GALERIE FOTO „Conul Leonida faţă cu reacţiunea“, de Purcărete, cel mai bun spectacol la Festivalul Comediei Româneşti
https://www.ziarulmetropolis.ro/galerie-foto-conul-leonida-fata-cu-reactiunea-de-purcarete-cel-mai-bun-spectacol-la-festivalul-comediei-romanesti/

„Conul Leonida faţă cu reacţiunea“, de Silviu Purcărete, a primit premiile pentru cel mai bun spectacol şi cea mai bună regie la gala Festivalului Comediei Româneşti – festCO 2013.

Un articol de Andrada Văsii|24 iunie 2013

„Conul Leonida faţă cu reacţiunea“, de Silviu Purcărete, a primit premiile pentru cel mai bun spectacol şi cea mai bună regie la gala Festivalului Comediei Româneşti – festCO 2013.

Gala a avut loc duminică, la sala Radu Beligan a Teatrului de Comedie din Bucureşti. Spectacolul „Conul Leonida faţă cu reacţiunea“, de I. L. Caragiale, în regia lui Silviu Purcărete, este o producţie a Teatrului Naţional Bucureşti.

Premii pentru artă de valoare

Juriul festCO, format din Sanda Manu, Lia Manţoc şi Marina Constantinescu, a mai acordat, la gala de duminică seară, premiile pentru cel mai bun actor – Virgil Ogăşanu, pentru rolul Zaharia Trahanache din spectacolul „Scrisoarea“, după I. L. Caragiale, regia Horaţiu Mălăele (Teatrul Naţional Bucureşti) -, pentru cea mai bună actriţă – Tania Popa, pentru rolul din spectacolul „Fata din curcubeu“, scenariul şi regia Lia Bugnar (Teatrul Naţional Bucureşti) -, pentru cea mai bună scenografie/ decor – Helmuth Stürmer, pentru spectacolul „Două loturi“, de I. L. Caragiale, regia Alexandru Dabija (Teatrul Naţional Bucureşti) – şi pentru cele mai bune costume – Corina Grămoşteanu, pentru spectacolul „D’ale noastre“, regia şi coregrafia Gigi Căciuleanu (Teatrul Naţional Bucureşti), notează Mediafax.

Totodată, premiul pentru comedie i-a revenit lui Alexandru Bogdan, în timp ce premiul pentru cel mai bun selecţioner i-a fost atribuit lui Ion Parhon.

Excelența în teatru

Premiul de excelenţă le-a fost acordat Sandei Manu şi lui Valeriu Moisescu, iar marele premiu al juriului le-a revenit Marianei Mihuţ şi lui Victor Rebengiuc.

La gala festCO de duminică au mai fost acordate premiile Concursului de Comedie Românească, ediţia a VIII-a. Juriul competiţiei, format din Adrian Lustig (dramaturg), Gabriela Dumitru (regizor) şi Vlad Cristache (regizor), a premiat piesele „Visul Domnului Mio“, de Georgiana Capuerde (locul I), „Infractorii“, de Ana-Maria Bamberger (locul al doilea), şi „Ultimul dans al libelulei“, de Cornel Mihai Ungureanu (locul al treilea).

Un oraș al comediei

Gala a fost prezentată de Jeremy Stockwell, actor şi profesor britanic.

Cea de-a XI-a ediţie a Festivalului Comediei Româneşti – festCO a avut loc în Bucureşti, în perioada între 16 şi 23 iunie. În perioada festivalului, Teatrul de Comedie a proclamat Centrul vechi „Oraş al Comediei Româneşti“, o adevărată metropolă în care s-a simţit freamătul evenimentelor.

FestCO 2013 a însemnat: 13 spectacole – cele mai bune producţii de comedie românească ale anului 2012, înscrise în secţiunea concurs; spectacole de stradă oferite de Teatrul Masca; examene de licenţă ale facultăţilor de teatru din cadrul universităţilor din Bucureşti; lansări de carte ale unor actori consacraţi – Tamara Buciuceanu, Horaţiu Mălăele, Radu Beligan; atelierul de dramaturgie Scrie despre tine, susţinut de Vera Ion şi Sorin Poamă.

Foto credit: TNB , Adi Bulboacă

21
/03
/24

Joi, 28 martie, de la ora 19.00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a șasea întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este „Ăștia o să ne plătească nouă pensia?!”

20
/03
/24

Denisa Nicolae are multe nesiguranțe și incertitudini. Râde zgomotos și plânge cu sughițuri. Iubește. Lumea ei e mare și jucăușă, din când în când o prinde cu tandrețe, să nu fugă, și o face vizibilă, puțin câte puțin.

20
/03
/24

Sue Giles, președintele ASSITEJ, transmite mesajul de Ziua Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret. Scopul acestei campanii este de a facilita accesul la teatru și la spectacole pentru copii și tineri.

19
/03
/24

Nominalizat în acest an la Women's Prize for Fiction, romanul „Cele opt vieți ale unui trickster de-o vârstă cu veacul” de Mirinae Lee, o coreeancă mutată în SUA, spune povestea teribilă a unei femei evadate din Coreea de Nord.

18
/03
/24

Proiectul „Întâlnirile Teatrul azi la Masca” iniţiat de revista Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, continuă seria de discuții profesionale cu a doua masă rotundă dedicată, de această dată, dramaturgiei românești.

18
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie.

15
/03
/24

Cea de-a cincea ediție a Festivalului Filmului Palestinian, organizată de Centrul Cultural Mahmoud Darwish, sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, se va desfășura între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie la Cluj-Napoca, cu o nouă direcție artistică și o prezentare a cinematografiei palestiniene ca un Cinema of Existence.