George Lucas, Strindberg & Dumitru Prunariu – ŞTIAŢI CĂ…
https://www.ziarulmetropolis.ro/george-lucas-strindberg-dumitru-prunariu-stiati-ca/

ŞTIAŢI CĂ… într-o zi de 14 mai s-a născut regizorul şi producătorul american Geoge Lucas, autorul faimoaselor serii Războiul stelelor şi Indiana Jones?

Un articol de Petre Ivan|14 mai 2014

În 1974 după succesul înregistrat cu American Graffiti, George Lucas începe să se gândească serios la proiectul care îl bântuia de ani de zile – StarWars, un SF cum nu se mai făcuse până atunci. Avea bine conturat un singur personaj, Darth Vader, în jurul căruia a început să construiască o intrigă interesantă şi să adune o serie întreagă de alte personaje, roboţi şi nave spaţiale. Un an mai târziu, Lucas începe filmările în Tunisia.

Cei de la studiourile 20th Century Fox solicită să vadă câteva secvenţe din Star Wars. Lucas le arată vreo 20 minute din film, iar producătorii se iau cu mâinile de cap şi cad de acord că filmul va fi un eşec răsunător. Chiar îşi pun întrebarea dacă mai este cazul să-l lanseze în cinematografe sau nu.

Pe 25 mai 1977 Războiul stelelor ajunge la spectatori şi devine unul dintre cele mai mari succese de casă din istoria filmului. Pe lângă aprecierea publicului şi a criticlor „Războiul stelelor – O nouă speranță” obţine şi 6 premii Oscar, iar George Lucas devine unul dintre cei mai bogaţi oameni de la Hollywood.

Tot într-o zi de 14 mai:

964: Papa Ioan al XII-lea este ucis. Potrivit tradiției, el a fost ucis de către soțul unei amante.

1796: Doctorul englez Edward Jenner a administrat primul vaccin contra variolei.

1870: S-a desfășurat primul meci de rugby, din Noua Zeelandă, între Nelson Football Club și Nelson College.

1900: Se deschid Jocurile Olimpice de vară de la Paris. Pentru prima oară au participat și femei.

1939: Fetița peruană Lina Medina, în vârstă de cinci ani devine cea mai tânără mamă din lume.

1948: Evreii din Palestina și-au declarat independența formând statul Israel.

1948: S-a înființat clubul sportiv FC Dinamo București.

1981: Primul zbor al unui român în spațiul cosmic, Dumitru Prunariu, cu nava Soiuz–40. Zborul a durat 7 zile, 20 de ore și 42 de minute, activitatea spațială desfășurându–se la bordul stației orbitale „Saliut 6″.

1998: Este inaugurat primul hotel de cinci stele din România, Athénée Palace – București Hilton, construit în 1924 și extins în 1936, 1965.

S-au născut:

1812: Costache Negri, scriitor și politician român (d. 1876)

1944: George Lucas, regizor și producător american

1948: Florea Dumitrache,fotbalist român

1969: Cate Blanchett, actriță australiană

1971: Sofia Coppola, regizor american

S-au stins din viaţă:

1912: Johan August Strindberg, dramaturg suedez (n. 1849)

1957: Camil Petrescu, romancier, dramaturg, poet, român (n. 1894)

camil

1987: Rita Hayworth, actriță americană de film (n. 1918)

1998: Frank Sinatra, cântăreț și actor american (n. 1915)

2000: Gheorghe Marinescu, regizor român de teatru (n. 1947)

Foto cu George Lucas, Strindberg & Camil Petrescu – wikipedia

18
/03
/16

Născut într-o zi de 18 martie (1899), Ion Fintesteanua fost tenor până să ajungă actor. De mic copil viitorul artist s-a jucat de-a teatrul, în mahalaua bucureşteană Lăzureanu. Avea 17 ani când România a intrat în Primul Război Mondial. S-a refugiat la Iaşi cu un prieten, unde a intrat ca tenor în corul Societăţii Române de Operă. Tot în refugiu, Maria Ventura, Tony Bulandra şi Ion Manolescu jucau la Teatrul Naţional ieşean “Marşul nupţial”. Pentru că actorul care interpreta rolul “şefului de orchestră” se îmbolnăveşte, cineva îşi aminteşte de tânărul tenor – “e unul de la operă pe aici, care face pe artistul şi recită versuri prin spitale, cu răniţii”. Finteşteanu este luat pe sus, pudrat pe păr să pară mai bătrân şi…

17
/03
/16

Într-o zi de 17 martie (1883) se năştea Urmuz (Demetru Demetrescu-Buzău), „cel mai paradoxal scriitor român“ cum l-a numit George Pruteanu. Urmuz  va fi  judecător în Dobrogea, iar după război se va apuca să scrie, numai pentru a-și distra frații și surorile, parodiind cu false automatisme academismul prozei curente.

10
/03
/16

Într-o zi de 10 martie înceta din viaţă prozatorul şi dramaturgul rus Mihail Bulgakov. Pentru a deveni scriitor, Bulgakov a renunţat la cariera de medic. La 8 ani de la luarea acestei decizii, scriitorul a început să lucreze la romanul Maestrul și Margareta, sub titlul Inginerul cu copite.

04
/03
/16

În urmă cu 39 de ani, într-o zi de 4 martie, înceta din viaţă Toma Caragiu, unul dintre cei mai mari actori români. În acea seară, un cutremur devastator cu magnitudinea de 7,3 grade Richter a făcut mii de victime, printre care şi numeroşi artişti şi oameni de cultură, distrugând totodată multe din clădirile Bucureştiului.

01
/03
/16

Într-o zi de 1 martie se năştea Ion Creangă, unul dintre clasicii literaturii române, autor al Amintirilor din copilărie. După  ce, timp de 12 ani, a slujit ca preot la diferite biserici din Iaşi, a fost exclus definitiv din rândurile clerului, pe motiv că: ”și-a părăsit nevasta, a tras cu pușca în ciorile care murdăreau Biserica Golia, s-a tuns ca un mirean şi multe altele”.

25
/02
/16

Într-o zi de 25 februarie a încetat din viaţă Duiliu Zamfirescu, romancier, dramaturg, poet şi om politic, autorul romanelor din Ciclul Comăneștenilor. Tot într-o zi de 25 februarie se năşteau Carlo Goldoni, cunoscutul dramaturg și libretist italian din Veneția şi Enrico Caruso, unul dintre cei mai faimoși tenori din istoria operei.

24
/02
/16

într-o zi de 24 februarie (1960) începea "procesul intelectualilor mistico-legionari", acuzați că au citit și răspândit operele lui Mircea Eliade. Principalii inculpați erau Constantin Noica, Constantin Dinu Pillat, Al. O. Teodoreanu și Nicolae Steinhardt. Deși au fost mai mulți scriitori condamnați în acest lot, memorialistul grupului a rămas Nicu Steinhardt cu "Jurnalul fericirii".

18
/02
/16

Într-o zi de 18 februarie se năştea Nikos Kazantzakis, cel mai important și mai tradus scriitor grec al secolului XX. A fost nominalizat de câteva ori la Premiul Nobel și a devenit cunoscut în 1964, după lansarea filmului Zorba grecul, ecranizarea romanului său din 1947, Alexis Zorbas. Tot într-o zi de 18 februarie avea loc prima transmisie de teatru radiofonic la Radiodifuziunea Română, cu piesa într-un act "Ce ştie satul?" de V. Al. Jean, în interpretarea actorilor Maria Filotti, Ronald Bulfinski şi Victoria Mierlescu.

04
/02
/16

Într-o zi de 4 februarie se năştea actorul de comedie Norman Wisdom. Acesta  a debutat ca entertainer profesionist la vârsta de 31 de ani și a avut o ascensiune fulminantă. Și-a descoperit talentul în armata britanică, unde era toboșar în fanfara militară. Tot aici a învățat să călărească, a devenit campion la box (categoria muscă) și a învățat să cânte la trompetă și clarinet. După stagiul militar, a devenit șofer de taxi și operator de telefonie. Charlie Chaplin spunea despre Norman că este clovnul său preferat.

02
/02
/16

Într-o zi de 2 februarie (1996) s-a stins din viață actorul, regizorul, cântăreţul, coregraful, dansatorul și producător de film american Gene Kelly. Cunoscut mai cu seamă pentru rolul din Singin' in the Rain, Kelly a fost una din forţele majore ale filmelor muzicale ale Hollywood-ului anilor ’40-‘50. În 1999, American Film Institute l-a numit pe Gene Kelly “unul dintre cei mai importanţi actori ai tuturor timpurilor”.

05
/01
/16

Ştiaţi că într-o zi de 5 ianuarie se inaugura Teatrul de Comedie din București, la iniţiativa lui Radu Beligan? Ajuns astăzi la venerabila vârstă de 97 de ani, maestrul Beligan a fost directorul instituţiei timp de opt ani, în perioada 1961 — 1969.