Gevork Chubaryan, Françoise Abraham şi Costa Dvorezky expun la Biblioteca Naţională
https://www.ziarulmetropolis.ro/gevork-chubaryan-francoise-abraham-si-costa-dvorezky-expun-la-biblioteca-nationala/

Lucrările pictorului Gevork Chubaryan din New York, ale sculptoriţei Françoise Abraham de la Paris şi ale pictorului Costa Dvorezky din Toronto vor fi expuse în perioada 4 – 12 octombrie la Biblioteca Naţională a României (BNR).

Un articol de Corina Vladov|3 octombrie 2013

Lucrările pictorului Gevork Chubaryan din New York, ale sculptoriţei Françoise Abraham de la Paris şi ale pictorului Costa Dvorezky din Toronto vor fi expuse în perioada 4 – 12 octombrie la Biblioteca Naţională a României (BNR).

Evenimentul reprezintă o noutate în peisajul cultural din două motive. În primul rând, nu există precedente ale unei expoziţii la Bucureşti a unor artişti din tânăra generaţie care se afirmă la New York, la Paris şi la Toronto. În al doilea rând, este pentru prima dată când o iniţiativă privată, aceea a unui cetăţean francez, Jean Naturel, care însă este prin profesie industriaş român (sponsorul evenimentului), găseşte un răspuns ca acela al Bibliotecii Naţionale a României, care pune la dispoziţie spaţiile sale.

„Biblioteca noastră Naţională e o carte deschisă a culturii universale”, scrie Elena Tîrziman, directoarea generală a instituţiei, în catalogul editat cu ocazia prezentului eveniment. „Expoziţia reprezintă încă un pas în împlinirea vocaţiei acestei mari instituţii”, mai spune Elena Tîrziman.

Gevork Chubaryan

GEVORK CHUBARYAN, Midway Doubt, 2012, 106.7 x 157 cm, Marker, acrylic paint

Împreună cu soţia sa, Crina, economistă, Jean Naturel, un iubitor şi cunoscător al artei, a organizat această manifestare, ca urmare a unei idei care i-a venit cu un an în urmă în atelierele artiştilor din New York.

„Oraş de veche cultură, Bucureştiul, avid de contacte cu lumea contemporană, merită un efort în care îmi place să cred că mediul industrial şi de afaceri poate juca un rol cât se poate de util şi de benefic. În această idee i-am invitat la Bucureşti pe pictorul Gevork Chubaryan, din New York, pe sculptoriţa Françoise Abraham de la Paris şi pe pictorul Costa Dvorezky din Toronto, care se bucură de succese considerabile, morale şi comerciale”, spune Jean Naturel.

Iniţiativa este încurajată de Radu Boroianu, secretar de stat în Ministerul Culturii. „Ministerul Culturii este interesat de acest proiect, aşa cum va fi desigur lumea artistică şi cea a iubitorilor de artă”, mai spune Radu Boroianu.

FRANÇOISE ABRAHAM

FRANÇOISE ABRAHAM, Catimini, 2013, 85 x 35 x 50 cm, Colored resins

În cuvântul său din invitaţia tipărită în triptic, cuprinzând câte o reproducere a lucrărilor fiecărui expozant, criticul şi istoricul de artă Radu Varia, membru de onoare al Royal Scottish Academy, vorbeşte despre forţa pe care o are o asemenea poveste de iubire pentru artiştii din toate orizonturile, amintind că „o certitudine, dintre atât de puţinele ce ne sunt date, e tocmai arta, – cel mai fidel companion al vieţii noastre”.

Expoziţia artiştilor Gevork Chubaryan, Françoise Abraham şi Costa Dvorezky va fi inaugurată oficial pe 4 octombrie, la Biblioteca Naţională a României, situată în bulevardul Unirii, numărul 22 din Bucureşti. Expoziţia va fi deschisă publicului între 5 şi 12 octombrie, iar intrarea va fi liberă.

Foto în deschiderea articolului, sus: Costa Dvorezsky, The Red Head, 152 x 244 cm, Acrylic paint on canvas

09
/06
/22

Muzeul Abandonului a pornit în toamna anului trecut un amplu proiect de reunire, într-o arhivă digitală, a unor arhive personale și instituționale, deocamdată disparate, toate legate de instituționalizarea și dezinstituționalizarea copiilor din România comunistă și post-comunistă.

09
/06
/22

Artistele Andreea Novac, Irina Marinescu și Alina Ușurelu, împreună cu psiholoaga Mihaela Vechiu, socioloaga Fidelie Kalambayi și medicul Roxana Negureanu prezintă (burn)OUT - Prelegeri și incursiuni performative, la AREAL spațiu pentru dezvoltare coregrafică.

08
/06
/22

În mai puțin de o săptămână începe cea de-a 15-a ediție a Festivalului de Teatru Independent UNDERCLOUD, acolo unde teatrul, dansul și efervescența evenimentelor conexe își dau întâlnire cu spectactorii dornici să se bucure de o nouă atmosferă și un nou concept „sub nori”.

31
/05
/22

Inițiat în 2012, de către Fundația M&V Schmidt și Fundația Tabaluga/ Peter Maffay Stiftung, festivalul Săptămâna Haferland are misiunea de a promova cultura și tradițiile sașilor din Transilvania și de a dezvolta sectorul turistic din zona respectivă. Regiunea săsească din Transilvania, cuprinsă între Brașov și Sighișoara, a fost denumită Țara Ovăzului sau Haferland cu sute de ani în urmă, datorită localnicilor care obișnuiau să cultive cu precădere ovăzul, din cauza climatului mai aspru.

30
/05
/22

Să presupunem că o sticlă de plastic, un pet, și-ar dori să plece dintr-un sat din Transilvania și ar vrea călătorească până la Marea Neagră, ori poate și mai departe. Credeţi că ar putea? La această întrebare și-au dorit să găsească răspunsul un grup de voluntari din România. Realizată într-un proiect inedit tip experiment, "Călătoria mea spre mare" este de fapt o poveste despre oameni, mentalităţi și educaţie.