Greșeli în top
https://www.ziarulmetropolis.ro/greseli-in-top/

Pentru că sunt la modă topurile de tot felul, m-am gândit să vă propun şi eu unul. Este vorba de topul greşelilor pe care le întâlnesc des în scris şi în vorbire.

Un articol de Cristina Dragulin|3 februarie 2015

Topul este, desigur, în totalitate, subiectiv. Ordinea din top nu indică frecvența erorilor, căci nu țin o statistică. Greșelile menționate le întâlnesc fie în scris, fie în vorbire, fie și în vorbire și în scris.

1. Virgulă între subiect și predicat;

2. Lipsa diacriticelor (dacă am citi așa cum scriem, cum s-ar modifica limba română?);

3. Prescurtări de neînțeles ale unor termeni;

4. Plural eronat al unor cuvinte (ultimul auzit – slogane, în loc de sloganuri);

5. Conjugare aiuristică a unor verbe (așază/așează; tace/tăcea; place/plăcea etc.);

6. Mai mulți sau mai puțini de „i” la conjugările verbelor sau la articularea substantivelor (a fi/fii; fii/fiii, copii/copiii; a ști/știi etc.);

7. Lipsa virgulelor (și a altor semne de punctuație), dar și punerea lor în plus;

8. Scrierea sau pronunția greșită a cuvintelor preluate din alte limbi;

9. Folosirea unor termeni cu sensuri incorecte;

10. Acordul eronat dintre subiect și predicat (de pildă, în cazul substantivelor colective – echipă, grup, clasă etc.).

Vă invit pe voi să dați mai multe exemple.

Puteți completa topul conform experienței voastre!

15
/01
/24

Scriem cuvinte în grabă, le rostim în grabă. Folosim adesea structuri gramaticale greşite, preluate multe dintre ele din mass-media şi propagate cu o viteză uimitoare. Pe Facebook, pe whatsApp, aruncăm cuvinte, propoziții, toate scrise rapid și cel mai adesea fără grijă. Corectitudinea exprimării nu prea mai interesează pe nimeni.

31
/05
/23

„Stilul e omul”, spunea acum două secole un gânditor uitat în societatea noastră. După ce au făcut-o atâția în diferite contexte, putem și noi să-l parafrazăm astăzi, fără să greșim, spunând „Exprimarea e omul”. Fără îndoială, e incontestabil că felul în care vorbim este un indicator al personalității noastre și al educației noastre, din care […]

13
/04
/23

DANS PRINTRE CUVINTE Deschizi televizorul şi eşti bombardat cu o limbă română de multe ori aproximativă, citeşti ce-a mai rămas din presa scrisă şi se întâmplă acelaşi lucru. Iar pe reţelele de socializare e jale. Cui îi mai pasă azi, în secolul vitezei, de gramatică? Ziarul Metropolis îţi propune un joc nou de gramatică, fără să te scoată la tablă…

27
/04
/21

De unde vine expresia „cum dregem busuiocul“? Cine îți face capul calendar? „Casă de piatră!” A freca sau a nu freca menta? Spuneți brașoave? Ziarul Metropolis vă prezintă în rubrica „Dans printre cuvinte“ câteva explicații pentru apariția acestor expresii intrate în vocabularul de zi cu zi.