George Bacovia şi Nicolae Bălcescu, membri post-mortem ai Academiei Române
https://www.ziarulmetropolis.ro/george-bacovia-si-nicolae-balcescu-membri-post-mortem-ai-academiei-romane/

Scriitorul George Bacovia şi istoricul Nicolae Bălcescu au fost aleşi, recent, membri post-mortem ai Academiei Române, cel mai important for cultural al României.

Un articol de Liliana Matei|14 iunie 2015

George Bacovia şi Nicolae Bălcescu au fost aleşi membri post-mortem ai Academiei Române, cu unanimitate de voturi, în adunarea generală a Academiei desfăşurată pe 5 iunie, potrivit unui anunţ al instituţiei.

Totodată, adunarea generală a acestui for cultural a ales, prin vot secret, noi membri titulari şi corespondenţi ai Academiei Române.

Astfel, au fost aleşi următorii membri titulari: Victor Spinei (Secţia de Ştiinţe Istorice şi Arheologie), Constantin Corduneanu (Secţia de Ştiinţe Matematice), Maria Magdalena Zaharescu (Secţia de Ştiinţe Chimice), Marian-Traian Gomoiu (Secţia de Ştiinţe Biologice), Nicolae Gheorghe Panin (Secţia de Ştiinţe Geonomice), Dorel Banabic (Secţia de Ştiinţe Tehnice), Dan Dubină (Secţia de Ştiinţe Tehnice) şi Gheorghe Benga (Secţia de Ştiinţe Medicale).

De asemenea, au fost aleşi trei noi membri corespondenţi ai Academiei Române: Gheorghe Coldea (Secţia de Ştiinţe Biologice), Ileana Mânduţeanu (Secţia de Ştiinţe Biologice) şi Dan Cristea (Secţia de Ştiinţă şi Tehnologia Informaţiei).

Academia Română este cel mai înalt for ştiinţific şi cultural al României, care reuneşte personalităţi marcante din ţară şi din străinătate din toate domeniile ştiinţei, artei şi literaturii, potrivit site-ului instituţiei.

Prin lege şi statut, Academia Română poate avea un număr maxim de 181 de membri titulari şi corespondenţi şi 135 membri de onoare, din care cel mult 40 din ţară, iar numărul membrilor titulari nu poate depăşi numărul membrilor corespondenţi pe ansamblul Academiei.

În prezent, Academia are 77 membri titulari, 80 membri corespondenţi (total 157), 86 membri de onoare din străinătate şi 31 membri de onoare din ţară (total 118).

Pe 18 noiembrie 2008, prezidiul Academiei a adoptat un Regulament pentru primirile de membri în Academia Română, care prevede: „Unicul criteriu de primire în Academia Română este caracterul de excepţie al contribuţiei candidatului în ştiinţă sau cultură (impact asupra domeniului în care activează, originalitatea contribuţiilor, într-un cuvânt excelenţa în cercetare şi creaţie). Reputaţia naţională şi internaţională a candidatului este un factor important în acceptarea unei candidaturi”.

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.

22
/12
/23

Longevitatea este una dintre temele cele mai abordate în lumea de azi. Tipuri variate de diete, suplimente alimentare, ingrediente străvechi redescoperite acum și tehnici de meditație promit creșterea duratei de viață sau, mai mult, recuperarea sănătății și un organism întinerit. Cum le alegem pe cele mai bune dintre nenumăratele sfaturi?

21
/12
/23

Un nou volum de excepție a apărut recent în seria Anansi. Mentor a Editurii Pandora M: „Puterea artei” de Simon Schama, profesor de istorie și istoria artei la Columbia University și autorul a numeroase cărți de succes, autor de eseuri pentru The New Yorker și realizatorul și prezentatorul a zeci de documentare pentru BBC, PBS […]

20
/12
/23

„Fii util. 7 reguli de viață”, cel mai recent volum semnat de Arnold Schwarzenegger și publicat de Lifestyle Publishing, parte a Grupului Editorial Trei, este un dialog intim între celebrul actor și fiecare dintre cititorii săi despre un subiect care interesează pe toată lumea, indiferent în colț al planetei ar trăi: cum să construim viața pe care ne-o dorim.

06
/12
/23

Longevitatea este una dintre temele cele mai abordate în lumea de azi. Tipuri variate de diete, suplimente alimentare, ingrediente străvechi redescoperite acum și tehnici de meditație promit creșterea duratei de viață, sau mai mult, recuperarea sănătății și un organism întinerit.