GALERIE FOTO Unul dintre cei mai bine cotaţi regizori europeni, Eimuntas Nekrošius, revine în România
https://www.ziarulmetropolis.ro/galerie-foto-unul-dintre-cei-mai-bine-cotati-regizori-europeni-eimuntas-nekrosius-revine-in-romania/

Eimuntas Nekrošius revine la Sibiu, în cadrul celei de-a XX-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru ce va avea loc în perioada 7 – 16 iunie 2013.

Un articol de Andrada Văsii|30 aprilie 2013

Eimuntas Nekrošius revine la Sibiu, în cadrul celei de-a XX-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru (7 – 16 iunie 2013).

Câştigător al trei Premii Ubu pentru Teatru, regizorul lituanian Eimuntas Nekrošius prezintă în premieră naţională la Sibiu cea mai nouă producţie a companiei sale – spectacolul „Divina Comedie“ după Dante Alighieri. Regizorul despre care Arthur Miller spunea că este „un fel de geniu“ creează o lume fascinantă printr-o teatralitate ce pune accent pe folosirea poetică a imaginii şi a sunetului.

Călătoria lui Dante: transformarea

Nekrošius transformă călătoria lui Dante prin Infern, Purgatoriu şi Paradis, în căutarea frumoasei Beatrice, într-o redescoperire a iubirii prin cele mai ascunse colţuri ale sufletului uman. Rolul principal din acest spectacol este interpretat de actorul Rolandas Kazalaz, care îl portretizează pe Dante ca pe un personaj senzual, pasional, ce nu acceptă să piardă. Acesta aleargă după Beatrice în Infern, pentru că „iadul este oriunde fără ea“.

Fondatorul trupei Meno Fortas

Regizorul şi fondatorul companiei Meno Fortas, Eimuntas Nekrošius a mai fost prezent în România acum doi ani, în deschiderea celei de-a XVIII-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, când a prezentat spectacolul „Idiotul“ la Casa de Cultură a Sindicatelor din Sibiu.

 „Divina Comedie“ este una din operele de bază ale culturii universale. E posibil să regăsim ceva din ,,Divina Comedie“ în mai toate lucrările marilor autori. Putem să lucrăm la acest text o viaţă întreagă, încercând să înţelegem ceva, cu şansa de a nu reuşi niciodată.

Eimuntas Nekrošius,

regizor

Spectacol în lituaniană

Reprezentaţia de la Sibiu va avea loc duminică, 9 iunie, de la ora 19.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor. Biletele vor fi disponibile începând cu prima jumătate a lunii mai, odată cu anunţarea programului de evenimente. Spectacolul este prezentat în limba lituaniană, cu traducere în limba română și engleză și are o durată aproximativă de patru ore şi treizeci de minute, cu două pauze. Spectacolul este produs de Meno Fortas Theatre în parteneriat cu Teatro Pubblico Pugliese Bari, International Stanislavsky Foundation Moscow, Baltic House Festival St. Petersburg şi Lithuanian National Drama Theatre.

Un festival de anvergură

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu este cel mai important festival de artele spectacolului din România şi al treilea din Europa ca amploare şi dimensiune. Timp de zece zile, peste 2500 de artişti şi producători din toate colţurile lumii prezintă peste 350 de evenimente ce au loc în 60 de spaţii de joc din Sibiu.

 Info:

,,Divina Comedie“ după Dante Alighieri

Regia: Eimuntas Nekrošius;

Distribuția: Rolandas Kazlas, Vaidas Vilius, Ieva Triškauskaitė, Remigijus Vilkaitis, Paulius Markevičius, Audronis Rūkas, Marija Petravičiūtė, Julija Šatkauskaitė, Beata Tiškevič, Milda Noreikaitė, Jurgita Jurkutė, Darius Petrovskis, Simonas Dovidauskas, Vygandas Vadeiša, Pijus Ganusauskas, Justas Valinskas.

Foto credit: Meno Fortas (Site)

16
/05
/17

Una dintre cele mai iubite actrițe de teatru și film din România, Tora Vasilescu,va fi celebrată la cea de-a 16-a ediție a FestivaluluiInternațional de Film Transilvania. La gala de închidere din 10 iunie, de la Teatrul Național Cluj-Napoca, actrița va fi distinsă cu Premiul de Excelență pentru meritele sale artistice deosebite și pentru contribuția adusă cinematografiei românești.

16
/05
/17

Este unul dintre profesorii fondatori ai şcolii de teatru clujene și a instruit cinci generaţii de absolvenţi ai secţiei române de actorie. Miklós Bács vorbește despre povestea sa de viață și teatru și rolul Faust din spectacolul cu același nume în regia lui Silviu Purcărete, jucat la Teatrul Național ''Radu Stanca'' din Sibiu.

16
/05
/17

Scriitoarea Mara Wagner, autoarea romanului În spatele blocului, apărut la editura Nemira în colecția Cuaternar, le dă întâlnire cititorilor din Brașov, miercuri, 17 mai, de la 19.00, la Librăria Humanitas din Piața Sfatului. În spatele blocului este un roman despre copilăria și adolescența petrecute în comunism, cu toate jocurile și micile ritualuri care colorau viața într-o epocă gri.

15
/05
/17

„Persona”, „Nostalgia”, „Pe aripile vântului”, „Cei șapte samurai”, „Metropolis”. Sunt doar câteva din filmele clasice pe care, într-o anchetă realizată de Ziarul Metropolis, oameni din lumea cinematografiei (critici, regizori, actori, producători, programatori de cinematografe sau de festivaluri), dar și jurnaliști și scriitori mărturisesc că nu le-au văzut.

15
/05
/17

Duminică a început o nouă ediție a Festivalului European al Spectacolului Timișoara – Festival al Dramaturgiei Românești, FEST-FDR2017. Este a XXII-a ediție a festivalului organizat de Teatrul Național din Timișoara, un eveniment care propune publicului 12 zile de spectacole vibrante, din țară și din străinătate, plasate în interiorul unei teme pe cât de generoase, pe atât de prezente în societatea contemporană: IDENTITATEA.

15
/05
/17

Editura Polirom vine cu o ofertă impresionantă de literatură română la ediția din acest an a Salonului Internațional de Carte Bookfest, continuîndu-și astfel unul dintre cele mai importante demersuri editoriale: publicarea, difuzarea și promovarea scriitorilor români contemporani, direcție deschisă prin lansarea colecției „Ego. Proză” în anul 2004, continuată în 2007 cu lansarea proiectului editorial „Fiction Ltd.”, dar și cu inițierea, în anul 2008, a prestigioasei colecții „Opere”, precum și a seriilor de autor Polirom.

15
/05
/17

Vineri, 26 mai, de la ora 20:00, la Serendipity Art, Coffee&Tea, iubitorii muzicii pot asculta RENOUVEAU GRINGO – un concept unic, o îngemănare de stiluri, armonii şi influenţe, pornind de la piesele clasice până la elementele de muzică electronică, însoţite de loopuri de chitară, voce, muzicuţă şi lapsteel guitar, toate filtrate în stilul propriu al lui AG Weinberger.

15
/05
/17

Într-o zi de 15 mai se nășteau Nicolae Grigorescu, unul dintre cei mai valoroși pictori români și scriitorul rus Mihail Bulgakov, autorul romanului Maestrul și Margareta. Și tot într-o zi de 15 mai Mickey Mouse și Minnie Mouse apăreau pentru prima dată împreună în producția "Plane Crazy".

15
/05
/17

„Ouăle lui Tarzan”, cel mai recent documentar regizat de Alexandru Solomon, va avea premiera mondială la Festivalul Internațional de Film Transilvania (2-11 iunie 2017). Documentarul va fi proiectat în afara competiției, în cadrul programului „Zilele filmului românesc”.

13
/05
/17

Disponibil pe platforma gratuită Cinepub, „Dacia, dragostea mea” (2009) este un documentar care rememorează câteva repere ale istoriei recente a României prin prisma unul simbol al industriei din timpul comunismului, al cărui importanță s-a prelungit până în prezent: celebrul autoturism produs la Mioveni.

13
/05
/17

Într-o seară de primăvară, la librăria Cărturești Carusel, printre cărți, rechizite, mult spirit, a avut loc conferința de presă despre a VII-a ediție a Festivalului Internațional al Artelor Spectacolului BABEL. Evenimentul organizat de Teatrul “Tony Bulandra” din Târgoviște a fost lansat de către  Constantin Ranin, managerul teatrului și Liviu Cheloiu, directorul artistic și va avea loc între 2 și 11 iunie 2017.

13
/05
/17

La Timișoara începe duminică, 14 mai, o nouă ediție a Festivalului European al Spectacolului Timișoara – Festival al Dramaturgiei Românești, FEST-FDR2017.

13
/05
/17

Într-o zi de 13 mai se stingeau din viaţă Colea Răutu, unul dintre cei mai apreciaţi şi longevivi actori români, și actorul american Gary Cooper. Tot într-o zi de 13 mai se nășteau Elvira Godeanu, Ludovic Spiess, Dinu Manolache, Oana Sârbu, Harvey Keitel, Stevie Wonder, Johnny Logan și Robert Pattinson.

13
/05
/17

Aclamatul realizator Guy Ritchie își imprimă stilul dinamic noului film de aventură și acțiune „King Arthur: Legenda Sabiei”, care vine în întâmpinarea fanilor din România de vineri, 12 mai, când  va putea fi vizionat în avanpremieră pe durata întregului weekend, pe marile ecrane din toată ţara.

12
/05
/17

CRONICĂ DE FILM Într-un  top al celor mai atipice filme româneşti recente, „Ultima zi”, noul lungmetraj al regizorului Gabriel Achim, ar câştiga  premiul pentru cea mai bizară atmosferă. Promovat prin formularea de „thriller comic”, „Ultima zi” este o îndrăzneaţă parabolă apocaliptică minimalistă, în care umorul negru şi absurdul degenerează în tragic.