Gala premiilor UNITER, pe 28 aprilie, la Târgu Mureş
https://www.ziarulmetropolis.ro/gala-premiilor-uniter-pe-28-aprilie-la-targu-mures/

Gala premiilor UNITER din acest an va avea loc la Targu Mures, in 28 aprilie, a anuntat presedintele Uniunii Teatrale din Romania, Ion Caramitru, bugetul manifestarii fiind estimat la 800.000 de lei.

Un articol de Petre Ivan|27 februarie 2014

Gala premiilor UNITER din acest an va avea loc la Târgu Mureş, în 28 aprilie, a anunţat preşedintele Uniunii Teatrale din România, Ion Caramitru, bugetul manifestării fiind estimat la 800.000 de lei.

Preşedintele UNITER, Ion Caramitru, a declarat că Gala din acest an va fi „a treia ieşire din Bucureşti”, după cea de la Sibiu, din 2007, cu prilejul Capitalei Culturale Europene, şi cea de la Iaşi, de anul trecut, informează Mediafax.

Gala premiilor

„Suntem într-un oraş, într-un judeţ în care multiculturalitatea joacă un rol extrem de important, este un leagăn de cultură care s-a născut şi există aici şi care, în afara specificului local, are o deschidere europeană de mare anvergură. (…)

Am învăţat că trebuie să ducem Gala în ţară şi bine facem, pentru că sunt locuri extraordinare care trebuie puse în valoare şi iată-ne la Târgu Mureş, pentru a treia oară ieşim din Bucureşti”, a spus Caramitru.

Potrivit acestuia, un juriu format din trei critici „bântuie” în ţară şi vizionează spectacolele propuse pentru competiţie, iar nominalizările urmează să fie făcute la sfârşitul acestei luni.

„Cel de-al doilea juriu, care va delibera aici, cu două trei ceasuri înainte de Gală, va hotărî câştigătorul”, a spus Caramitru, adăugând că va fi format din doi critici, un actor, un regizor şi un scenograf, pentru ca toate „breslele” acestei meserii să fie reprezentate.

„Sper ca anterior zilei de luni, când va avea loc Gala, să putem aduce şi să jucăm la Târgu Mureş cele trei spectacole nominalizate la Marele Premiu, astfel încât publicul să poată vedea concurenţii la premiul cel mai important”, a spus Caramitru.

Potrivit acestuia, bugetul estimat al manifestării este comparabil cu ediţia Galei UNITER de anul trecut, de 800.000 de lei, dar ar putea fi totuşi mai redus decât acesta.

Gala premiilor

Andrei Şerban, „supărat” pe Gala premiilor UNITER

Caramitru a adăugat că au existat şi „supărări” legate de ediţiile anterioare ale Galei, din partea unor nume mari ale scenei româneşi, precum regizorul Andrei Şerban, însă, chiar dacă la rândul său a fost iritat, s-a şi bucurat în sinea sa, „pentru că dacă aceste premii nu nasc pasiuni, înseamnă că nu au valoare”.

Premiile se acordă în fiecare an pentru cel mai bun spectacol, cel mai bun regizor, cel mai bun scenograf, cel mai bun actor în rol principal, cea mai bună actriţă în rol principal, cel mai bun actor în rol secundar, cea mai bună actriţă în rol secundar, critică teatrală, teatru radiofonic, teatru TV şi debut.

Foto cu Gala premiilor UNITER, Ion Caramitru şi Andrei Şerban – UNITER , wikipedia

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

02
/04
/24

Mobius & The Institute transformă centrul Bucureștiului într-un hotspot al culturii Hip-hop. Cea mai mare expoziție a artistului Saddo ocupă Piața Amzei.

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.