Florin Piersic împlineşte 78 de ani. La mulţi ani!
https://www.ziarulmetropolis.ro/florin-piersic-implineste-78-de-ani-la-multi-ani/

Florin Piersic, cel obişnuit cu succesul, cu publicul, cu veşnica tinereţe, cu umorul şi cu viaţa trăită din plin, împlineşte astăzi 78 de ani.

Un articol de Petre Ivan|27 ianuarie 2014

Florin Piersic, cel obişnuit cu succesul, cu publicul, cu veşnica tinereţe, cu umorul şi cu viaţa trăită din plin, împlineşte astăzi 78 de ani.

La 36 de ani, povestea că într-o zi i-a adus poştaşul acasă un colet plin cu 320 de scrisori de la admiratori. Doar într-un singur an a primit 5.000 de scrisori, iar de-a lungul celor 78 de ani probabil că a primit zeci de mii. De ce? Pentru că în timpul unei emisiuni de teatru la microfon s-a lăsat înduplecat şi a comunicat adresa lui de acasă.

Acasă a fost întotdeauna pentru Florin Piersic scena. Sau platoul de filmare. Şi este şi acum. Joacă în continuare în spectacolul „Străini în noapte“, alături de Medeea Marinescu, un spectacol regizat de Radu Beligan, în care a jucat de peste 300 de ori, iar în februarie se va afla la Hunedoara.

florin piersic

Florin Piersic s-a născut pe 27 ianuarie 1936

„Spectatorul aşteaptă întotdeauna mai mult de la cel căruia i-a acordat simpatia, deci, încrederea lui. E ca în sport. Ca la săritura în înălţime. Un timp, toată lumea e încântată că ai sărit 1,90. Pe urmă, începe să murmure. «Iar 1,90? Tot 1,90? Mai sus ştacheta! Mai sus! Mai sus!» De 1,89 nici nu vrea să mai audă!“, spunea Florin Piersic.

Copilul care străbătea uliţele satului Corlata şi străzile Clujului s-a îndrăgostit de actorie la cinema, văzându-i pe Kirk Douglas şi pe Anthony Quinn. S-a transformat în omul deschis, prietenos, fără ascunzişuri şi în actorul lacom, care a debutat cu Peer Gynt, în regia lui Dinu Cernescu şi care a devenit repede celebru. L-a jucat pe Mîşkin în „Idiotul“, pe Lennie în „Oameni şi şoareci“, pe Val Xavier în „Orfeu în Infern”, pe Orin în „Din jale se întrupează Electra”…

Destinul lui s-a apropiat foarte repede de zona cinemaului. Mama lui, gravidă cu el, se afla la cinema, în Cluj-Napoca, împreună cu tatăl actorului şi se uita la „Tarzan“, cu Johnny Weissmuller. Şi în timpul proiecţiei i-a spus soţului că naşte. Au lăsat filmul la jumătate şi au fugit la spital. „Dintr-un cinematograf am plecat să vin pe lume, ca să zic aşa“, spunea actorul.

În film, l-a inventat pe Mărgelatu, în “Drumul oaselor”, “Trandafirul galben”, “Masca de argint”, “Colierul de turcoaze”. A creat roluri memorabile şi în “Neamul Şoimăreştilor”, “Ciulinii Bărăganului“, “Haiducii lui Şaptecai”, „De-aş fi… Harap Alb“, „Mihai Viteazul“ ş.a.

„Sunt o fire comunicativă. Poate e un defect, poate e o calitate, dar îmi place să stau de vorbă cu toată lumea. Aşa eram şi înainte să fiu Florin Piersic, aşa sunt şi acum“, mai mărturisea Florin Piersic, omul care râde mereu la bancurile în care se spune că el vorbeşte mult.

Teatrul Metropolis i-a acordat lui Florin Piersic prima stea de pe Aleea Celebrităţilor, în Piaţa Timpului din Bucureşti, la inaugurarea proiectului, în 2011.

Foto cu Florin Piersic – Maria Ştefănescu

01
/08
/15

Născut pe 31 iulie 1952 la la Târgu-Jiu (dar trecut în acte pe 1 august), Horaţiu Mălăele a jucat în zeci de piese de teatru şi filme, a regizat cu aceeaşi pasiune şi este un talentat autor de caricaturi şi picturi.

29
/06
/15

Este unul dintre cei mai buni şi mediatizaţi actori din generaţia lui. Poate fi văzut în spectacole de teatru, în filme, în scurtmetraje (aproape în toate scurtmetrajele), ba chiar (foarte des) şi în reclame la televizor.

26
/06
/15

Joc teatru puțin pentru că așa a fost să fie destinul meu, pentru că în România posturile în teatre sunt blocate, colaboratorii sunt puțini și aceeași peste tot, pentru că se formează trene de admirație, pentru că am făcut film și mi s-a pus ștampila că sunt actriță “de film”, cu toate că am 6 ani de “antrenament” pentru teatru și roluri principale deja făcute la niste regizori mari și minunati (ce bine că ei au avut încredere în mine). – Ana Ularu

28
/04
/15

Prima sa experienţă cinematografică a venit după vârsta de 40 de ani. De atunci a fost distribuit de majoritatea regizorilor importanţi de film din România, interpretările sale impresionante aducându-i notorietate şi aprecierea publicului.

11
/03
/15

Actorul Ion Besoiu împlineşte astăzi 84 de ani. Artistul a fost omagiat cu două premii pentru întreaga activitate – din partea Uniunii Teatrale din România (UNITER), în 2008, şi la Gala Gopo din 2011.

26
/02
/15

"Niciodată nu se știe ce e aia "generația de aur". Pentru George Vraca, de pildă, George Constantin nu făcea parte din nicio generație de aur, era un tânăr care juca și el teatru binișor, dar pentru George Constantin generația de aur era Vraca, dar Vraca pentru Nottara nu era generație de aur, și uite așa, când actorul ajunge la vârsta maturității, nu a vieții, a maturității sale artistice, conform destinului, putinței, talentului (...) devine un actor important al teatrului unde este, al teatrului românesc, al locului unde este proțăpit de soartă și devine și el un metal prețios." - Alexandru Repan