Gala Premiilor UNITER, anul acesta, la Târgu Mureş
https://www.ziarulmetropolis.ro/gala-premiilor-uniter-anul-acesta-la-targu-mures/

Zece premianţi, 33 de nominalizaţi şi peste 500 de invitaţi din Bucureşti şi Târgu Mureş sunt aşteptaţi să petreacă o seară imperială la Palatul Culturii din Târgu Mureş în 28 aprilie. Spectacolul-eveniment ce răsplăteşte performanţa în teatrul românesc va începe la ora 21.00 şi va fi transmis în direct pe TVR1, Radio România Cultural şi online pe www.tvr.ro şi www.uniter.ro.

Un articol de Petre Ivan|19 aprilie 2014

După doi ani de absenţă, reintră în competiţia premiilor Galei UNITER, categoria Cel mai bun spectacol de Teatru TV. Până acum, 11 ediţii ale Galei au premiat spectacole de teatru TV printre care amintim: CE ZI FRUMOASĂ de M. Ghelderode, regia Dinu Cernescu (1993), ŞARPELE ecranizare după Mircea Eliade de Adriana Rogovschi şi Viorel Sergovici, regia Viorel Sergovici (1997), TOTUL E UN JOC de Paul Ioachim, regia Cornel Todea (1999), …ESCU de Tudor Muşatescu, regia Constantin Dicu (2002).

Ultimul premiu obţinut de Teatrul de Televiziune a fos în 2011, cu spectacolul UNDE-I REVOLVERUL de Görgey Gábor în regia lui Mircea Cornişteanu.

Anul acesta, în competiţie intră Dominic Dembinski, Jon Gostin şi Mihai Manolescu cu producţii ale Societăţii Române de Televiziune: HEDDA GABLER, EFECTUL GENOVESE şi O NOAPTE FURTUNOASĂ.

Emoţii pentru debutanţi

Unul dintre cele mai aşteptate momente ale Galei Premiilor UNITER este premierea numelor abia ivite în spaţiul teatral românesc. De-a lungul timpului, nume ca Ozana Oancea, Vlad Zamfirescu, Claudiu Goga, Radu Alexandru Nica, Velica Panduru, Ioana Anastasia Anton sau Crina Semciuc au debutat pe scena Galei Premiilor UNITER.

Anul acesta, la categoria Debut concurează: Delu Lucaci, deja pe scena Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi în „Iaşii în Carnaval” şi la Ateneul Tătăraşi în „Sunt o babă comunistă”, Lucia Mărneanu şi Leta Popescu, care au reuşit să facă spectacol din experienţele proprii, un spectacol despre care s-a spus: „Cu două performere absolut fabuloase, Parallel este spectacolul anului 2013” (Oana Stoica, Dilema Veche), şi Erwin Şimşensohn, regizorul despre al cărui spectacol – Yentl – Mircea Morariu spunea că „poartă însemnele lucrului bine făcut, temeinic gândit şi riguros paginat scenic, al grijii pentru detaliu, pentru claritatea poveştii, pentru desenarea sigură a personajelor”.

07
/03
/17

Face parte din generația tânără de actori și este absolventă a Facultății de Teatru, secția actorie, a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale”, București, precum și a masteratului, unde i-a avut profesori pe Ion Cojar, Adrian Titieni, Liviu Lucaci și Gelu Colceag.

07
/03
/17

Înscrierile pentru concursul de proiecte ”9G la TNB”, care se adresează tinerilor creatori de teatru, absolvenţi ai facultăţilor de profil, cu vârsta de până în 35 de ani, neangajaţi în instituţii de spectacol, se pot face în perioada 7 martie-7 aprilie, anunţă Teatrul Naţional ”I.L. Caragiale” Bucureşti.

07
/03
/17

Într-o zi de 7 martie se stingeau din viaţă Stanley Kubrick, unul dintre cei mai inovativi, vizionari și influenți regizori de film, Aristotel, faimosul filosof al Greciei Antice. Tot într-o zi de 7 martie se năştea compozitorul francez Maurice Ravel.

07
/03
/17

Cea de-a 27-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru (FNT) se va desfăşura în acest an în perioada 20 – 29 octombrie 2017, la Bucureşti. Director artistic şi selecţioner al Festivalului va fi şi în acest an criticul de teatru Marina Constantinescu.

06
/03
/17

Teatrul Metropolis, condus de George Ivaşcu, propune, la zece ani de la înfiinţare, un spectacol aniversar, în care vor juca zece actori de până în 30 de ani, selectaţi de maeştri ai scenei româneşti de astăzi în cadrul Galei Metropolis 10 ani, eveniment care a avut loc pe 14 decembrie 2016.

06
/03
/17

Editura Humanitas Fiction vă invită astăzi, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, alături de Tania Radu, Marina Constantinescu, Simona Kessler şi Denisa Comănescu la lansarea romanului „Cel mai frumos loc din lume este chiar aici”, o bijuterie literara scrisă de Care Santos şi Francesc Miralles care emană gândire pozitivă şi poezie.

06
/03
/17

În primele zile ale primăverii va avea loc cea de-a 16-a ediţie a programului UNITER Campania Naţională „Artiştii pentru artişti”, realizată în parteneriat cu instituţiile de teatru din Bucureşti şi din ţară.

06
/03
/17

Ion Dichiseanu, unul dintre cei mai iubiți actori români, va primi „Premiul pentru Întreaga Carieră” în cadrul celei de-a XI-a ediții a Galei Premiilor Gopo. Evenimentul va avea loc luna aceasta, pe 21 martie 2017, la Teatrul Național „Ion Luca Caragiale” din București.

06
/03
/17

Sâmbătă, 1 aprilie 2017, începând cu ora 19.00, pe scena Sălii Radio din București, Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură și Asociația Help Autism organizează cea de-a IV-a ediție a evenimentului „SUFLET ÎN CULORI”, concert caritabil în beneficiul copiilor cu autism.

06
/03
/17

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE Aşa scria despre sine, din Mexic, George Bibescu, în 1862, tatălui său. În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, se poate vorbi de o adevărată colonie română la Paris, formată din ai noştri, trăitori acolo, burlaci, sau căsătoriţi cu franţuzoaice, diplomaţi, alţii aflaţi în trecere. E o lume activă, cu saloane deschise, patronate de femei, unde se adună elita intelectuală şi mondenă franceză.

06
/03
/17

Ilinca și Alex Florea au câştigat finala selecţiei naţionale a Eurovision 2017, după votul telespectatorilor, cu piesa "Yodel It!" şi vor reprezenta România la competiţia cântecului european de la Kiev. România nu a putut participa la competiţia de anul trecut, din cauza datoriilor acumulate de TVR faţă de EBU, instituţia care organizează concursul Eurovision.

05
/03
/17

Disponibil pe platforma gratuită Cinepub, „Australia” (2009), în regia lui Claudiu Mitcu, este un documentar de o oră despre participarea echipei românești a oamenilor străzii la Campionatul Mondial de fotbal pentru persoanele fără adăpost, la Melbourne.