Fresh Perspectives, o nouă secțiune competițională la Pelicam
https://www.ziarulmetropolis.ro/fresh-perspectives-o-noua-sectiune-competitionala-la-pelicam/

Pelicam, Festivalul Internaţional de Film despre Mediu şi Oameni, aduce la Tulcea filme documentare care vin cu soluţii la problemele de mediu care ne privesc pe toţi.

Un articol de Liliana Matei|22 mai 2014

Fresh Perspectives, o noutate a ediției din acest an a festivalului Pelicam, este o secțiune competițională în care puteți vedea documentare care abordează probleme de mediu și care vin cu soluții inovative.

When You’ve Gone, I’ll Still Be There, unul dintre filmele din această categorie, spune povestea a trei copii care se luptă pentru o lume mai bună. Primul este Felix, un băiat de 13 ani, care vrea să motiveze copiii din toată lumea să planteze copaci. Astfel, el speră că va încetini încălzirea globală. Pentru a-și populariza ideea, el ajunge să vorbească în fața plenului Națiunilor Unite. Își începe discursul cu cuvintele: “Când voi nu veți mai fi, eu încă voi fi acolo”. Dacă adulții nu fac nimic pentru a îmbunătăți viitorul, copiii trebuie să își ia soarta în propriile mâini. Felix se întâlnește cu oameni ca Al Gore și Kofi Annan, dar în același timp stabilește legături puternice cu alți copii. Filmul va fi proiectat în prezența regizorului Carl A. Fechner, iar Felix va răspunde la întrebările spectatorilor printr-o transmisiune video.

“Mereu încerc să arăt soluții și viziuni pentru o lume mai bună. Felix, Fardosa și Roman demonstrează: este posibil să faci o diferență, chiar și ca individ pe cont propriu. Trebuie doar să lupți pentru propriile viziuni. Asta e ceea ce festivalurile de film ca Pelicam încearcă să arate, de asemenea”, spune Carl A. Fechner.

Alte filme din cadrul Fresh Perspectives, Pelicam

Growing Cities este un film documentar ce examinează importanța fermelor urbane în America și se întreabă câtă forță au pentru a revitaliza orașele noastre și modul în care mâncăm. Arătând moduri inovative prin care orășenii își produc hrana, filmul își dorește să inspire oamenii să se implice mai activ în sistemul de asigurare a alimentelor, chiar dacă asta înseamnă să își crească roșiile pe pervazuri sau să aibă un cârd de gâini în curtea din spate. În esență filmul își îndeamnă spectatorii să afle ce este posibil în mediul urban și ne arată cum putem fi producători într-o societate condusă de consum. Regizorul Dan Susman va fi prezent la Tulcea pentru proiecția filmului.

“Sunt încântat să împărtășesc Growing Cities cu publicul de la Festivalul Internațional de Film Pelicam în câteva săptămâni. Noi am descoperit că poveștile grădinarilor, fermierilor și oamenilor obișnuiți din film au inspirat comunități din toată lumea. Fie că ai o curte, un spațiu gol sau un acoperiș, poți Crește Unde Ești!”, spune Dan Susman.

Food Savers este povestea unor oameni care se luptă pentru un nou mod de a ne raporta la hrană. Fermieri, directori de supermarket, bucătari, studenți la design și gospodării normale – toți legați în lanțul producției și consumului de hrană pe parcursul căruia mai mult de jumătate din hrană este irosită. Ei luptă pentru o nouă apreciere a mâncării, o apreciere care a crescut foarte mult în ultimii ani. Exemplele lor ridică întrebarea: de ce este atât de dificil să contracarăm risipa hranei? Documentarul va fi proiectat în cadrul Pelicam în prezența regizorului Valentin Thurn.

“Food Savers este un film despre oameni și corporații care caută soluții pentru a opri risipa de hrană. Mișcarea s-a extins în toată Europa, iar politicienii ar trebui să o sprijine, deoarece risipa de hrană este responsabilă în proporție de 15% pentru încălzirea globală și în proporție de 25% pentru consumul mondial de apă. Este continuarea primului meu film Taste the Waste și sunt bucuros să împărtășesc ideea de a valorifica alimentele cu publicul român”, spune Valentin Thurn. Cu atât mai mult cu cât anul 2014 este Anul European Împotriva Risipei Hranei.

Industria filmului trebuie să dea un exemplu în ce privește comportamentul responsabil față de mediu, de aceea, Pelicam aduce la Tulcea atelierul Green Film Making, moderat de specialist olandezi care vin cu soluții de micșorare a impactului asupra naturii în timpul realizării filmelor. Workshop-ul se adresează tuturor celor interesați de înverzirea producției de film, este gratuit, iar înscrierile se fac la adresa [email protected].

Pelicam, Festivalul Internațional de Film despre Mediu și Oameni pornește pe 29 mai din București, când are loc proiecția filmului câștigător al ediției de anul trecut, North of the Sun (2012), la J’ai Bistrot.

30
/06
/17

„Tu ai pus degetul pe rană şi, în plin comunism, ai îndrăznit să arăţi că orice formă de cenzură e dezgustătoare” – fragment dintr-o scrisoare deschisă pentru Lucian Pintilie pe care Andrei Şerban a citit-o la lansarea noii ediţii a volumului „Bricabrac” (Editura Nemira).

29
/06
/17

Unul din cele mai aşteptate documentare româneşti ale anului, „Planeta Petrila”, regizat de Andrei Dăscălescu, va putea fi văzut în premieră la Timişoara în deschiderea celei de-a patra ediţii a festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 20-23 iulie.

28
/06
/17

Vineri, 30 iunie 2017, se lansează în cinematografele din România filmul de acțiune „Baby Driver” - un thriller exploziv, cu trei câștigători de Oscar în distribuție: Kevin Spacey, Jamie Foxx şi Paul Williams. Avându-l drept protagonist pe Ansel Elgort, producția Sony Pictures realizată de Edgar Wright ridică adrenalina la maximum prin curse palpitante de mașini, o poveste atipică de dragoste și o coloană sonoră atemporală.

28
/06
/17

„(...) e suficient să urci o stradă pentru ca, întorcînd capul, să ţi se deschidă o privelişte ce-ţi taie respiraţia... E ca într-o gravură de Escher, unde te aştepţi să vezi oameni mergînd cu capul în jos pe străduţa de dedesubt. (...)” – Alex Leo Șerban. Îndrăgitul criticul de film ar fi împlinit, astăzi, 58 de ani. În amintirea lui Leo publicăm (via liternet.ro) una dintre nenumăratele și savuroasele sale impresii de călătorii (scrisori)

26
/06
/17

„Toţi avem păcate, unele mai mari, altele mai mici. De la minciună şi mândrie, până la invidie, egoism şi ură, de la lene şi gelozie, până la ignoranţă, poftă şi necunoaştere. Toate sunt păcate care, într-un fel sau în altul, sunt pedepsite (...) iar scopul final al acestei judecăţi supreme este reinstaurarea echilibrului între toate” – Dorel Vișan. Actorul născut la Tăușeni, județul Cluj, pe 25 iunie 1937, a împlinit 80 de ani!

26
/06
/17

De numele cărţii „Sinaia, Oraşul Elitelor” scrisă de către arhitectul Dan Manea se leagă mai multe premiere. Ultima noutate absolută pentru piaţa cărţii din România este faptul că o carte despre oamenii, istoria şi arhitectura unui oraş a inspirat un film!

23
/06
/17

A apărut în cinematografele din România ,,Povestea iubirii”, un film în care iubirea și scrisul salvează vieți, un bătrân evreu încă le poartă pică nemților, iar un băiețel se crede Mesia.

23
/06
/17

Ron Howard a fost confirmat ca regizor al spin-off-ului "Star Wars" dedicat personajului Han Solo. Regizorul laureat al premiului Oscar îi înlocuiește la timona filmului pe Phil Lord și Christopher Miller, la care Disney a renunțat în această săptămână, deși au fost implicați în producție timp de șase luni.

22
/06
/17

„Planeta Petrila” (din 23 iunie, în cinematografe) este un documentar în egală măsură fantastic și dureros de adevărat. Tânărul regizor Andrei Dăscălescu a dat – după „Consantin și Elena” – încă o capodoperă.

22
/06
/17

Vineri, 23 iunie, de la ora 19:00, Sala Eforie (Jean Georgescu) a Cinematecii Române din Bucureşti (Str. Eforie nr. 2) găzduieşte primul eveniment independent din cadrul programului de educaţie cinematografică, susţinut de susţinut de criticul, jurnalistul şi scriitorul Cristian Tudor Popescu, „Cinemateca pentru toţi”. Tema noii întâlniri este „Religia în cinemaul românesc”.

22
/06
/17

După ce primul sezon al serialului "Genius", realizat de National Geographic, i-a fost dedicat lui Albert Einstein, sezonul al doilea îl va avea ca subiect pe Pablo Picasso. "Genius" este serialul original cu cea mai mare audiență din istorie a canalului de educație științifică. În SUA serialul a avut în medie 1,8 milioane de spectatori pe episod, dar serialul a fost urmărit în întreaga lume de 45 de milioane de telespectatori.