Filme de la festivalurile de la Berlin şi Rotterdam, în premieră, în competiţia BIEFF 2012
https://www.ziarulmetropolis.ro/filme-de-la-festivalurile-de-la-berlin-si-rotterdam-in-premiera-in-competitia-bieff-2012/

Mai multe pelicule premiate şi apreciate de publicul festivalurilor de la Berlin şi Rotterdam vor fi prezentate, în premieră, în cadrul compeţiei Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucureşti (BIEFF) 2012, care se va desfăşura în perioada 20 – 25 noiembrie. După ce au cucerit publicul Festivalurilor de la Berlin şi Rotterdam, câteva dintre cele mai […]

Un articol de Andrada Văsii|6 noiembrie 2012

Mai multe pelicule premiate şi apreciate de publicul festivalurilor de la Berlin şi Rotterdam vor fi prezentate, în premieră, în cadrul compeţiei Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucureşti (BIEFF) 2012, care se va desfăşura în perioada 20 – 25 noiembrie.

După ce au cucerit publicul Festivalurilor de la Berlin şi Rotterdam, câteva dintre cele mai interesante „lecţii de cinema” în materie de scurtmetraj ale anului vin în premieră în România, în competiţia Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucureşti 2012, parte a demersului BIEFF de a conecta publicul românesc la cele mai originale tendinţe ale cinema-ului contemporan.

Câştigător al Premiului DAAD în competiţia de scurtmetraj Berlinale 2012 şi premiat la numeroase alte festivaluri precum Sarajevo, Melbourne, Hotdocs, „The Man That Got Away” este un musical-documentar cu un impresionant succes de public ce spune povestea reală a vieţii unui dansator de pe Broadway (unchiul regizorului) în şase cântece originale. Pe cât de surprinzător, pe atât de savuros, „The Man That Got Away” este „un film excentric, cu o coloană sonoră excepţională şi coregrafii fabuloase, ce creează un portret plin de umor şi profund emoţionant”, după cum îl descrie juriul Berlinalei.

Prezentat în premieră la Berlinale 2012, una dintre cele mai inedite experienţe cinematice din Competiţia BIEFF, „Imposible Exchnge/ Schimb imposibil” este un alt film prezentat în ediţia de anul acesta a BIEFF.

 Şi în acest an, BIEFF continuă colaborarea începută în 2010 cu Festivalul de la Rotterdam, aducând din noula Bucureşti câteva titluri din selecţia oficială Rotterdam. Printre acestea se află „Glucose”, o nouă incursiune în universul suprarealist al artistului vizual de origine română Mihai Grecu – autor al ineditelor „Coagulate” şi „Centipede Sun” (BIEFF 2010). Pelicula combină animaţia 3D şi filmarea propriu-zisă şi reinventează spaţiul domestic.

Tot de la Rotterdam, explorând aceeaşi problematică a relativităţii percepţiei, interesanţii artişti vizuali italieni Flatform vin la BIEFF cu două experimente. „57.600 Seconds Of Invisible Night and Light” şi „A Place to Come” sunt două ingenioase colaje de iluzii optice, care ne destabilizează certitudinile, demonstrând că ceea ce este luat drept realitate ar putea fi doar o iluzie.

Pe de altă parte, o fantezie tropicală „The Meaning Of Style” vine la BIEFF după ce a sedus multe festivaluri de film precum Rotterdam, Sarajevo, Telluride sau Bello Horizonte.

De la Rotterdam vine la Bucureşti şi „Shelter”, un tulburător eseu despre dragoste şi solitudine într-un singur cadru-secvenţă, ce pare că urmăreşte un moment din viaţa unui cuplu: o fată şi un băiat, sprijinindu-se unul pe celălalt, obosiţi, pe ultimele scaune ale unui autobuz gol.

Ediţia 2012 a Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucureşti BIEFF va avea loc în perioada 20 – 25 noiembrie, la Cinema Scala şi „Cinema Elvira Popescu”.

Intrarea la proiecţiile şi evenimentele conexe BIEFF va fi liberă, în limita locurilor disponibile.

 

Sursa: Mediafax

Citiţi şi:
17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

17
/04
/24

„Experiențele depresiei” de Sidney J. Blatt este o incursiune în lumea uneia dintre cele mai răspândite boli ale epocii noastre și oferă diverse perspective asupra diferitelor chipuri ale depresiei.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

12
/04
/24

Timpul aleargă pe lângă noi și ne impune ritmul. Presiunea este permanentă și de multe feluri. Pentru o femeie timpul curge altfel? Ceasul aleargă cu o altă viteză? Cât timp mai avem la 30 de ani?

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.