Hazanavicius, invitat special la Les Films de Cannes à Bucarest
https://www.ziarulmetropolis.ro/hazanavicius-invitat-special-la-les-films-de-cannes-a-bucarest/

Regizorul francez Michel Hazanavicius, premiat cu Oscar pentru filmul The Artist, este unul dintre invitaţii speciali ai Les Films de Cannes à Bucarest (24 – 30 octombrie, Cinema Patria, Studio şi Elvira Popescu). The Artist a câştigat peste 100 de premii şi a marcat un record în cinematografia franceză

Un articol de Petre Ivan|2 octombrie 2014

Hazanavicius își va prezenta la București cel mai recent film, drama de război The Search, lansată în competiție la Cannes 2014, și le va vorbi cinefililor, cineaștilor și studenților la cinema despre regie, lucrul cu actorii, experiența la Hollywood și provocarea de a face un film mut. La festival vor fi proiectate și câteva dintre filmele sale anterioare.

Michel Hazanavicius, regizorul care a marcat istoria premiilor Oscar cu The Artist (2011), câștigând statuetele pentru Cel mai bun film și Cel mai bun regizor cu un film mut, la 83 de ani de la precedentul, vine pentru prima dată în România, la Les Films de Cannes à Bucarest. Acesta își va introduce personal filmul lansat anul acesta în competiție la Cannes, The Search, o dramă impresionantă despre războiul din Cecenia, cu Bérénice Bejo și Annette Bening. Remake-ul după filmul omonim al lui Fred Zinnemann urmărește destinele a patru personaje marcate de conflictul din 1999.

Un băiat de 9 ani e separat de familie și sfârșește într-o tabără de refugiați, unde se atașează de o avocată pentru drepturile omului (Bejo). Iar un tânăr de 19 ani decide să se înroleze și trăiește ororile unui război care nu-i aparține.

Cineastul francez de origine lituaniană deține un record în cinematografia din Hexagon: este singurul al cărui film a fost nominalizat la zece premii Oscar. Michel

The Artist

The Artist

Hazanavicius și Roman Polanski sunt, de altfel, singurii regizori francezi care au în portofoliu Oscarul pentru Cel mai bun regizor.

The Artist este, totodată, prima producție franceză desemnată Cel mai bun film la premiile Academiei Americane de Film, iar Jean Dujardin – cel dintâi actor francez care ia statueta.

În 2011, a fost selecționat în competiție la Cannes cu The Artist, un film mut alb-negru, cu Bérénice Bejo și Jean Dujardin în rolul unui actor din anii ‘20 care nu primește prea bine vestea trecerii la filmele vorbite.

The Artist a ajuns să ia peste 100 de premii în toată lumea, inclusiv cinci Oscaruri, trei Globuri de Aur, șapte premii BAFTA și șase César. Prin compania sa, La Classe américaine, Hazanavicius produce filme TV și documentare.

Sergei Loznitsa, un alt invitat special

Invitat special al festivalului va fi și regizorul Sergei Loznitsa, un martor direct al evenimentelor din Piața Independenței din Kiev, care își va prezenta documentarul Maidan, despre protestele din Ucraina.

Despre cenzură și artă în zone de conflict va vorbi și Radu Mihăileanu. Acesta va introduce documentarul pe care l-a produs, Caricaturistes – Fantassins de la démocratie, regizat de Stéphanie Valloatto, despre 12 caricaturiști care încearcă să schimbe lumea desenând.

Foto: Hazanavicius, The Artist  – filmedefestival.ro

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.

19
/10
/22

Unsul magilor, Black Adam (pseudonimul modern al lui Teth-Adam), spune povestea anti-eroului forțat de împrejurări să ajute câțiva pământeni. Mânat de răzbunare și ură, Black Adam este extrem de eficient în lupta cu opresorii Kahndaq-ului, spre disperarea super-eroilor din Justice Society.