Frederic Mitterrand, între personalităţile decorate de principesa Margareta, în numele Regelui Mihai
https://www.ziarulmetropolis.ro/frederic-mitterrand-intre-personalitatile-decorate-de-principesa-margareta-in-numele-regelui-mihai/

Frederic Mitterrand, fost ministru al Culturii în Franţa şi nepotul lui François Mitterrand, contesa Susanna Antamoro de Cespedes şi maestrul bucătar Albert Roux s-au numărat printre personalităţile decorate, duminică, de principesa moştenitoare Margareta a României, în numele Regelui Mihai I.

Un articol de Liliana Matei|18 ianuarie 2015

Principesa Margareta a decorat, în numele Regelui Mihai I, duminică dimineaţă, o serie de personalităţi din România, SUA, Marea Britanie, Franţa şi Elveţia, care de-a lungul timpului au contribuit la promovarea Casei Regale a României şi au susţinut activitatea Fundaţiei Principesa Margareta a României.

Astfel, Frederic Mitterrand, ministru al Culturii în Franţa, în perioada 2009-2012, şi nepotul fostului preşedinte francez François Mitterrand, a primit, în cadrul ceremoniei de decorare, Ordinul Coroana României, în grad de Comandor, anunță Mediafax.

Totodată, Ordinul Coroana României, în grad de Cavaler, a fost acordat lui Albert Roux, un maestru bucătar francez, care şi-a oferit serviciile culinare ca experienţă licitată pentru Fundaţia Principesa Margareta a României.

Ordinul Coroana României a fost instituit de Regele Carol I prin Decretul Regal numărul 1244 din 10 mai 1881, cu prilejul proclamării Regatului României, pentru a recompensa serviciile aduse statului. Ordinul Coroana României, reînfiinţat de Regele Mihai I la 30 decembrie 2011, a devenit Ordin Dinastic (al Familiei Regale). El recompensează meritele cetăţenilor români şi străini care aduc un aport substanţial la dezvoltarea şi consolidarea României, prin acţiuni publice sau prin excelenţa în profesie, pentru fapte puse în slujba statului şi a naţiunii, conform site-ului Familiei Regale.

Pe de altă parte, Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate a fost acordată duminică următoarelor personalităţi: Patricia Klecanda, director al Fundaţiei Principesa Margareta a României – FPMR (New York, SUA), Mugurel Mărgărit-Enescu, directorul executiv al FPMR, şi Corina Motts-Roberts, care a ajutat atât la fondarea FPMR, în Elveţia, cât şi a Secretariatului Regelui Mihai.

Medalia pentru Loialitate poate fi acordată membrilor merituoşi ai Casei Regelui Mihai I sau colaboratorilor de peste cinci ani ai Casei Regale a României, din ţară şi din străinătate. Medalia poate fi oferită, de asemenea, unor personalităţi din România şi din lume.

Pe de altă parte, Medalia Custodele Coroanei Române a fost acordată, duminică, următoarelor personalităţi: Florin Iacobescu, avocat; Jean Milligan David, de la FPMR, Elveţia; contesa Susanna Antamoro de Cespedes, fondatoarea şi conducătoarea Asociaţiei Prietenii FPMR – Elveţia. Aceeaşi Medalie a fost primită şi de Şcoala Generală Principesa Margareta.

Ceremonia de decorare a avut loc în Sala Regilor a Palatului Elisabeta din Bucureşti. Alături de principesa Margareta s-au aflat principele Radu, principesa Sofia şi principesa Maria, acestea din urmă fiind două dintre surorile principesei Margareta.

Această ceremonie face parte din seria de evenimente organizate de Familia Regală, începând de sâmbătă şi pe parcursul întregii zile de duminică, pentru a marca împlinirea a 25 de ani de la întoarcerea primului membru regal – principesa moştenitoare Margareta – în România. Între evenimente se numără şi o vizită în studioul Revoluţiei de la TVR, dar şi un concert de gală la Ateneul Român din Bucureşti şi dineu oficial găzduit de Palatul CEC.

Pe 18 ianuarie 1990, păşea pe pământ românesc primul membru al Familiei Regale (principesa moştenitoare Margareta), după o întrerupere de 42 de ani. În acea zi, la ora 15.00, avionul de Geneva aducea la Bucureşti pe principesa Margareta, însoţită de sora sa, principesa Sofia.

Regele Mihai a încredinţat primei sale fiice, principesa moştenitoare Margareta, misiunea de a-l reprezenta în România, pentru prima oară de la plecarea în exil, în dimineaţa zilei de 4 ianuarie 1948.

10
/05
/24

Observator cultural – revista care, de 24 de ani, reflectă în paginile sale cele mai importante evenimente literare, artistice, sociale și politice, reprezentând un reper pe scena culturală românească – a ajuns la a XVIII-a ediție a Galei pe care o organizează anual la Teatrul Odeon, în demersul său de a oferi vizibilitate și recunoaștere literaturii române contemporane.

09
/05
/24

Cu ocazia Centenarului Giacomo Puccini, de la a cărui trecere în eternitate se omagiază 100 de ani, Institutul Italian de Cultură, alături de Artexim, organizează la Ateneul Român luni, 13 mai 2024, ora 19:00, Gala Puccini.

08
/05
/24

Echipa Asociației „Albert și zâmbete” este încântată să anunțe „Galeria terapiilor, ediția a treia”, un eveniment unic și inovator dedicat conectării, cunoașterii și inspirației, din credința în șansa copiilor cu nevoi speciale.

30
/04
/24

Violoncelistul de talie internațională Andrei Ioniță va cânta la Iași în cadrul seriei concertelor organizate de Fundația Culturală Gaudium Animae. Recitalul va avea loc joi, 9 mai 2024, ora 19.00, în sala Henri Coandă de la Palatul Culturii Iași.

30
/04
/24

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București, prin Departamentul de Cercetare, Dezvoltare, Inovare, și Centrul de Teatru Educațional Replika desfășoarpă, în perioada 27 mai-1 iunie 2024, evenimentul care încheie proiectul european TabThePAST. Taboo History. Fill the Past to Sense the Present (Istoria Tabu. Umple golurile din trecut pentru a percepe prezentul).

30
/04
/24

Luni, pe 29 aprilie, la Teatrului Național ,,I. L. Caragiale’’ din București, a avut loc cea de-a 18-a ediție a Galei Premiilor Gopo, în cadrul căreia au fost celebrate performanțele înregistrate de cinematografia română în ultimii ani.

30
/04
/24

În pofida starturilor false, primăvara pare a se fi împământenit. Asta mai ales dacă te iei după lumina care se filtrează printre copaci. Pare greu de crezut, iar oamenii de la meteo sunt fiecare un soi de Cassandra care a tot strigat „lup” până a rămas fără voce. Dar e suficient să tragem adânc aer în plămâni și, printre moleculele de îndoială își va face loc și aerul proaspăt. În întâmpinarea căldurii, acum că am trecut de cea mai crudă dintre luni, Vanner Collective invită publicul la trei spectacole dezghețate.

30
/04
/24

Galeria Jecza din Timișoara alături de Fundația Interart Triade magnetizează publicul din Veneția cu o expoziție în premieră în orașul celebrei Bienale de Artă, redeschizând vizitatorilor, după un deceniu un spațiu vechi de peste 900 de ani, cu o expoziție intens apreciată de critici, colecționari și iubitori de artă.