George Banu, la Conferinţele Teatrului Naţional, cu “Parisul personal. Locuri și teatre”
https://www.ziarulmetropolis.ro/george-banu-la-conferintele-teatrului-national-cu-parisul-personal-locuri-si-teatre/

Teatrul Naţional Bucureşti, împreună cu Institutul Francez, vă invită duminică, 6 aprilie 2014, de la ora 11, la Sala Mică a TNB, la conferinţa Parisul personal. Locuri şi teatre, susţinută de George Banu.

Un articol de Petre Ivan|28 martie 2014

Teatrul Național București, împreună cu Institutul Francez, vă invită duminică, 6 aprilie 2014, de la ora 11, la Sala Mică a TNB, la conferința Parisul personal. Locuri și teatre, susținută de George Banu.

În ziua de sfârșit de an a lui 1973, George Banu sosea la Paris. Îndelungul celor patruzeci de ani petrecuți în capitala Franței el și-a construit un „Paris personal”, oraș ce-l poartă cu sine și căruia îi revelă acum harta interioară.

Ea ne permite să descoperim locuri ascunse, spații subiective, să vizităm teatre și piețe secrete. Strada lui Cioran și sala lui Peter Brook, curtea unui palat, dragă Oanei Pellea și casa de pe marginea Senei pe a cărei fațadă sunt înscrise cuvintele lui Camille Claudel: „Întotdeauna rămâne ceva absent”.

George Banu

Actorul Marius Manole va citi fragmente din cartea lui George Banu, apărută la editura Nemira

Locurile și teatrele, astfel reunite, se constituie în repere ale acestei „autobiografii urbane” pe care o revelă George Banu împreună cu Mihaela Marin, prietena care, cu talent și afecțiune, i-a fotografiat „Parisul”.

George Banu

Coperta volumului Parisul personal, de George Banu

În cadrul conferinței lui George Banu, imaginile parcursului subiectiv desenat de-a lungul a patruzeci de ani vor fi prezentate, iar actorul Marius Manole va citi fragmente din cartea sa, apărută la editura Nemira, Parisul personal, care va fi lansată cu această ocazie, când autorul își va semna volumul mărturie. Prețul volumului este de 27 de lei.

O carte despre experiența unui emigrant care a integrat Franța fără a-și uita apartenența.

Despre George Banu

Profesor la Sorbona și alte universități, e președinte de onoare al Asociației Internaționale de Critici și președinte al Premiului Europa pentru teatru.

Recent, George Banu a fost ales membru de onoare al Academiei Române. Redactor șef al revistei de reputație internațională, Alternatives théâtrales și director de colecție la editura Actes Sud, a publicat un număr important de volume consacrate teatrului modern și principalilor săi protagoniști, Peter Brook, Patrice Chéreau, Luc Bondy…

Printre ultimele apariții în română, Livada de vișini, teatrul nostru, Shakespeare, lumea ca teatru, Reformele teatrului (ed. Nemira), Iubire și neiubire de teatru (ed. Polirom), Aproape de scenă (ed. Curtea veche).

INFO Conferinţele Teatrului Naţional, George Banu

– duminică, 6 aprilie 2014, de la ora 11, la Sala Mică a TNB

– prețul biletului: 16 lei.

Foto cu George Banu şi Marius Manole – Mihaela Marin şi facebook

20
/05
/19

Călătorie în timp, „Melmoth” ne invită să ne întoarcem spre tenebrosul gotic. Ne dezvăluie oameni care ar fi putut fi și istorii născute din istoria pe care o descoperim neîncetat, încercăm să o înțelegem. Noi, cititorii, devenim martori și vedem în fața ochilor scene impresionante din istorii atroce, cum ar fi genocidul armean sau Holocaustul.

17
/05
/19

SEROTONINĂ, al șaptelea roman al scriitorului Michel Houellebecq, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“, coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Daniel Nicolescu, este disponibil din 15 mai în librăriile din București și din țară. Cartea va fi lansată la Bookfest 2019 sâmbătă, 1 iunie, de la ora 16.30, la standul Editurii Humanitas.

02
/05
/19

Joi, 9 mai, Librăria Humanitas de la Cișmigiu găzduiește un eveniment dedicat Doinei Cornea și volumului „Puterea fragilității”, apărut recent la editura Humanitas, în ediție de colecție, cu un cuvânt înainte de Gabriel Liiceanu. Vă invităm să parcurgeți un fragment!

24
/04
/19

Pierce Brosnan, în rolul lui Robinson Crusoe, în ecranizarea din 1997 a romanului omonim al scriitorului Daniel Defoe, publicat în urmă cu 300 de ani (25 aprilie 1719) și considerat primul roman scris vreodată în limba engleză. Daniel Defoe a murit într-o zi 24 aprilie (1931).

23
/04
/19

Se obișnuiește să se spună ca Miguel de Cervantes (simbolul literaturii spaniole) și William Shakespeare (cel mai mare scriitor al literaturii de limba engleză) au decedat in aceeasi zi, 23 aprilie (1616). Acest lucru este însă imposibil, deoarece, chiar dacă au murit in aceeași dată, în Marea Britanie se utiliza calendarul iulian, în timp ce în Spania se adoptase cel gregorian. O interesantă explicație a acestei frumoase ficțiuni calendaristice găsim pe blogul eseistului, filosofului și publicistului Valeriu Gherghel, http://filosofiatis.blogspot.com.

18
/04
/19

Plasat în Mexic, la sfârșitul anilor '60, „Sălbaticul” lui Guillermo Arriaga este un roman pe viață și pe moarte, în care scriitorul își arată din plin măiestria, în 725 de pagini de literatură la cel mai înalt nivel.

12
/04
/19

El este peste tot... La Verona, unde n-a existat niciodată balconul Julietei la care se strecoară adolescentul Romeo. În Italia pe care, se pare, n-a văzut niciodată, ci doar a închis ochii și și-a închipuit-o.

08
/04
/19

Cartea „Istoria lui Mayta”, de Mario Vargas Llosa, traducere din limba spaniolă de Mihai Cantuniari, a fost publicată la Editura Humanitas Fiction în 2019.

04
/04
/19

Editura Humanitas a lansat recent volumul „Memoriile unui pașoptist-model. Amintiri politice și diplomatice, 1848–1903”, de Iancu Bălăceanu (Ediție de Georgeta Filitti), pe care vă invităm să-l descoperiți în colecția „Memorii/Jurnale”.