GALERIE FOTO Spectacolul „Strigăte şi şoapte“ al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj a fost aclamat de presa coreeană
https://www.ziarulmetropolis.ro/galerie-foto-spectacolul-strigate-si-soapte-al-teatrului-maghiar-de-stat-din-cluj-a-fost-aclamat-de-presa-coreeana/

În perioada 29 aprilie – 6 mai, Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca a întreprins un turneu în Coreea de Sud, cu spectacolul „Strigăte şi şoapte“ de Ingmar Bergman, regizat de Andrei Şerban

Un articol de Andrada Văsii|15 mai 2013

În perioada 29 aprilie – 6 mai, Teatrul Maghiar de Stat Cluj a întreprins un turneu în Coreea de Sud, cu spectacolul „Strigăte şi şoapte“ de Ingmar Bergman, regizat de Andrei Şerban.

Cele patru reprezentaţii de la Teatrul Naţional din Coreea au fost călduros primite de public şi de oamenii de teatru din Seul. Printre cei prezenţi s-au numărat: actriţa şi cântăreaţa Jaram Lee, regizoarea Inwoo Nam şi creatorii spectacolului pansori „Ukchuk-ga“ (prezentat cu succes în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru Interferențe 2012).

Spectacolele au fost precedate de o repetiţie cu public la care au fost invitaţi studenţii de la Facultatea de Teatru din Seul.

Atât înainte cât şi după spectacol, în Seul au apărut numeroase articole şi cronici care vorbeau despre spectacolul Teatrului Maghiar de Stat şi despre prestaţia actorilor.

Titlul articolului scris de jurnalistul Kwon Jae-hyun, apărut în data de 7 mai 2013, în ziarul Dong-a Ilbo, a fost: „Aplauze pentru un spectacol care a depăşit filmul original“, iar spectacolul „Strigăte şi şoapte“ a fost notat cu patru stele din cinci.

Acelaşi jurnalist coreean nota:

După Bergman, culoarea roşie simbolizează sufletul: „încă din copilărie, îmi imaginam sufletul ca un dragon albastru. Un dragon cu aripi, jumătate pasăre, jumătate peşte, cu toate organele interne clocotind într-un lichid stacojiu.“ În acelaşi fel, Andrei Şerban, faimosul regizor de origine română, descrie subiectele complexe şi remarcabile ale filmului Strigăte şi şoapte regizat de Ingmar Bergman. Înterpretându-l ca o poveste care se desfăşoară pe parcursul unei repetiţii pentru o filmare, el reușește să-l reconstituie cu umor şi vivacitate.

Lyudmila Atanasova,

Traducere, Hankuk University of Foreign Studies şi Seongsuk Han, Coreea

Foto credit: Daniela Dima

12
/06
/17

În a doua zi a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (10 iunie) a fost prezentat spectacolul de dans aerian ”TANGO LA ALTITUDINE II”, semnat de coregrafa argentiniană Brenda Angiel, continuarea unui spectacol prezentat anterior tot la FITS de aceeași companie. Un performance în aer, în lumini, umbre și fum, într-un spațiu care nu mai e spațiu definit de limite ci e libertate și respirație largă.

12
/06
/17

Teatrul Național din Timișoara vă invită în zilele de 11, 12 și 13 iunie, de la ora 19:00, la Sala 2, la spectacolul GYPSIES. După ce a avut numeroase reprezentații în Germania, la Deutsches Theater Berlin și la Staatstheater Braunschweig, spectacolul va avea trei reprezentații în România, la Teatrul Național din Timișoara.

11
/06
/17

Mii de oameni au invadat străzile Sibiului în cea de-a doua zi de FITS încă de la orele amiezii, când povestea itinerantă „Zâna, cerbii și tăietorii de lemne” i-a condus pe cei prezenți pe Pietonala Nicolae Bălcescu într-un basm asiatic fermecător. În paralel cu spectacolul de stradă, iubitorii de artă sau discuții culturale au asistat la dialogurile pline de sensibilitate ale lui George Banu cu invitații speciali ai festivalului sau la discuția lui Cătălin Ștefănescu cu Robert Wilson pentru Garantat 100%.

11
/06
/17

Cea de-a 16-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) și-a desemnat câștigătorii, sâmbătă seară, pe 10 iunie, la Teatrul Național Cluj. Trofeul Transilvania, în valoare de 15.000 de euro, oferit de Staropramen, i-a fost acordat lungmetrajului Familia mea fericită/ My Happy Family, povestea georgiană regizată de Nana Ekvtimishvili și Simon Gross. Imaginea filmului este semnată de Tudor Panduru, prezent la eveniment. Gala de închidere, la care marele invitat a fost actorul Alain Delon, va fi difuzată duminică, 11 iunie, de la ora 21.10, pe TVR 1.

11
/06
/17

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE Războaiele, revoluțiile, schimbarea regimului politic influențează mai totdeauna destinul oamenilor. Un absolvent al liceului Sf. Sava ar fi devenit, probabil, un merituos scriitor român, continuând acea serie strălucită manifestată între războaie și străinătatea i-ar fi fost doar loc de vacanță. Înstrăinarea silită avea însă să joace un rol de căpetenie în modelarea celui prea bine cunoscut ca poet, prozator, eseist și traducător de valoare europeană. E vorba de Vintilă Horia (1915-1992), absolvent al Facultății de Drept din București și al celei Catolice de literatură din Paris.

10
/06
/17

"Sunt mai iubit în lumea întreagă decât în Franţa. Este adevărat. În Franţa, întotdeauna am deranjat", a spus Alain Delon într-o conferinţă de presă la Cluj-Napoca, unde primeşte Premiul pentru întreaga carieră la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF).

10
/06
/17

Cea de-a XXIV-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu a debutat în forță azi, cu expoziții, ateliere pentru actori și dansatori, seminarii și conferințe. Astfel, Facultatea de Litere şi Arte, Teatrul Gong, Primăria Municipului Sibiu, Hotelul Împăratul Romanilor, Muzeul de Artă Contemporană, Casa de Cultură a Studenților și Librăria Habitus au găzduit lucrări de artă decorativă, pictură și fotografie, iar Dorte Lena Eilers - editor al revistei „Theater der Zeit” - s-a aflat în dialog cu Octavian Saiu.

09
/06
/17

„Mă simt jenată când aud laude”, spune actriţa Tora Vasilescu într-un interviu pentru Ziarul Metropolis, realizat la Cluj-Napoca. Ea va primi Premiul de Excelenţă al Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), la Gala de închidere care va avea loc sâmbătă seară.

09
/06
/17

Teatrul Metropolis prezintă în luna iunie spectacolul „Secretul doctorului Honigberger” după Mircea Eliade, în regia lui Dragoș Galgoțiu, spectacol ce va face parte din seria teatrală „Misterele Bucureștiului”. Premiera spectacolului va avea loc miercuri 14 iunie 2017,de la ora 19:00.

09
/06
/17

Renumitul regizor, scenarist și producător austriac Ulrich Seidlvine la TIFFcu cel mai nou film al său.Safari va fi proiectat în prezența sa sâmbătă, pe 10 iunie, de la ora 20:30, la Cinema Florin Piersic, și va fi urmat de o discuție despre film.