Filmul Tigrul alb a deschis Zilele Filmului Rus la Bucuresti
https://www.ziarulmetropolis.ro/filmul-tigrul-alb-a-deschis-zilele-filmului-rus-la-bucuresti/

Zilele Filmului Rus au debutat marţi seara la cinema Studio din Capitală, în cadrul celei de-a doua ediţii a „Zilelor culturii ruse” – „Din Rusia, cu sufletul deschis”, cu cel mai nou film al regizorului Karen Şahnazarov, „Tigrul alb”, în prezenţa ambasadorului Federaţiei Ruse la Bucureşti, a criticului de film din Rusia Serghei Lavrentiev, a […]

Un articol de Andrada Văsii|27 noiembrie 2012

Zilele Filmului Rus au debutat marţi seara la cinema Studio din Capitală, în cadrul celei de-a doua ediţii a „Zilelor culturii ruse” – „Din Rusia, cu sufletul deschis”, cu cel mai nou film al regizorului Karen Şahnazarov, „Tigrul alb”, în prezenţa ambasadorului Federaţiei Ruse la Bucureşti, a criticului de film din Rusia Serghei Lavrentiev, a actorului principal din „Tigrul alb”, Alexei Verkov şi a unui public numeros.

Ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Oleg Malginov, a mulţumit tuturor spectatorilor pentru interesul pe care-l arată pentru cultura rusă şi a spus că a devenit „deja o tradiţie” organizarea la Bucureşti de festivaluri ale cinematografului contemporan rus.

„Sunt recunoscător tuturor celor care prezenţi în seara aceasta, pentru că venit să ia cunoştinţă de câteva premiere ale filmului contemporan rus. Este deja o tradiţie foarte bună aceea că încercăm ca toamna să organizăm aici festivaluri ale cinematografului contemporan rus. În Bucureşti există un public care înţelege, apreciază şi se interesează de filmul rusesc şi de aceea la Bucureşti vin cu mare plăcere personalităţi ale filmului rusesc”, a afirmat Oleg Malginov.

Criticul de film Serghei Lavrentiev, după ce a amintit de Ion Popescu Gopo, de la al cărui deces se împlinesc în luna noiembrie 23 de ani, a spus că filmele aduse la Bucureşti oferă „o panoramă a cinematografului contemporan rus”.

„Am aflat şi mi-am şi reamintit că este o dată rotundă de la decesul domnului Ion Popescu Gopo. Este un regizor pe care l-am iubit foarte mult, este unul dintre regizorii pe care nu poţi să nu-i iubeşti. Astfel de oameni ca Ion Popescu Gopo sunt nişte oameni care au în sânge cinematograful. Sunt oameni care fac filme aşa cum respiră şi sper ca în programul de filme pe care vi le-am adus să fie şi filme care să poată fi comparate cu calitatea creaţiilor acestui mare regizor român. Patru dintre cele cinci filme pe care vi le-am adus au fost selectate de mine personal. Aceste filme oferă o panoramă a cinematografului contemporan rus. Este vorba de filmele atât ale unor veterani ai filmului cât şi ale unor debutanţi, sunt filme vesele şi filme triste, cu alte cuvinte vizionând aceste cinci filme veţi afla puţin mai mult despre ce şi prin ce trăieşte astăzi Rusia şi în ce măsură încearcă să reflecte substanţa vieţii sale actuale cu ajutorul cinematografului”, a declarat Serghei Lavrentiev.

El a dorit de asemenea să transmită „un gând cald” din partea regizorului Karen Şahnazarov care nu a putut fi prezent la premiera de la Bucureşti.

„Dânsul (n.r. – Karen Şahnazarov) m-a rugat să vă transmit un gând cald. El îşi aminteşte cum a fost aici în urmă cu câţiva ani când a venit cu filmul ‘Salonul nr 6’. Ar fi vrut să fie şi astăzi aici numai că din păcate trebuie să fie prezent la lansarea filmului său la Los Angeles deoarece filmul ‘Tigrul alb’ este candidat din partea Rusiei la premiul Oscar pentru film străin”, a mai spus criticul de film.

Actorul principal din filmul „Tigrul alb”, Alexei Verkov, a declarat că îi face o mare plăcere să vadă interesul stârnit în România de filmul rus. 

Şerban Popescu, director general al Institutului Cultural Român, a spus că evenimentul de marţi seară oferă posibilitatea românilor să cunoască mai bine Rusia şi cinematografia rusă „cu puterile ei de expresie”.

El a precizat că pentru ICR reprezintă „o prioritate” deschiderea unui Institutul Cultural Român la Moscova şi că aşteaptă „cu foarte mare interes” inaugurarea Centrului Cultural Rus la Bucureşti.

Zilele Filmului Rus vor avea loc în perioada 26-29 noiembrie la Cinema Studio din Capitală. Programul evenimentului include filmele „Armistiţiul”, regia Svetlana Proskurina, „Scurte povestiri miraculoase”, regia Mihail Segal, „Ispăşire”, regia Alexandr Proskin, „Tigrul alb”, regia Karen Sahnazarov , şi „Doctorul”, regia Vladimir Pankov.

Sursa: Agerpres

06
/11
/17

Constantin Chiriac, directorul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, a fost invitatul lui Alexandru Boureanu, director al Teatrului Național Marin Sorescu, la Întâlnirile SpectActor, un eveniment cultural care își propune să aducă în fața publicului craiovean personalități ale culturii naționale și europene, capabile să dezvolte un dialog pe coordonatele spiritului tolerant și ale ideii incisive.

06
/11
/17

O echipă de cercetători din Polonia susţine că a rezolvat misterul morţii premature a compozitorului Frédéric Chopin - la vârsta de 39 de ani, după ce i-a examinat inima conservată timp de aproape 170 de ani într-un borcan cu coniac. Cauza morţii ar fi fost pericardita, o complicaţie rară a tuberculozei cronice.

06
/11
/17

Lungmetrajul ''Borg McEnroe'', al realizatorului danez Janus Metz Pedersen, a obținut duminică la Festivalul de Film de la Roma Premiul Publicului - BNL cea mai importantă distincție a acestui festival cinematografic. În cadrul evenimentului, regizorul american David Lynch a primit premiul pentru întreaga carieră.

05
/11
/17

Festivalul Internațional de Film pentru publicul tânăr a anunțat că Ambasador al acestei ediții este Mirela Retegan, cunoscuta creatoare a fenomenului „Zurli”, o prietenă a tuturor copiilor, dar și a părinților, care de mai bine de zece ani împletește educația cu voia bună în numeroase spectacole și evenimente dedicate celor mici (și nu numai).

05
/11
/17

Ia-ţi viza de cinefil de la singurul festival de film de călătorie din România, HipTrip Travel Film Festival, care va avea loc anul acesta în perioada 23-26 noiembrie la Cinema Union și Cinemateca Eforie din București. Peste 15 filme din toate colțurile lumii, în premieră în România, vor fi prezentate publicului iubitor de călătorii și cinema.

05
/11
/17

În perioada 30 octombrie - 3 noiembrie 2017, s-a desfășurat Săptămâna Culturală Israeliană, coordonată de prof. univ. dr. Madeea Axinciuc, Directorul Departamentului de Hungarologie, Studii Iudaice și Rromani din cadrul Facultății de Limbi și Literaturi Străine, în colaborare cu Universitatea din București, Ambasada Statului Israel și Teatrul Evreiesc de Stat.

04
/11
/17

Atelierul de dans contemporan pentru adolescenți Dance Yourself a ajuns la final, rezultatul fiind două spectacole cu un scenariu inspirat din orele și zilele de lucru petrecute împreună și coregrafii originale realizate de cursanții atelierului, alături de trainerul lor, Oana Răsuceanu.

03
/11
/17

CRONICĂ DE FILM Al doilea sezon al seriei originale românești „Umbre” va începe la 12 noiembrie pe HBO. Ziarul Metropolis vă spune, fără spoilere, cum este primul episod și ce propune scenaristul și regizorul Bogdan Mirică.

03
/11
/17

Protagonist al multor povești și animații, legendarul personaj Bigfoot este pus în faţa unei noi provocări, aceea de a învăța să fie tată și a ține pasul cu simpaticul și curiosul să fiu, Adam. O animație distribuită de Vertical Entertainment, „Bigfoot Junior” are premiera pe marile ecrane din țară din 3 noiembrie, în varianta dublată în limba română.

03
/11
/17

Spectacolul ’’Procesul’’, de F. Kafka, în viziunea dramatică semnată de Mihaela Panainte și Daniel Ilea, pe textul tradus de Gellu Naum, a fost prezent în selecţia Festivalului Naţional de Teatru. Spectacolul a avut premiera în aprilie 2017 la Teatrul Naţional „Lucian Blaga”din Cluj.