Google şi-a schimbat logo-ul pentru a o omagia pe Clara Schumann
https://www.ziarulmetropolis.ro/google-si-a-schimbat-logo-ul-pentru-a-o-omagia-pe-clara-schumann/

Google şi-a schimbat, joi, 13 septembrie, logo-ul pentru a o omagia pe Clara Scumann, pianista şi compozitoarea germană, soţia lui Robert Schumann. Noul logo o prezintă pe Clara Schumann cântând la pian, alături de cei opt copii ai ei.   Născută la 13 septembrie 1819, la Leipzig, Clara Schumann a fost crescută de tatăl ei. […]

Un articol de |13 septembrie 2012

Google şi-a schimbat, joi, 13 septembrie, logo-ul pentru a o omagia pe Clara Scumann, pianista şi compozitoarea germană, soţia lui Robert Schumann. Noul logo o prezintă pe Clara Schumann cântând la pian, alături de cei opt copii ai ei.

 

Născută la 13 septembrie 1819, la Leipzig, Clara Schumann a fost crescută de tatăl ei. Părinţii săi au divorţat pe când Clara avea doar patru ani.

Tatăl Clarei, Friedrich Wieck, a studiat teologia, dar datorită pasiunii sale pentru muzică a învăţat să cânte la pian. Mama Clarei, Marianne Tromlitz, a fost cântăreaţă şi pianistă.

Friedrich Wieck i-a acordat întreaga atenţie Clarei, datorită talentului ei muzical. Wieck îi preda el însuşi fiicei sale şi făcea lucrul acesta cu mare succes, fapt dovedit şi de aplauzele pe care le primea fiica sa la fiecare apariţie.

Clara Schumann era modelul metodelor sale pedagogice de învăţare a pianului, metode care i-au făcut pe muzicieni ca Robert Schumann şi Hans von Bülow să devină pianişti de concert remarcabili. Abia după ce influenţa tatălui s-a diminuat, Clara Schumann a început să cânte în concertele sale şi piese de Ludwig van Beethoven, Johann Sebastian Bach şi Robert Schumann. Înainte, piesele din repertoriul său erau alese de tatăl artistei şi cuprindea lucrări ale unor compozitori ca Friedrich Kalkbrenner, Camille Pleyel, Ignaz Moscheles şi Henri Herz.

În martie 1828, pe când avea opt ani, Clara l-a întâlnit pe Robert Schumann, care era cu nouă ani mai în vârsta ca ea. Schumann a admirat talentul Clarei şi a început să ia lecţii de la tatăl acesteia.

Clara a debutat public pe când avea doar de nouă ani, într-un concert susţinut la Leipziger Gewandhaus. La vârsta de 18 ani, Clara a susţinut o serie de recitaluri în Viena, din decembrie 1837 până în aprilie 1838.

În 1839, Robert Schumann şi Clara Wieck au cerut autorităţilor acordul de a se căsători fără a fi necesar acordul tatălui Clarei. Ei s-au căsătorit în 12 septembrie, la o zi înainte de cea de-a 21-a aniversare a Clarei.

Viaţa de familie a celor doi a fost însă marcată de tragedie. Patru dintre cei opt copii ai lor şi Robert Schumann au murit, iar soţul şi unul dintre fiii lor şi-au sfârşit viaţa într-un azil.

Clara Schumann a suferit un accident vascular cerebral în 26 martie 1896 şi a murit pe 20 mai 1896, la vârsta de 76 de ani.

 

Sursa: Mediafax

22
/11
/17

Matei Vișniec este în prezent cel mai jucat dramaturg român atât în țară cât și în străinătate. În cadrul Festivalului Internațional al Teatrului Contemporan de Animație ”ImPuls”, ediția a 13-a, Vișniec este prezent cu două piese, ambele fiind producții ale Teatrului de Animație Țăndărică.

22
/11
/17

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale“ împreună cu Teatrul Tineretului Metropolis din București organizează cea de-a V-a ediție a Audiției Naționale. Concursul este deschis tinerilor actori, absolvenților și studenților facultăților de teatru din țară.  Evenimentul este organizat de către UNATC „I.L.Caragiale” București cu sprijinul Teatrului Metropolis din București.

22
/11
/17

Faceți loc în trending! Din 14 decembrie, CASTiNG, cel mai așteptat serial online de comedie, ajunge pe YouTube. Olimpia Melinte, Andreea Șovan, Ana Udroiu și Romina Sehlanec intră în pielea personajelor imaginate de ele, într-o producție independentă semnată de DIUD și distribuită gratuit, pe parcursul a 8 săptămâni, pe canalul casting.series.

21
/11
/17

Pe 30 noiembrie, la ora 16:00, Primăria Capitalei, prin Opera Comică pentru Copii (OCC), va deschide Târgul 'Poveste de Crăciun' în curtea instituției din Calea Giulești nr. 16, unde îi așteaptă cu o mulțime de activități și surprize de sezon pe cei mici împreună cu familiile lor. Tot aici se va deschide și Patinoarul Copiilor, cel mai mare de acest fel din București dedicat exclusiv celor mici, care va funcționa pe toată durata iernii și va fi animat de mini-spectacole pe gheață cu personajele îndrăgite ale Operei Comice pentru Copii.

21
/11
/17

Institutul Cultural Român și Centrul Național al Cărții, în colaborare cu Ambasada României în Statele Unite Mexicane, organizează a doua participare consecutivă cu stand național la Târgul Internațional de Carte de la Guadalajara, Mexic (25 noiembrie – 3 decembrie). Anul acesta, literatura română va fi reprezentată de două voci proeminente ale prozei și poeziei: Mircea Cărtărescu și Ana Blandiana.

21
/11
/17

Teatrul Naţional I. L. Caragiale din Bucureşti anunţă premiera cu piesa Regele moare de Eugène Ionesco, un spectacol cu mari actori, o piesă de referinţă a literaturii contemporane, adusă în scenă de un tandem regizoral îndrăgit, tinerii Andrei şi Andreea Grosu, fondatorii Unteatru, cel devenit un teatru dintre cele mai apreciate.

21
/11
/17

CRONICĂ DE FILM Foarte puţine filme din acest an au energia pe care o degajă „120 de bătăi pe minut” („120 battements par minute”), al treilea lungmetraj al regizorului francez Robin Campillo, laureat cu Grand Prix şi Premiul Criticii (FIPRESCI) la Festivalul de la Cannes.

20
/11
/17

Teatrul EXCELSIOR ii invita pe iubitorii teatrului, joi, 23 noiembrie 2017, de la ora 19:00, la evenimentul de inaugurare a Sălii Ion Lucian, situată în strada Academiei, nr. 28-30. Acesta va fi urmat de o reprezentație specială a spectacolului Cocoșelul neascultător, cel mai longeviv titlu din repertoriul teatrului care poartă semnătura auctorială și regizorală a maestrului Ion Lucian.

20
/11
/17

După un memorabil concert susținut recent cu Orchestra Națională Radio, violonistul Alexandru Tomescu revine pe scena Sălii Radio miercuri, 22 noiembrie, de la ora 19.00, într-un recital alături de pianista Sînziana Mircea!

20
/11
/17

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE Aproape necunoscut marelui public, Constantin Brăiloiu (1893-1958) a avut șansa unei pregătiri excepționale și apoi, după al Doilea Război Mondial, pe cea a activității în străinătate. A rezultat o carieră plină de realizări în care beneficiari sunt deopotrivă specialiștii din România și cei din Europa.

20
/11
/17

Pe 12 noiembrie 2017 la Teatrul Mic din Bucureşti a avut loc premiera ”Anul Dispărut. 200/7” de Peca Ștefan, în regia Anei Mărgineanu. ”Anul Dispărut. 200/7”  face parte, ca ultim spectacol, din trilogia ”Anul dispărut”, alături de ”Anul dispărut. 1989” și ”Anul dispărut. 1996”.

19
/11
/17

Cel de-al nouălea film al lui Quentin Tarantino, care are titlul de lucru „#9”, va fi produs de Sony Pictures , informează The Hollywood Reporter. Tot ce se știe pana acum este că noul film al lui Tarantino (Plasat la finalul anilor 1960 - începutul anilor 1970, în Los Angeles) va beneficia de o distribuţie remarcabilă.

18
/11
/17

  Expoziția „Podoabe străvechi”, cuprinzând câteva sute de obiecte de podoabă cu o vechime cuprinsă între 5.000 și 8.000 de ani, descoperite în așezări și morminte din sud-estul României, a fost deschisă joi la Muzeul județean Buzău. „Expoziția este o premieră națională și este rodul parteneriatului între opt muzee: Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” București, […]