Filmul „Poziția copilului”, în presa internațională: „În sfârșit! Un favorit la Ursul de Aur”
https://www.ziarulmetropolis.ro/filmul-pozitia-copilului-in-presa-internationala-in-sfarsit-un-favorit-la-ursul-de-aur/

„Poziţia copilului”, în regia lui Călin Peter Netzer, a fost primit cu aplauze la premiera mondială de luni, 11 februarie, în competiţia Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, presa internaţională incluzându-l printre favoriţii ediţiei. „În sfârşit! Un favorit la Ursul de Aur”, titrează cotidianul german „Die Welt”, lăudând forţa scenariului, viziunea regizorală şi performanţa […]

Un articol de Andrada Văsii|12 februarie 2013

Poziția copilului”, în regia lui Călin Peter Netzer, a fost primit cu aplauze la premiera mondială de luni, 11 februarie, în competiția Festivalului Internațional de Film de la Berlin, presa internațională incluzându-l printre favoriții ediției. „În sfârșit! Un favorit la Ursul de Aur”, titrează cotidianul german „Die Welt”, lăudând forța scenariului, viziunea regizorală și performanța Luminiței Gheorghiu în rolul unei mame care încearcă să recâștige controlul asupra vieții fiului ei (Bogdan Dumitrache). „Filmul este portretul unei țări și profilul psihologic al unei obsesii”, notează publicația.

 

The Hollywood Reporter” remarcă, la rândul său, excelenta interpretare a actriței Luminița Gheorghiu, care „strălucește în rolul unei mame posesive care începe să se precipite atunci când fiul ei adult accidentează un copil”. „După Paulina Garcia din filmul chilian «Gloria», și în așteptarea lui Catherine Deneuve în «On My Way», competiția Berlinalei aduce un alt tribut unei actrițe puternice, Luminița Gheorghiu”. Publicația americană apreciază și scenariul scris de Răzvan Rădulescu și Călin Peter Netzer, „admirabil construit, cu momente de umor care echilibrează un final cu adevărat dramatic”, interpretarea lui Bogdan Dumitrache și a Ilincăi Goia, precum și felul „blând și sigur al lui Netzer de a dirija performanța remarcabilă a lui Gheorghiu”.

 

Criticul Jay Weissberg, de la „Variety”, consideră că „Poziția copilului” este unul dintre cele mai puternice scenarii care poartă semnătura Răzvan Rădulescu din ultima vreme și descrie filmul ca pe o „disecție a monstruoasei iubiri materne” și „o satiră tăioasă la adresa noilor îmbogățiți ai României (tipologia nu se limitează la o singură țară), o clasă obișnuită să mascheze adevăruri și să se asigure că lumea se dă din calea lor când apar conflicte”.

 

Impresionați de film au fost și criticii britanici de la Cine-Vue.com. În opinia lor, Călin Peter Netzer „permite camerei de filmat să o urmărească pe Cornelia cu o privire atât de intruzivă și de intensă încât, la început, filmul are alura unei anchete a poliției, care înregistrează toate dovezile și momentele acestui tragic eveniment. Reușind să transmită angoasele interioare și starea fragilă a remarcabilei protagoniste, dar și ale actorilor din rolurile secundare, Poziția copilului este un film în care mocnește conflictul domestic și care te sufocă aproape cu senzația lui puternică de urgență”, notează site-ul britanic, elogiind „fenomenala interpretare” a Luminiței Gheorghiu.

 

Poziția copilului” concurează la Ursul de Aur cu alte 18 pelicule. La proiecția oficială de la Berlinale Palast au luat parte actorii Luminița Gheorghiu și Bogdan Dumitrache, regizorul Călin Peter Netzer, co-scenaristul Răzvan Rădulescu, directorul de imagine Andrei Butică, monteurul și sound-designer-ul Dana Bunescu, scenografa Mălina Ionescu, inginerul de sunet Cristian Tarnovețchi și producătoarea Ada Solomon.

 

În această perioadă, de la demararea campaniei „Susține România la Berlinală!”,  personalități din media și din sportul românesc – Leonard Doroftei, Cristian Țopescu, Ivan Patzaichin, Laura Badea, Alin Moldoveanu și Ana-Maria Brânză – precum și sute de susținători au trimis mesaje echipei filmului. Cei care vor să-i scrie echipei sau să-și exprime opinia despre film, după lansarea din 8 martie, o pot face în continuare pe site-ul pozitiacopilului.ro sau pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/PozitiaCopilului.

 

Poziția copilului” este cel de-al treilea lungmetraj al lui Călin Peter Netzer după multi-premiatele „Maria” (2003) și „Medalia de onoare” (2010). Filmul vorbeşte cu dramatism, cu emoţie, dar şi cu umor despre traumele sufocării copiilor prin dragoste şi despre amprentele pe care le lasă părinţii asupra personalităţii acestora. Pelicula este, totodată, o radiografie a high-class-ului românesc contemporan şi vorbeşte despre trafic de influenţă şi corupţie la nivel mic în instituţiile de bază ale societăţii şi extensiile acestora asupra întregului sistem socio-economic din România de azi. Scenariul este semnat de Răzvan Rădulescu şi Călin Peter Netzer.

 

Luminița Gheorghiu și Bogdan Dumitrache au rolurile principale, de mamă și fiu. Li se alătură, într-o distribuție selectă, nume ca Nataşa Raab, Florin Zamfirescu, Ilinca Goia, Adrian Titieni, Cerasela Iosifescu, Mimi Brănescu şi Vlad Ivanov.

 

Trailer-ul poate fi vizionat aici: https://www.youtube.com/watch?v=ZtoCo9pJ2yU.

 

 „Poziţia copilului” este o producţie Parada Film în co-producţie cu Hai Hui Entertainment, realizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, al Programului MEDIA al Uniunii Europene, Odyssey Communication, BV McCann Erikson, Real Top Media, Etno Media, Teleclub, Soti Cable Neptun, ThomasVille, Roma 62, cu participarea HBO România.

 

Participarea delegației filmului la Festivalul de la Berlin este susținută de Uniunea Cineaștilor din România (UCIN) și Institutul Cultural Român (ICR) din București. Unele ținute de pe covorul roșu vor fi asigurate de Trends by Adina Buzatu.

 

 

Sursa: Paradafilm

18
/05
/17

Schilling Árpád și echipa „EXIT” tratează tema imigranților-emigranți. Duminică va începe ediția a zecea a Festivalului Euroregional de Teatru TESZT. Printre cele mai importante obiective ale TESZT-ului se numără schimbul cultural între artiștii și teatrele din regiune și sprijinirea colaborării artistice.

18
/05
/17

Astăzi este Ziua internațională a muzeelor, prilej pentru a vă prezenta un top al celor mai frumoase muzee din lume, întocmit anul trecut de cunoscutul site TripAdvisor, și de pe care nu lipsesc muzee precum: Luvru, Prado, Van Gogh sau Muzeul Metropolitan de Artă din New York.

18
/05
/17

Scriitorul din Basarabia se află în plină mică trilogie a marginalilor, din care a publicat primele două volume: „Sectanții” și „Bandiții”. Atenție, urmează un interviu neconvențional! Despre cultură și războaie, despre cărți, tineri și nostalgie. Se pune chiar și întrebarea: „Ești un agent al Kremlinului, Vasile?“

17
/05
/17

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Universitatea Națională de Muzică din București, Academia de Muzică și Dans din Ierusalim și Școala de Muzică Buchmann-Mehta din cadrul Universității Tel Aviv, organizează în perioada 22-23 mai 2017 o serie de conferințe și concerte de muzică de cameră, cu participarea muzicologului dr. Irina Hasnaș și a artiștilor români Mircea Marian- violoncel și Mădălina Dănilă- pian.

17
/05
/17

Între 18 şi 21 mai, fanii români ai jazz-ului petrec patru zile de sărbătoare, alături de turiştii străini veniţi în Sibiu pentru festival şi pentru frumuseţile oraşului. Începand de joi şi până duminică, de la orele 19:00, Piaţa Mică va răsuna de acorduri de jazz cu influenţe orientale, latino sau blues. Intrarea la concertele din Piaţa Mică este liberă.

17
/05
/17

“E miezul verii. După masa de prânz, mama şi fiul stau lungiţi în două paturi aşezate simetric de o parte şi de alta a uşii, de-a lungul a doi pereţi opuşi din dormitorul familiei. Fiecare se foieşte nervos în patul său, iar un zugrav îşi face de lucru pe hol şi trage cu urechea la ce discută cei doi. (…)”. Scriitorul Șerban Tomşa a lansat de curând „SUPRAVEGHETORUL şi alte povestiri”, volum din care vă vom prezenta câteva povestiri, pe parcursul acestei luni.

17
/05
/17

Pentru al șaselea an consecutiv, Festivalul Internațional de Film Transilvania continuă să promoveze profiluri noi de actori în cinematografia română. 10 dintre artiștii care s-au remarcat pe scenele de teatru, dar nu au avut până acum roluri semnificative pe marele ecran, vor fi în lumina reflectoarelor la TIFF, în programul 10 pentru FILM.

17
/05
/17

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE A fost o vreme când mulţime de români plini de har se şcoleau în străinătate şi foarte curând ajungeau, prin natura profesiei, să devină adevăraţi „cetăţeni ai lumii”. Doar că multora schimbările politice de după cel de-Al Doilea Război Mondial le-au frânt ori le-au modificat din temelii destinul. Unii au depăşit momentul desţărării şi au rămas în elita culturală internaţională.

16
/05
/17

Una dintre cele mai iubite actrițe de teatru și film din România, Tora Vasilescu,va fi celebrată la cea de-a 16-a ediție a FestivaluluiInternațional de Film Transilvania. La gala de închidere din 10 iunie, de la Teatrul Național Cluj-Napoca, actrița va fi distinsă cu Premiul de Excelență pentru meritele sale artistice deosebite și pentru contribuția adusă cinematografiei românești.

16
/05
/17

Este unul dintre profesorii fondatori ai şcolii de teatru clujene și a instruit cinci generaţii de absolvenţi ai secţiei române de actorie. Miklós Bács vorbește despre povestea sa de viață și teatru și rolul Faust din spectacolul cu același nume în regia lui Silviu Purcărete, jucat la Teatrul Național ''Radu Stanca'' din Sibiu.

16
/05
/17

Scriitoarea Mara Wagner, autoarea romanului În spatele blocului, apărut la editura Nemira în colecția Cuaternar, le dă întâlnire cititorilor din Brașov, miercuri, 17 mai, de la 19.00, la Librăria Humanitas din Piața Sfatului. În spatele blocului este un roman despre copilăria și adolescența petrecute în comunism, cu toate jocurile și micile ritualuri care colorau viața într-o epocă gri.

15
/05
/17

„Persona”, „Nostalgia”, „Pe aripile vântului”, „Cei șapte samurai”, „Metropolis”. Sunt doar câteva din filmele clasice pe care, într-o anchetă realizată de Ziarul Metropolis, oameni din lumea cinematografiei (critici, regizori, actori, producători, programatori de cinematografe sau de festivaluri), dar și jurnaliști și scriitori mărturisesc că nu le-au văzut.

15
/05
/17

Duminică a început o nouă ediție a Festivalului European al Spectacolului Timișoara – Festival al Dramaturgiei Românești, FEST-FDR2017. Este a XXII-a ediție a festivalului organizat de Teatrul Național din Timișoara, un eveniment care propune publicului 12 zile de spectacole vibrante, din țară și din străinătate, plasate în interiorul unei teme pe cât de generoase, pe atât de prezente în societatea contemporană: IDENTITATEA.