Heli: mafiocraţie, cruzime şi suspans
https://www.ziarulmetropolis.ro/heli-mafiocratie-cruzime-si-suspans/

Unul dintre cei mai interesanţi cineaşti, Amat Escalante, a şocat audienţa de la Cannes cu cel mai recent şi controversat film al său: Heli. Povestea din film este realistă precum lama unui cuţit.

Un articol de Andrada Văsii|2 octombrie 2013

Unul dintre cei mai interesanţi cineaşti, Amat Escalante,  a şocat audienţa de la Cannes cu cel mai recent şi controversat film al său: Heli. Povestea din film este realistă precum lama unui cuţit. 

Poliţişti corupţi. Mafie, traficanţi şi victime. Bani murdari. Acestea sunt cuvintele uzuale din vocabularul folosit atunci când vorbim despre Mexic.

Fenomenul infracţional în Mexic este întâlnit frecvent, iar Mexicul se clasează în topul celor mai corupte ţări la nivel mondial. Cele mai răspândite infracţiuni sunt sechestrările de persoane, traficul de droguri şi de persoane, furturile de documente, bani şi alte bunuri. Conflictele de pe teritoriul mexican ne prezintă cifre şocante!

Câmpul de luptă al războiului drogurilor a făcut 70.000 de victime în doar 7 ani. 15 tone de metamfetamine şi alte substanţe chimice utilizate la fabricarea drogurilor au fost descoperite anul trecut  în poesia unei singure grupări.

În asemenea condiţii, localnicii nu mai au încredere atunci când trebuie să apeleze la  ajutorul autorităţilor. Dubiile se instaurează în societatea mexicană prinsă în luptele purtate între cartelurile de droguri. Oamenii tind să creadă că membrii poliţiei au legături puternice cu organizaţiile criminale şi cu traficanţii de droguri.

Aceste probleme cronice influenţează profund cinematografia mexicană actuală. Regizorii contemporani produc filme bazate pe fapte reale, care sunt de-a dreptul şocante. Nu se doreşte introducerea efectelor speciale pentru a cosmetiza. Realitatea nu are nevoie de niciun retuş, ea poate să fie mai zguduitoare decât orice şi asta se întâmplă şi în filmul Heli.

O întâmplare cutremurătoare pentru Heli

Scenele de violenţă şi tortură sunt la superlativ, dar viabile; corupţia instituţionalizată şi seteta de putere îşi fac victime din oamenii vulnerabili.

Este povestea unei familii obişnuite, dintr-un cămin liniştit şi modest din Mexic. Heli locuieşte cu sora, tatăl său şi cu familia sa proaspăt întemeiată. Lucrează într-o fabrică împreună cu tatăl lui. Traiul lor se schimbă radical  atunci când sora lui mai mică, Estela, devine complice la un furt de droguri confiscate de iubitul ei, Beto, de la ofiţerii săi din armată. Din acest punct, viaţa lor devine din ce în ce mai plină de pericole.

Heli

 Amat Escalante – regizorul filmului Heli

Heli se trezeşte dintr-o dată rupt de lângă cei iubiţi, într-o cameră de tortură, alături de Beto. Urmează să treacă prin chinuri neimaginabile. Casa devastată, tatăl său ucis, dispariţia Estelei îl plasează pe Heli în mijlocul unor crude repercursiuni. El apelează la ajutorul autorităţilor locale, dar observă că setea de putere şi corupţia sunt adânc înrădăcinate. În cine să ai încredere într-o lume a „mafiocraţiei” şi cum poţi să te eliberezi de sub jugul ei?

Citiți și: Amat Escalante, regizorul care a şocat Cannes, vine în România

Filmul oferă spectatorului imagini care îl vor bântui zile întregi, iar suspansul se află la cote maxime. Titlul filmului, spune Amat Escalante, este inspirat dintr-un articol despre un băieţel de 10 ani, numit Heli, care a fost implicat în focurile de armă dintre gaşca sa şi poliţie. „Respectiva poveste m-a impresionat enorm, aşa că am folosit numele pentru filmul meu. Mi-a plăcut sonoritatea lui”.

Heli este un film cutremurător, visceral de brutal în sinceritatea sa de a arăta situaţia reală din Mexicul zilelor noastre.

Info:

Din 8 noiembrie, Heli va fi disponibil în cinematografele din România.

Foto credit: Cinemagia, filmul Heli

21
/11
/17

CRONICĂ DE FILM Foarte puţine filme din acest an au energia pe care o degajă „120 de bătăi pe minut” („120 battements par minute”), al treilea lungmetraj al regizorului francez Robin Campillo, laureat cu Grand Prix şi Premiul Criticii (FIPRESCI) la Festivalul de la Cannes.

19
/11
/17

Cel de-al nouălea film al lui Quentin Tarantino, care are titlul de lucru „#9”, va fi produs de Sony Pictures , informează The Hollywood Reporter. Tot ce se știe pana acum este că noul film al lui Tarantino (Plasat la finalul anilor 1960 - începutul anilor 1970, în Los Angeles) va beneficia de o distribuţie remarcabilă.

17
/11
/17

Cele mai noi filme poloneze, premiate în ultima vreme în Polonia și în lume, vor putea fi văzute în cadrul festivalului CinePOLSKA, de vineri până duminică și la sfârșitul săptămânii viitoare, la Cinematograful ''Elvira Popescu'' din Capitală.

17
/11
/17

“Nu există lucru simplu. Simplu înseamnă dificil.” - Martin Scorsese. Cineast, cinefil, om de cinema, considerat alături de Steven Spielberg, liderul generației de regizori americani lansați la începutul anilor '70, Martin Scorsese împlinește, astăzi, 75 de ani!

15
/11
/17

Intră din 17 noiembrie în cinematografe „Tărâmul binecuvântat” / „God's Own Country”, un film cu 11 nominalizări la British Independent Film Awards, cele mai importante premii din industria independentă de film din Marea Britanie. Regizat de Francis Lee, filmul este considerat de publicul și de presa internațională unul dintre succesele cinematografice ale lui 2017.

14
/11
/17

CRONICĂ DE FILM La 30 de ani de la istoricul eveniment, Liviu Tofan, fost jurnalist la Radio Europa Liberă, reconstituie într-un documentar de televiziune revolta muncitorilor brașoveni din 15 noiembrie 1987, unul din cele mai importante și emoționante gesturi de demnitate colectivă din istoria recentă a României.

13
/11
/17

Vineri, 17 noiembrie 2017, de la ora 19, Sala Eforie (Jean Georgescu) a Cinematecii Române din Bucureşti (Str. Eforie nr. 2) găzduieşte cea de-a 17-a ediţie a Cineclubului FILM, în cadrul căreia va fi proiectat, de pe peliculă (35mm), un alt titlu notabil al istoriei filmului românesc, FAUST XX (1966), o comedie SF purtând semnătura inconfundabilă a lui Ion Popescu Gopo.

13
/11
/17

Pe scurt, despre câteva filme româneşti din a doua jumătate a anului: „Breaking News”, „Capace”, „Aniversarea”, „Meda sau Partea nu prea fericită a lucrurilor”, „Mariţa”. Şi, bineînţeles, neuitatul, în cel mai rău sens cu putinţă, „Octav”.

13
/11
/17

Sute de persoane au mărșăluit duminică la Hollywood în sprijinul victimelor hărțuirii și agresiunilor sexuale - inspirate de campania #MeToo de pe rețelele de socializare. Marșul a avut loc pe fondul unui val de acuzații privind hărțuirile sexuale și violurile care vizează mai multe persoane publice, după dezvăluirile cu privire la producătorul hollywoodian Harvey Weinstein.