Gala „Tinere talente 2012”, la Biblioteca Nationala a Romaniei
https://www.ziarulmetropolis.ro/gala-tinere-talente-2012-la-biblioteca-nationala-a-romaniei/

Un număr de 28 de tineri artişti sprijiniţi pe parcursul acestui an de Fundaţia Principesa Margareta a României (FPMR ) au evoluat, luni seară, în cadrul Galei „Tinere talente 2012”, la Biblioteca Naţională a României.  În cadrul galei, principesa Margareta a înmânat diplomele „Tinere talente” celor 28 de artişti din domeniile artelor plastice şi muzicii […]

Un articol de Andrada Văsii|21 noiembrie 2012

Un număr de 28 de tineri artişti sprijiniţi pe parcursul acestui an de Fundaţia Principesa Margareta a României (FPMR ) au evoluat, luni seară, în cadrul Galei „Tinere talente 2012”, la Biblioteca Naţională a României. 

În cadrul galei, principesa Margareta a înmânat diplomele „Tinere talente” celor 28 de artişti din domeniile artelor plastice şi muzicii clasice, bursieri ai Fundaţiei în acest an.

După un moment intitulat „Arta într-o prezentare de modă”, au evoluat în faţa publicului numeros prezent la eveniment flautista Oana Leonte, violoniştii Mihai Alexandru, Ioana Olteanu, Irina Barbu şi Mircea Dumitrescu, pianiştii Denisa Mirică şi Mladin Nicon, soprana Diana Alexe, mezzo-soprana Cosmina Stancu şi ansamblul instrumental „Tinere talente 2012” dirijat de Alex Mija, bursieri FPMR în secţiunea muzică.

În program au figurat lucrări de Jacques Ibert, Leonard Bernstein, Antonio Vivaldi, Giulio Caccini, Wolfgang Amadeus Mozart şi o primă audiţie românească semnată de Sebastian Androne, pe versuri de Diana Alexe.

O expoziţie de pictură şi grafică cu lucrări ale tinerilor bursieri FPMR, deschisă luni seară, în holul central al Bibliotecii Naţionale a României, va putea fi vizitată până pe 3 decembrie.

În anul 2012, bursierii FPMR la arte plastice au fost: Andreea Bădescu, Amina Burloiu, Ionel Carasca, Teodora Chiroşcă, Cătălina Florescu,Teodora Gavrilă, Vlad Iosif, Ilinca Lăzărescu, Raluca Măndiţa, Alina Marinescu, Marta Popescu, George Pricope-Galan, Darian Popescu.

La muzică, au figurat ca bursieri ai FPMR: Diana Alexe, Sebastian Androne, Irina Barbu, Norela Costea, Mircea Dumitrescu, Andrei Ioniţă, Oana Leonte, Alexandru Mihai, Alexandru Ionuţ Mija, Denisa şi Georgiana Mirică, Nicon Mladin, Ioana Elisabeta Olteanu şi Cosmina Stancu.

Răspunzând unor întrebări adresate de presă la finalul festivităţii, Principesa Margareta şi-a exprimat speranţa că acest proiect, început cu o sponsorizare a zece tineri, va continua ajungând să fie un proiect naţional care va reuni 100 de bursieri.

Principesa a declarat că se bucură că a trăit toţi aceşti ani în România şi a văzut transformările ei subliniind că în acest moment România este o altă ţară faţă de cea pe care a găsit-o la sosire aici, iar proiectele FPMR se adresează unei noi generaţii.

Înfiinţată în 1990, FPMR este una din organizaţiile neguvernamentale de elită care contribuie la dezvoltarea societăţii civile din România.

Fundaţia dezvoltă şi susţine programe care îmbunătăţesc condiţiile de viaţă ale copiilor, tinerilor, familiilor şi vârstnicilor aflaţi în dificultate, stimulează solidaritatea între generaţii şi crează o punte de comunicare între copii, tineri şi vârstnici, contribuie la creşterea capacităţii instituţionale a organizaţiilor şi instituţiilor care lucrează cu copii şi vârstnici şi cultivă creativitatea şi talentul local.

FPMR lucrează cu organizaţii, instituţii, companii naţionale şi internaţionale, dar şi cu firme mici şi mijlocii, în scopul de a reuni resursele, abilităţile şi talentul oamenilor din mai multe domenii de activitate, urmărind să stimuleze voluntariatul şi să inspire spiritul comunitar în comunităţile în care se implică.

Programul „Tinere Talente” susţine şi promovează tineri artişti talentaţi din familii cu venituri mici, care nu-şi pot dezvolta talentul din cauza lipsurilor materiale şi financiare. În acest an, FPMR a oferit 28 de burse de studiu, pentru 14 muzicieni şi 14 artişti plastici.

Sursa: Agerpres

23
/02
/24

Regizorul francez Nicolas Philibert, unul dintre marile nume ale filmului documentar la nivel internațional, semnează regia filmului Pe Adamant (Sur l’Adamant). Filmul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2023, unde a câștigat Marele Premiu, Ursul de Aur.

22
/02
/24

„Invit tinerii să vadă ceva rar, deosebit - prima expoziție organizată în România despre imaginea samuraiului văzută de cei mai importanți artiști japonezi din perioadele Edo și Meiji”, a spus avocatul George Șerban, colecționar de stampe japoneze, la vernisajul expoziției „Samurai. Legendele Japoniei”, care a avut loc pe 21 februarie, la Muzeul Brukenthal din Sibiu, cu sprijinul JTI.

22
/02
/24

Niki (12 ani) și Vika (11 ani) se întâlnesc pentru prima dată în metroul din Harkiv, unde familiile lor s-au refugiat de război. O poveste de dragoste neașteptată și emoționantă, care ne amintește că empatia, generozitatea și speranța în ceilalți sunt singurele lucruri care ne pot salva umanitatea pe timp de război.

22
/02
/24

Pe 27 februarie se împlinesc 2 ani de la dispariţia regizorului Nicolae Corjos, autorul celebrelor filme Liceenii şi Declaraţie de dragoste. Mai multe televiziuni vor puncta momentul, cu totul excepţională fiind iniţiativa postul de televiziune prin cablu Cinemaraton care pe 27 februarie va difuza întreaga zi titluri din filmografia lui Nicolae Corjos, atât filme artistice, cât şi documentare şi interviuri cu acesta.

21
/02
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

20
/02
/24

De vineri, 23 februarie, în 15 orașe din România va putea fi urmărit unul dintre cele mai premiate și apreciate filme din ultimul an: Sauna Secretelor / Smoke Sauna Sisterhood (regia Anna Hints), proaspăt distins cu trofeul pentru Cel mai bun documentar al anului la Premiile Academiei Europene din Film 2023, inclus de prestigioasa publicație The New York Times în Top 10 al celor mai valoroase filme din 2023.

20
/02
/24

După cum ne-am obișnuit în ultimii 3 ani, luna februarie marchează primul anunț de artiști al Jazz in the Park! Primele nume confirmate la ediția a XII-a sunt: Cymande (UK), Avishai Cohen Trio (IL), Manu Katche (FR), Tigran Hamasyan Trio (AM), Jazzanova Live (DE), Kinga Glyk (POL), KRiSPER (RO), Amphitrio (RO), Oreglo (UK) și Wasted Generation (IT)!