Furtuna – premieră teatrală la TVR2
https://www.ziarulmetropolis.ro/furtuna-premiera-teatrala-la-tvr2/

Spectacolul „Furtuna”, după un text de William Shakespeare, este difuzat de TVR 2 azi, de la ora 20.10, în seria de premiere teatrale de televiziune oferite de TVR.

Un articol de Andrada Văsii|27 octombrie 2013

Spectacolul „Furtuna”, după un text de William Shakespeare, este difuzat de TVR 2 azi, de la ora 20.10, în seria de premiere teatrale de televiziune oferite de TVR.

Spectacolul, realizat în colaborare cu Centrul de Proiecte Culturale UNESCO „Nicolae Bălcescu”, poate fi urmărit şi online, accesând portalul video al Televiziunii Române – tvrplus.ro.

Regia, versiunea scenică şi adaptarea pentru televiziune sunt semnate de Victor Ioan Frunză, iar din distribuţie fac parte Ioana Barbu, George Costin, Sorin Miron, Alexandru Ion. Sunt patru actori care interpretează 15 personaje, într-o poveste al carei motto ar putea fi, aşa cum spune regizorul piesei, o deviza a NASA: „Totul e posibil! Imposibilul ia doar ceva mai mult timp”.

Ca de obicei, spectacolul va fi precedat de un scurt preambul realizat de maestrul Radu Beligan.

Furtuna din televizor

Aşa cum declară regizorul Victor Ioan Frunză, „Furtuna” este comedia Libertăţii şi a Identităţii, alegoria populară a confruntării dintre omul artistic și omul mediocru. „Dintre Prospero, un om agăţat de stânca speranţei, şi  Caliban, un inocent primitiv şi straniu, incapabil de a sesiza răul pe care îl comite. Este un joc ce lasă să se zărească, dincolo de cuvinte şi de gesturi, o fereastră către puterea dinlăuntru, cea care te face să muţi munţii din loc.”

Furtuna

Sorin Miron şi George Costin, într-o scenă din Furtuna

Regizorul mai spune că „piesa ne arată cum poţi transforma o vulnerabilitate în avantaj. Ne spune că teama de eşec te menţine învingător si că omul trebuie să ia măsuri pentru a restabili echilibrul şi onoarea.  Pentru acest spectacol, ca și pentru multe altele, am construit o versiune nouă, dar care nu modifică nimic din spiritul operei lui Shakespeare. Limbajul este actualizat, unele pasaje sunt scurtate. Avem de-a face cu o redramatizare/rescriere a textului, ceea ce nu înseamnă câtuşi de puţin că trădezi autorul. Spectacolul a fost pus în scenă în 36 de repetiţii şi a avut patru reprezentaţii de test până la premieră, iar reluarea productiei de teatru la TVR este un demers lăudabil pe care îl aşteptam de multă vreme.“

Televiziunea Română, prin Casa de Producţie TVR, a reluat recent producţia şi difuzarea de premiere teatrale – spectacole proprii, create special pentru platourile de televiziune, şi adaptări pentru TV ale unor piese de teatru.

TVR continuă astfel o tradiţie de peste 50 de ani, în care a adus în casele telespectatorilor producţii proprii sau preluări ale unor spectacole de la diferite teatre din ţară.

Dacă v-a plăcut articolul, urmăriţi-ne şi pe Facebook!

Foto credit: Adriana Grand, spectacolul Furtuna

20
/03
/17

Maggie MacDonnell, o profesoară care lucrează cu adolescenții cu probleme dintr-o comunitate inuită izolată din regiunea arctică a Canadei, a primit duminică distincția Global Teacher Prize și suma de 1 milion de dolari în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Dubai.

20
/03
/17

Într-o zi de 20 martie se năşteau poetul George Topîrceanu, autorul volumului Balade vesele şi triste și pictorul Theodor Aman, întemeietorul primelor şcoli româneşti de arte frumoase. Tot într-o zi de 20 martie se stingea din viaţă fizicianul Isaac Newton, iar Albert Einstein, unul dintre cei mai străluciţi oameni de ştiinţă din istoria omenirii, publica teoria relativităţii.

19
/03
/17

Scurt interviu cu Paul Negoescu, regizorul comediei „Două lozuri”, nominalizat în acest an la Premiile Gopo, la categoriile „Cel mai bun film” și „Cel mai bun scenariu”.

19
/03
/17

La Ateneul Român, la Sala Mare, duminică, 19 martie, când se împlinesc 100 de ani de la naşterea pianistului şi compozitorului Dinu Lipatti (1917 - 1950), va avea loc, de la ora 19.00, un concert extraordinar susţinut de Camerata Regală şi dirijat de maestrul Horia Andreescu.

18
/03
/17

În perioada 28 martie - 8 aprilie 2017, Opera Comică pentru Copii organizează cea de-a treia ediție a Festivalului “Hänsel și Gretel”, ce va cuprinde nu mai puțin de 40 de evenimente. În cele 12 zile de festival, copiii se vor putea bucura de o mulțime de spectacole dintr-o diversitate de genuri, de la teatru, balet sau operă, până la musical și concerte lecție. Majoritatea reprezentațiilor programate sunt deja sold out.

17
/03
/17

Ambasadoare a campaniei „Artiștii pentru artiști”, inițiată de UNITER, Dorina Chiriac vă invită la teatru. Ea joacă rolul principal în “Micul Prinț”, la Teatrul de Comedie, în seara aceasta, de la ora 19.00. Cumpărând bilete la spectacol, contribuiți la fondul de ajutorare a artiștilor în vârstă și în dificultate.

17
/03
/17

JAZZ™ 2017 anunță încă o premieră pentru Timișoara: China Moses, artista americană care va umple de energie scena din Parcul Castelului. Reinventează vocal jazz-ul, rupe limitele și contrângerile, iar vocea ei transmite emoție, pasiune și profunzime, odată cu fiecare cuvânt.

16
/03
/17

Scris şi regizat de Paul Negoescu, „Două lozuri” a arătat că o comedie de mic buget poate avea succes la public (şi în bună parte şi la critică) fără a face apel la cele mai facile instrumente (şi cu o inspirată campanie de promovare).

16
/03
/17

Cea de-a opta ediție a Festivalului Serile Filmului Românesc (10 – 14 mai 2017) îi este dedicată regizorului Cristian Mungiu. Cinefilii și îndrăgostiții de film românesc vor avea ocazia să se întâlnească cu regizorul în prima zi de festival. Noutatea din acest an este că selecția filmelor din festival este realizată chiar de invitatul special – Cristian Mungiu, în colaborare cu Ambasadorul cultural, Irina – Margareta Nistor.

16
/03
/17

CRONICĂ DE FILM „Silence”, cel mai nou film al legendarului regizor american Martin Scorsese, realizat după un roman japonez, aspiră la clasicism.

15
/03
/17

Judith State este Sandra din filmul „Sieranevada”, în regia lui Cristi Puiu, fapt care îi aduce o nominalizare la Premiile Gopo pentru „Cea mai bună actriță într-un rol secundar”. Însă Judith State nu este actriță, ea vine din zona dansului. Cum se împacă, așadar, filmul și dansul contemporan?