Hilary Mantel, recompensată cu Costa Book Award pentru cel mai bun roman din 2012
https://www.ziarulmetropolis.ro/hilary-mantel-recompensata-cu-costa-book-award-pentru-cel-mai-bun-roman-din-2012/

Scriitoarea britanică Hilary Mantel a fost recompensată cu prestigiosul premiu literar Costa Book Award pentru cel mai bun roman pe 2012, ce i-a fost acordat pentru volumul „Bring Up The Bodies”, un roman istoric despre viaţa lui Thomas Cromwell, recompensat anul trecut şi cu Booker Prize.   Potrivit Reuters, femeile au fost marile câştigătoare la […]

Un articol de Andrada Văsii|10 ianuarie 2013

Scriitoarea britanică Hilary Mantel a fost recompensată cu prestigiosul premiu literar Costa Book Award pentru cel mai bun roman pe 2012, ce i-a fost acordat pentru volumul „Bring Up The Bodies”, un roman istoric despre viaţa lui Thomas Cromwell, recompensat anul trecut şi cu Booker Prize.

 

Potrivit Reuters, femeile au fost marile câştigătoare la ediţia din acest an a Costa Book Award, întrucât ele s-au impus pentru prima dată în istoria acestui premiu literar la toate cele cinci categorii.

Astfel, romanul scris de Hilary Mantel – prima scriitoare din istorie care a câştigat de două ori Man Booker Prize – s-a impus în acest an în faţa volumelor „The Heart Broke”, de James Meek, şi „Life! Death! Prizes!”, de Stephen May.

„Bring Up The Bodies”, de Hilary Mantel, este cel de-al doilea volum din trilogia ei consacrată lui Thomas Cromwell. Scriitoarea britanică a câştigat Man Booker Prize şi în 2009, cu „Wolf Hall”, primul volum din această trilogie dedicată consilierului regelui Henric al VIII-lea.

Soţii Mary şi Bryan Talbot s-au impus la categoria „cea mai bună biografie”, cu volumul „Dotter of her Father’s Eyes”, o biografie a fiicei scriitorului James Joyce.

Jurnalista şi romanciera Francesca Segal s-a impus la categoria „cel mai bun scriitor debutant” cu volumul „The Innocents”, a cărui acţiune este plasată într-o comunitate evreiască din nord-vestul Londrei.

Poeta scoţiană Kathleen Jamie a câştigat premiul pentru poezie, cu cel mai recent volum al ei, intitulat „The Overhaul”.

Graficiana şi scriitoarea Sally Gardner a triumfat la categoria „cea mai bună carte pentru copii”, graţie volumului „Maggot Moon”.

În 2012, Costa Book Award la categoria „cel mai bun roman” i-a revenit romancierului Andrew Miller pentru volumul „Pure”, recompensat ulterior şi cu Costa Book of the Year Award.

Costa Book Awards, care se acordă pentru cinci categorii de opere literare, recompensează volumele publicate în anul precedent, scrise de autori care locuiesc în Marea Britanie şi în Irlanda. Câştigătorul fiecărei categorii primeşte un cec de 5.000 de lire sterline (6.168 euro), iar câştigătorul Costa Book of the Year – ce va fi anunţat pe 29 ianuarie – este recompensat cu 30.000 de lire sterline (37.000 euro).

Prestigioasele premii Costa Book au fost cunoscute până în 2006 drept premiile Whitbread. Numele distincţiilor, create în 1971, a fost schimbat în 2007, pentru că Societatea Whitbread, activă în domeniul hotelier, a decis să se retragă din poziţia de sponsor. În prezent, premiile sunt sponsorizate de Costa Coffee, o filială a Whitbread.

 

 

Sursa: Mediafax

09
/04
/24

Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.

08
/04
/24

Vineri, 12 aprilie, la ora 19:30, Teatrul Apropo așteaptă publicul, în mereu surprinzătoarea sală de spectacole din cartierul Pipera, la o nouă premieră teatrală: FERICIREA de Eric Assous, un spectacol care tratează cu umor și delicatețe o dilemă a fiecărui cuplu: dacă poți să iubești și poți fi iubit, fericirea are oare termen de valabilitate?

08
/04
/24

„Pictura este singurul mediu în care se poate exprima natura viscerală a lumii”, este de părere Adrian Ghenie, artistul ale cărui lucrări se regăsesc astăzi în cele mai importante colecții din lume – precum Centre Pompidou (din Paris) și The Metropolitan Museum of Art (din New York).

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.