Filmul documentar ‘Un secol pentru România’, lansat la ICR
https://www.ziarulmetropolis.ro/filmul-documentar-un-secol-pentru-romania-lansat-la-icr/

Filmul documentar „Un secol pentru România”, care urmăreşte zece ţeluri pe care statul român le-a avut de-a lungul ultimei sute de ani, până la a deveni pe deplin parte a Europei, produs de Televiziunea Română după un scenariu al istoricului Adrian Cioroianu, a fost lansat, luni, la sediul Institutului Cultural Român (ICR). Preşedintele ICR, Andrei […]

Un articol de Andrada Văsii|22 ianuarie 2013

Filmul documentar „Un secol pentru România”, care urmăreşte zece ţeluri pe care statul român le-a avut de-a lungul ultimei sute de ani, până la a deveni pe deplin parte a Europei, produs de Televiziunea Română după un scenariu al istoricului Adrian Cioroianu, a fost lansat, luni, la sediul Institutului Cultural Român (ICR).

Preşedintele ICR, Andrei Marga, a apreciat colaborarea cu TVR drept importantă, exprimându-şi satisfacţia că istoricii contemporani sunt mereu prezenţi cu lucrări care lămuresc o serie de aspecte ale istoriei noastre.

„O expunere calificată a istoriei, o expunere pe film, este mult mai convingătoare”, a spus Marga, declarând că va „transfera acest film spre institutele ICR din străinătate şi din ţară”.

Adrian Cioroianu a precizat că filmul parcurge o perioadă care începe cu Războaiele Balcanice şi se sfârşeşte în contemporaneitate cu campania pentru aderarea în Uniunea Europeană.

„E un film care sper să vă placă, ce vine dintr-o preocupare de a pune în lumină această succesiune halucinantă de regimuri din ultimii 100 de ani”, a spus Adrian Cioroianu.

Potrivit lui Cioroianu, „istoria e mereu o inepuizabilă sursă de surprize”, acesta îndemnând la „a face ordine” în istorie, o istorie de care nu trebuie să ne fie niciodată ruşine.

Directorul Direcţiei Cooperare externă a ICR, Ştefan Popescu, a evidenţiat „meritul actorului de teren” al profesorului Cioroianu, care a fost şi ministru de Externe, având o cu totul altă perspectivă decât cea a istoricului.

Beatrice Comănescu, directorul TVR Internaţional, a spus că DVD-ul va putea fi vândut, fiind util pentru copiii care vor să cunoască istoria, dar şi pentru adulţi.

„Este un film deopotrivă didactic, dar şi comercial, în care Adrian Cioroianu povesteşte istoria cu multă dragoste”, a spus Comănescu, exprimându-şi speranţa că TVR şi Adrian Cioroianu vor continua acest film.

„Un secol pentru România” arată drumul pe care ţara noastră l-a parcurs în ultima sută de ani până la a deveni pe deplin parte a Europei.

Pe parcursul a 50 de minute, istoricul Adrian Cioroianu călăuzeşte spectatorii în parcurgerea ultimilor 100 de ani de istorie a României, drum marcat prin 10 priorităţi naţionale ale secolului, printre care se numără: succesiunea de evenimente premergătoare formării României Mari, tensiunile politice de la mijlocul secolului XX, desfăşurarea celui de-al Doilea Război Mondial, consolidarea comunismului, precum şi contextul internaţional care a influenţat situaţia României.

„Acest drum n-a fost simplu şi nici uşor. De la începutul secolului al XX-lea şi până azi, România a avut mereu priorităţi. Uneori, ele au fost expresia directă a dorinţei românilor; alteori aceste priorităţi au fost impuse din afară, în cadrul unui joc de forţe pe care de regulă îl numim ‘geopolitică’. Românii, dintotdeauna, au consumat excesiv de multă energie în polemicile lor interne. Totuşi, în faţa unor priorităţi naţionale acceptate de toţi, ei ştiu să se mobilizeze bine şi cu entuziasm”, afirmă Cioroianu.

Documentarul „Un secol pentru România”, care a putut fi urmărit pe TVR 1 la 1 Decembrie 2012, cu ocazia Zilei Naţionale, este cea mai recentă producţie a Televiziunii Române, având prezentarea, scenariul şi lectura asigurate de Adrian Cioroianu, realizatori fiind Irina Ifrimache şi Irina Negaru Lazăr.

După lansarea de la Bucureşti, care va fi itinerată la Iaşi şi Cluj-Napoca, filmul va fi pus la dispoziţia ambasadelor României şi centrelor culturale româneşti din întreaga lume. Filmul va fi prezentat şi în cadrul ediţiei de anul acesta a Salonului de la Carte de la Paris, la care România este ţară invitată de onoare.

Lansarea prefaţează conferinţa cu tema „Constituirea României Moderne” susţinută de acad. Dan Berindei, vicepreşedinte al Academiei Române, care va inaugura miercuri ciclul Conferinţelor ICR.

Sursa: Agerpres

27
/02
/24

Prima zi a primăverii aduce pe scena Sălii Radio un mărțișor muzical ! Vineri, 1 martie 2024 (de la 19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va interpreta Simfonia nr. 1 - Simfonia primăverii, semnată de ROBERT SCHUMANN, un tablou muzical al anotimpului revenirii la viață.

27
/02
/24

Admiratorii lui Nicolae Corjos vor putea vedea sau revedea la Cinemaraton pe 27 februarie filmele Ora zero, Pădurea nebună, Un studio în căutarea unei vedete, Declaraţie de dragoste, Liceenii, Extemporal la dirigenţie, Liceenii Rock’n Roll, Alo aterizează străbunica, documentarul Sergiu Celibidache.

27
/02
/24

Luna martie vine mereu cu provocarea de a găsi mărțișorul perfect și cadoul ideal pentru femeile din viața noastră. Pe lângă flori și darurile – simbol, Vanner Collective propune și cadoul – experiență, cu un program de cinci mărțișoare teatrale cu cinci perspective feminine, care vor putea fi văzute între 3 și 17 martie, în diferite spații din București: „Cassandra”, „Tot ce e minunat în lume”, „Komorebi. Lumina care se filtrează printre copaci”, „Lemons. Lemons. Lemons. Lemons. Lemons.” și „Lungs”.

27
/02
/24

SkyShowtime a confirmat astăzi că Ted va fi disponibil pentru vizionare în toate piețele în care serviciul este disponibil, începând din 22 februarie. Primele patru episoade vor fi disponibile pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 22 februarie, urmând ca celelalte episoade să fie disponibile din 11 aprilie.

27
/02
/24

Turneul SoNoRo Conac ajunge în 2024 la ediția a XII-a, intitulată „L’heure bleue” – un titlu inspirat de acel interval de timp în care finalul de zi se pregătește să facă loc înserării, apoi nopții. „Ora albastră” va fi – din perspectiva SoNoRo – un spațiu de visare și un răstimp în care muzica se materializează, trece dincolo de contururi și prinde viață în mod desăvârșit, în unele dintre cele mai frumoase edificii din țara noastră.

27
/02
/24

Între 6 și 7 aprilie va avea loc Digital Nomad Summit, conferința dedicată celor care vor să lucreze și să trăiască oriunde în lume. Timp de două zile, 12 speakeri locali și internaționali vor oferi inspirație, povești și instrumente valabile pentru cei care vor să-și schimbe locuința și să lucreze din Asia sau Europa.

23
/02
/24

Regizorul francez Nicolas Philibert, unul dintre marile nume ale filmului documentar la nivel internațional, semnează regia filmului Pe Adamant (Sur l’Adamant). Filmul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2023, unde a câștigat Marele Premiu, Ursul de Aur.