GALERIE FOTO Spectacolul „Strigăte şi şoapte“ al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj a fost aclamat de presa coreeană
https://www.ziarulmetropolis.ro/galerie-foto-spectacolul-strigate-si-soapte-al-teatrului-maghiar-de-stat-din-cluj-a-fost-aclamat-de-presa-coreeana/

În perioada 29 aprilie – 6 mai, Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca a întreprins un turneu în Coreea de Sud, cu spectacolul „Strigăte şi şoapte“ de Ingmar Bergman, regizat de Andrei Şerban

Un articol de Andrada Văsii|15 mai 2013

În perioada 29 aprilie – 6 mai, Teatrul Maghiar de Stat Cluj a întreprins un turneu în Coreea de Sud, cu spectacolul „Strigăte şi şoapte“ de Ingmar Bergman, regizat de Andrei Şerban.

Cele patru reprezentaţii de la Teatrul Naţional din Coreea au fost călduros primite de public şi de oamenii de teatru din Seul. Printre cei prezenţi s-au numărat: actriţa şi cântăreaţa Jaram Lee, regizoarea Inwoo Nam şi creatorii spectacolului pansori „Ukchuk-ga“ (prezentat cu succes în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru Interferențe 2012).

Spectacolele au fost precedate de o repetiţie cu public la care au fost invitaţi studenţii de la Facultatea de Teatru din Seul.

Atât înainte cât şi după spectacol, în Seul au apărut numeroase articole şi cronici care vorbeau despre spectacolul Teatrului Maghiar de Stat şi despre prestaţia actorilor.

Titlul articolului scris de jurnalistul Kwon Jae-hyun, apărut în data de 7 mai 2013, în ziarul Dong-a Ilbo, a fost: „Aplauze pentru un spectacol care a depăşit filmul original“, iar spectacolul „Strigăte şi şoapte“ a fost notat cu patru stele din cinci.

Acelaşi jurnalist coreean nota:

După Bergman, culoarea roşie simbolizează sufletul: „încă din copilărie, îmi imaginam sufletul ca un dragon albastru. Un dragon cu aripi, jumătate pasăre, jumătate peşte, cu toate organele interne clocotind într-un lichid stacojiu.“ În acelaşi fel, Andrei Şerban, faimosul regizor de origine română, descrie subiectele complexe şi remarcabile ale filmului Strigăte şi şoapte regizat de Ingmar Bergman. Înterpretându-l ca o poveste care se desfăşoară pe parcursul unei repetiţii pentru o filmare, el reușește să-l reconstituie cu umor şi vivacitate.

Lyudmila Atanasova,

Traducere, Hankuk University of Foreign Studies şi Seongsuk Han, Coreea

Foto credit: Daniela Dima

29
/08
/17

Calul era unicul motiv de mândrie al lui Florea. Căruţa nu, pentru că în zilele geroase de iarnă din ea mai rămâneau doar osiile și roțile, restul intra pe foc.

29
/08
/17

Una dintre cele mai iubite și cunoscute ecranizări din istoria cinematografiei românești, Moromeții, va avea parte de o continuare, la 30 de ani de la lansarea filmului regizat de Stere Gulea. Personajele lui Marin Preda se întorc pe marele ecran sub regia aceluiași cineast și surprinse de camera directorului de imagine Vivi Drăgan Vasile.

28
/08
/17

Actorul Orlando Bloom va produce şi va fi protagonistul serialului “Carnival Row” care va fi lansat de Amazon în 2019, informează Variety. Acţiunea serialului are loc într-un oraş neo-victorian în care creaturi mitice s-au refugiat din cauza războaielor care le-au distrus locurile natale.

28
/08
/17

“Simţurile nu înşală, judecata înşală.” - Johann Wolfgang von Goethe / „Dacă ne cercetăm bine, aproape întotdeauna vom găsi la noi un păcat pe care-l osândim la alţii.” – Lev Tolstoi. Lev Tolstoi şi Goethe, doi dintre sei mai importanţi gânditori ai lumii, s-au născut într-o zi de 28 august.

27
/08
/17

Romanul „Clar de femeie” (traducere din limba franceză de Daria-Laura Bârsan) a fost publicat la editura Humanitas Fiction în 2017. În original, cartea a apărut acum patruzeci de ani și a fost ecranizată de Costa-Gavras, în 1979. A ieșit un film de cinema inubliabil, cu Romy Schneider și Yves Montand.

26
/08
/17

Nicio altă societate nu a primit atât de mulţi imigranţi ca Statele Unite ale Americii, iar fiecare grup a contribuit cu ceva diferit şi unic la ceea ce reprezintă astăzi această naţiune. Poveştile celor care au creat America au fost reunite într-un nou serial difuzat de HISTORY®, începând de astazi, 26 august, de la ora 21:00.

25
/08
/17

Un necaz nu vine niciodată singur. La mine au obiceiul să se așeze la coadă, asta e pretenția mea, să fie ordonate și să-și aștepte rândul, ar fi păcat să vină necazul peste mine și eu din cauza îmbulzelii să nu-l observ.