Frumoaso, ţi-s ochii-aşa de negri…
https://www.ziarulmetropolis.ro/frumoaso-ti-s-ochii-asa-de-negri/

… spunea Lucian Blaga în poezia „Izvorul nopţii“. Se întâmplă însă ca unii „îndrăgostiţi“ – mai puţin de gramatică – să-şi exprime sentimentele faţă de persoana adorată prin apelativul „Frumoas-o“ transcris într-un sms debordând de siropeli sau într-un comentariu la o poză de pe Facebook.

Un articol de Victor Iacobescu|11 februarie 2015

Acest lucru apare de cele mai multe ori dintr-o dorinţă de „corectitudine scriitoricească“ motivată admirabil: „Ştiu că se pune cratimă, că am văzut la iubit-o!“

Greşeala constă în confuzia făcută între vocativul substantivului „iubită“ (ex. IUBITO) şi structura din următoarea propoziţie: „Pe ea am iubit-o cel mai mult“, unde verbul „a iubi“ la timpul perfect compus este despărţit prin cratimă de pronumele personal „o“ , genul feminin, aflat în cazul acuzativ.

Le recomandăm celor care au tendinţa de a ieşi în evidenţă prin adresări directe precum: „Pisicuţo“, „Iubito“, „Frumoaso“ etc. să nu pună cratima NICIODATĂ înaintea vocalei „O“!

În caz contrar, scrise, aceste versuri ale lui George Ţărnea „Iubito, câtă lume între noi/Numărători de ploi din doi în doi“ şi-ar pierde din semnificaţie şi ar trece în zona ridicolului.



15
/01
/24

Scriem cuvinte în grabă, le rostim în grabă. Folosim adesea structuri gramaticale greşite, preluate multe dintre ele din mass-media şi propagate cu o viteză uimitoare. Pe Facebook, pe whatsApp, aruncăm cuvinte, propoziții, toate scrise rapid și cel mai adesea fără grijă. Corectitudinea exprimării nu prea mai interesează pe nimeni.

31
/05
/23

„Stilul e omul”, spunea acum două secole un gânditor uitat în societatea noastră. După ce au făcut-o atâția în diferite contexte, putem și noi să-l parafrazăm astăzi, fără să greșim, spunând „Exprimarea e omul”. Fără îndoială, e incontestabil că felul în care vorbim este un indicator al personalității noastre și al educației noastre, din care […]

13
/04
/23

DANS PRINTRE CUVINTE Deschizi televizorul şi eşti bombardat cu o limbă română de multe ori aproximativă, citeşti ce-a mai rămas din presa scrisă şi se întâmplă acelaşi lucru. Iar pe reţelele de socializare e jale. Cui îi mai pasă azi, în secolul vitezei, de gramatică? Ziarul Metropolis îţi propune un joc nou de gramatică, fără să te scoată la tablă…

27
/04
/21

De unde vine expresia „cum dregem busuiocul“? Cine îți face capul calendar? „Casă de piatră!” A freca sau a nu freca menta? Spuneți brașoave? Ziarul Metropolis vă prezintă în rubrica „Dans printre cuvinte“ câteva explicații pentru apariția acestor expresii intrate în vocabularul de zi cu zi.