GALERIE FOTO Ştefan Sava câştigă ediţia locală a Premiului Henkel pentru Artă 2013
https://www.ziarulmetropolis.ro/galerie-foto-stefan-sava-castiga-editia-locala-a-premiului-henkel-pentru-arta-2013/

Henkel România anunţă rezultatele preselecţiei locale a competiţiei Premiul Henkel pentru Artă, ediţia 2013.

Un articol de Andrada Văsii|26 iunie 2013

Henkel România anunţă rezultatele preselecţiei locale a competiţiei Premiul Henkel pentru Artă, ediţia 2013.

Concursul se adresează și anul acesta artiştilor din domeniile desen, pictură, fotografie, video şi instalaţie, care concurează pentru marele premiu în valoare de 7.000 Euro şi posibilitatea de a-şi expune lucrările în ţara natală şi în cadrul unei expoziții individuale la MUMOK, celebrul muzeu de artă contemporană din Viena.

Selecția câștigătorului din acest an a fost îndelung dezbătută, juriul având de ales în ultima etapă a selecției între înscrierile a cinci artiști valorși și reprezentativi pentru scena românească. În final, decizia în favoarea artistului Ștefan Sava a luat în calcul coerența demersului artistic, care constă într-o metodologie bazată pe o cercetare istorică și teoretică, completată de o practică vizuală în zona interdisciplinarității.

Alina Șerban,

membru juriu

Juriul local, format din curatorii Alina Şerban, Magda Radu şi Cosmin Năsui l-a desemnat drept câștigător al selecţiei locale pe Ștefan Sava. Acesta va primi un premiu în valoare de 1.000 Euro din partea Henkel România şi va reprezenta România în selecţia finală de la Viena a Premiului Henkel CEE pentru Artă 2013, alături de artişti din alte 23 de ţări din Europa Centrală şi de Est.

Un portofoliu multidimensional

Ștefan Sava a înscris în competiție 5 lucrări  – „Își spusese că…“,  instalație foto, alfabet-carte de artist, masă de documentare; „Abatorul București“, DVD & „Lada de lemn“, obiect găsit – lucrări din proiectul „Atoms and Void“, 2010; „Poarta“, Schiță pentru un monument temporar (contra-monument) și „Fața dinăuntru a peretelui“, obiect dintr-un perete de chirpici – lucrări din proiectul „Fața dinăuntru a peretelui“, 2012.

De asemenea, un element distinct apreciat de juriu în seleția dosarului a fost abordarea multimedială a proiectelor lui Ștefan Sava (film, fotografie, obiect). Instalațiile artistului reflectă asupra unor teme mai puțin explorate în contextul scenei de artă din România, constituind propuneri inedite de recitire și interpretare a trecutului recent.

Alina Şerban,

membru juriu

Foto credit: Henkel, Art Award.

21
/07
/22

Deși am trecut prin doi ani de pandemie, iar anul 2022 a început cu un război, oamenii de bine continuă să se mobilizeze pentru a-i susține pe cei în nevoie. În primele șase luni ale acestui an, pe platforma Galantom s-au făcut 10.707 donații, în valoare totală de 1.620.231 lei. Donațiile au fost strânse în cadrul a 1.241 de campanii individuale inițiate de oameni de bine, galantomi, care și-au mobilizat apropiații pentru cauzele în care cred cu tărie.

18
/07
/22

Ziarul Metropolis vă oferă o selecție de 22 de imagini de la Art Safari 2022, eveniment care aduce la București expozițiile străine „Picasso, Dalí & Falla. Le tricorne” și „Barbara Klemm. Light and Dark. Photographs from Germany” și ne invită în universul unor artiști români precum Marcel Iancu, Theodor Aman și Irina Dragomir. Până pe 7 august, la Palatul Dacia-România din Strada Lipscani nr. 18-20!

07
/07
/22

La începutul săptămânii viitoare, luni, 11 iulie, începând cu ora 20.00, Institutul Cervantes din București invită publicul iubitor de cultură la sediul său la un eveniment în aer liber: vernisaj, vizionare de filme și sangría. Evenimentul va avea loc în El Patio, curtea interioară a Institutului, unde artistul vizual Pisica Pătrată a realizat o nouă intervenție murală.

05
/07
/22

15 profesioniști de top din domeniul cultural, marketing și antreprenoriat au acceptat invitația de a deveni mentori la prima ediție Whatifany, programul inovator de orientare profesională dedicat liceenilor. Un demers educațional gândit ca o completare a eforturilor depuse de-a lungul celor 12 ani de studiu, programul debutează cu o ediție-pilot în luna septembrie, la București. Organizat în două etape, începând cu luna septembrie, Whatifany le va oferi participanților șansa de a interacționa atât cu experții din cele trei domenii, cât și cu mediile profesionale în care aceștia activează, în cadrul unor stagii de internship.

03
/07
/22

Ceea ce am văzut la Art Safari, la ediția din acest an, cea cu numărul 9, nu poate fi uitat niciodată. Îți rămân întipărite în minte nu doar arta expusă, extraordinar reprezentată prin lucrările lui Theodor Aman, ale inegalabililor Pablo Picasso și Salvador Dali, Marcel Iancu, dar și parfumul de ulei și acuarelă, întinse cu măiestrie pe pânza veche, ce păstrează patina timpului.