Filme despre Primul Razboi Mondial
https://www.ziarulmetropolis.ro/filme-despre-primul-razboi-mondial/

Centrul Cultural German Braşov, cu susţinerea Institutului Goethe Bucureşti şi in parteneriat cu Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu” Braşov, vă invită să vizionaţi filme despre Primul Război Mondial, cu prilejul împlinirii unui secol de la izbucnirea conflictului internaţional.

Un articol de Petre Ivan|13 noiembrie 2014

Filme despre Primul Razboi Mondial / Proiecţia va avea loc luni, 24 noiembrie 2014, de la orele 17,00, la Mansarda Casei Baiulescu (Livada Poştei, lângă Şcoala Generală 6).

1914-1918. Europa sub dărămâturi şi cenuşă

Coproducţie Franţa-Belgia, 2008, Regia: Jean-François Delassus. / Documentar, 100 minute

Între 1914 şi 1918, lumea s-a aruncat într-un tip de război cu totul nou. Acest documentar al renumitului jurnalist şi realizator de filme documentare, Jean-François Delassus, încearcă să clarifice inexplicabilul. Cum au putut milioane de bărbaţi să suporte timp de patru ani incredibila duritate a vieţii din tranşee, anotimp după anotimp, zi de zi, noapte după noapte?

Cum puteau să accepte ideea morţii aproape sigure, când nu puteau numi motivul exact pentru care se luptau? Delassus şi istoricul Annette Becker aduc în discuţie o teză provocatoare: Primul Război Mondial a fost întreţinut de un acord general mutual. Datorită procesării imaginilor prin intermediul tehnicii moderne, vărsarea de sânge şi nebunia frontului pot fi experimentate mai intens ca niciodată în acest documentar, care foloseşte imagini de arhivă, ce au fost colorate.

Femeia şi străinul

Germania, 1984, Regia: Rainer Simon. Distribuţia: Joachim Lätsch, Peter Zimmermann, Kathrin Waligura, Christine Schorn, Siegfried Höchst / Film artistic, 97 minute

Karl şi Richard sunt prizonieri de război în Rusia, în Primul Război Mondial. Le este dor de casă, visează şi suferă. Richard îi povesteşte lui Karl în acest timp totul despre soţia sa, Anna. Astfel, Anna devine în imaginaţia lui Karl iubita lui secretă. Atunci când Karl, printr-o întâmplare, fuge din captivitate şi se întoarce în Germania, el se dă drept Richard în faţa Annei.

Deşi Anna ştie că străinul nu este bărbatul ei, îl acceptă, începe să simtă iubire şi tandreţe faţă de el. Amândoi îl consideră pe Richard mort – şi vor să-l considere mort. Însă la sfârşitul războiului şi Richard se întoarce. Totuşi, Anna se decide pentru Karl, de la care aşteaptă un copil.

Foto: Filme despre Primul Razboi Mondial – CineClub Braşov

13
/09
/17

CRONICĂ DE FILM „Perfect sănătos”, noul film de ficţiune regizat de Anca Damian, scris împreună cu Lia Bugnar şi avându-l în rolul principal pe Anghel Damian, este un fals thriller care începe convingător, dar care îşi pierde din credibilitate pe parcurs, fără a fi lipsit de calităţi (printre care imaginea desaturată a lui Oleg Mutu).

12
/09
/17

După ce a cucerit box office-ul american şi a devenit horror-ul cu cele mai bune încasări din istorie, ,,IT” domină şi clasamentul veniturilor realizate la nivel local şi generează 628.166 lei în weekend-ul lansarii pe marile ecrane din România, fiind vizionat de 32.214 spectatori.

12
/09
/17

Editura Nemira continuă Serile Nautilus – evenimente lunare dedicate iubitorilor de science fiction & fantasy – cu scriitorul Ted Chiang, invitat prin skype la o discuţie cu Ana Nicolau, luni, 18 septembrie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas din Cişmigiu. Publicată în colecția Nautilus, Povestea vieții tale a fost cea mai bine vândută carte la Bookfest 2017.

11
/09
/17

Bucharest International Dance Film Festival 2017 și-a desemnat, duminică seară, câștigătorii, la finalul a patru zile de proiecții, performance-uri și întâlniri. În competiția internațională, cel mai bun film a fost desemnat ”The Line” - regia Adrien Ouaki și Nathan Cahen, coregrafia Adrien Ouaki. Scurtmetrajul a fost premiat ”pentru complexitatea expunerii cinematografice, dublată de un limbaj de mișcare puternic care susține ideea filmului”.

09
/09
/17

Din 13 septembrie, festivalul Pelicula va umple din nou orașul de culoare și de filme pline de emoție. Unele în avanpremieră extraordinară, altele cu un traseu mult prea scurt în sălile noastre de cinematograf, cele mai multe probabil singura dată pe ecranele unui cinematograf din România.

08
/09
/17

CRONICĂ DE FILM Câştigător la începutul anului la Festivalul de la Rotterdam şi inclus în competiţia Festivalului Anonimul de la Sfântu Gheorghe, "Sexy Durga", al treilea lungmetraj al regizorului indian Sanal Kumar Sasidharan, este unul din cele mai destabilizatoare filme din 2017. Ambiţios, fascinant, perturbator.

06
/09
/17

Între 7 și 10 septembrie, trăim într-un oraș al dansului, datorită Bucharest International Dance Film Festival, care ne propune cele mai atrăgătoare filme de dans ale momentului. Despre provocările unui astfel de eveniment, am stat de vorbă cu coregrafa și regizoarea Simona Deaconescu, cofondatoare a festivalului ajuns la a treia ediție.

06
/09
/17

Bucharest International Dance Film Festival începe joi, 7 septembrie, cu proiecția lungmetrajului ”La Danseuse/ Dansatoarea”, în regia lui Stéphanie di Giusto, și se va încheia pe 10 septembrie, cu prezentarea documentarului ”WIM”, de Lut Vandekeybus.

05
/09
/17

Cel mai bun film, Cel mai bun scenariu adaptat și Cel mai bun actor în rol secundar sunt cele trei Premii Oscar din opt nominalizări, din palmaresul filmului „Moonlight” („În lumina lunii”) în regia lui Barry Jenkins. Vineri, 15 septembrie, regizorul va deschide prima ediție a American Independent Film Festival la București, printr-o discuție cu publicul în direct prin Skype, la finalul proiecției celui de-al doilea lungmetraj al său.

01
/09
/17

Festivalul documentarului românesc anunță selecția competițională oficială și pregătește 6 zile de proiecții, întâlniri cu regizori, dezbateri și sesiuni de master class, în perioada 26 septembrie – 1 octombrie la Cinema Muzeul Țăranului (str. Monetăriei nr. 3), Sala ARCUB Lipscani și Știrbei Center (str. Știrbei Vodă nr. 104 - 106).