primei luni de funcționare constantă la Cinema Victoria Timișoara, primul dintre cinematografele tradiționale ale orașului care s-a redeschis după o renovare completă.