Horațiu Mălăele, despre teatru şi alte drame…
https://www.ziarulmetropolis.ro/horatiu-malaele-despre-teatru-si-alte-drame/

“Înainte se cultiva şopârla. Acum suntem în ţara lui mură-n gură. Spectatorul a rămas la fel de inteligent, dar preferă să stea mai comod în scaun” – Horaţiu Mălăele.

Un articol de Petre Ivan|23 noiembrie 2015

De la începutul săptămânii trecute, fostul realizator TV Marius Tucă a devenit om de radio. Printre invitaţii Matinalului său de la Smart FM s-au numărat, deja, trei actori: Dorina Chiriac, Rodica Mandache şi, recent, Horaţiu Mălăele.

Vă prezentăm  câteva dintre declaraţiile spumoase făcute, cu acest prilej, de îndrăgitul actor:

  • În copilărie eram foarte săraci. Nu aveam cu ce să ne jucăm. Mama mi-a luat un avion de lemn albastru, cu care m-am jucat până la 20 și ceva de ani…

Au existat câteva roluri pe care le-am simțit mai ale mele decât altele. Nu poți iubi un rol mai mult decât altul, pentru că toate sunt copiii tăi. Am iubit foarte tare “Sinucigașul” de la Nottara. Asta nu înseamnă că nu am jucat Scapino 25 de ani cu aceeași plăcere.

  • Anul trecut jucam în 14 spectacole, acum în vreo 10-11.

Am avut nouă propuneri de Hamlet. Vlad Mugur mi-a făcut această propunere, înainte de a pleca dintre noi. Și acum îmi pare rău că nu am acceptat.

  • Din spate vin mulți copii talentați, dar nenorocirea e că ușile sunt închise. Sistemul teatral e anacronic.

    Horatiu Malaele, copil

    Horatiu Malaele, copil

Marius Manole lucrează enorm. Lucrează și în Teatrul Național și în alte părți, iar ca venituri câştigă la fel cât câştigă alţi actori care nu lucrează deloc.

  • E păcat că ecranele noastre sunt bombardate de filme americane și nu recompunem într-un fel buna tradiție de a vedea filme rusești. Filme bune se fac și acum, nu numai pe vremea lui Mihalkov.

Când intri în cinematografie, deja intri în incertitudine.

  • Toma Caragiu era “în viața lui civilă” la fel de impresionant. Dinică, Iordache, de asemenea, erau la fel ca pe scenă şi în viaţa reală.

Înainte se cultiva șopârla. Acum suntem în țara lui mură-n gură. Spectatorul a rămas la fel de inteligent, dar preferă să stea mai comod în scaun.

  • Un eveniment al lumii la care aș fi vrut să fiu prezent? Aselenizarea! Mi-ar fi plăcut să stau câteva ore în preajma lui Iisus și a lui Eminescu.

Mi-ar fi plăcut să îl cunosc pe Marquez. Să îi zic “Bună ziua!” Și el să îmi răspundă „Bună ziua!”

  • S-au chinuit unii mai inteligenți ca mine să definească teatrul. Spectacolul de teatru ar trebui să transcendă realul și să intre în abstract. Asta l-ar apropia de divinitate. Teatrul înseamnă ambiguitate, spirit, emoție, gând.

Foto: Horatiu Malaele  – facebook

11
/05
/18

Doina Cornea vorbește despre: credinţa sa, religie, refacerea morală a societăţii româneşti, cum a fost arestată de Securitate, plecarea forţată a Regelui Mihai, Ceauşescu, corespondenţa cu Radio „Europa Liberă“, cum a rezistat bătăilor şi opresiunii securiste, într-un interviu publicat în cartea „Românii secolului XXI“, de Rhea Cristina.

31
/08
/16

Într-un volum colectiv, „Cum (să) îmbătrânim”, publicat în acest an de editura Baroque Books & Arts, mai mulți scriitori (dar nu numai) întorc pe toate fețele vârstele senectuții.

09
/11
/15

Cum arată programul unui artist de jazz de succes, pentru care „acasă” înseamnă Brooklyn, New York? Cât de important e să încalci regulile? Prin ce se aseamănă doina românească cu blues-ul american? Ne povestește pianistul Lucian Ban, într-un interviu inedit, sub formă de alfabet.

05
/11
/15

INTERVIU Dragoş Buhagiar e unul dintre cei mai prolifici și mai premiați scenografi români. De-a lungul carierei, a câștigat nu mai puțin de cinci premii UNITER. Spune că, atunci când lucrează, nu se gândește la succesul de după, ci la descoperire și la redarea unei povești. Îi invită pe spectatori să descopere alături de el, adică să nu se plaseze într-o atitudine burgheză, confortabilă...

29
/10
/15

Astăzi, scriitorul bucureștean Radu Cosașu împlinește optzeci și cinci de ani. Am ales – fără știrea autorului - optzeci și cinci de fragmente din cărțile sale. Am colindat prin miile de pagini cosașiene pentru aceste cuvinte. Bucurați-vă de ele. Astăzi, scriitorul bucureștean Radu Cosașu împlinește optzeci și cinci de ani.

18
/10
/15

Cine nu-şi mai aminteşte de „Bădia”, actorul care a jucat în  “Drumul oaselor”,  „,Păcală se întoarce”, ”Dumbrava minunată” sau „Cireşarii” ? Actorul care a stat zece ani prin puşcării, a scris poezii, epigrame, o piesă de teatru şi a jucat în filme roluri memorabile?

04
/10
/15

Vă era dor de glumele lui Jerry Seinfeld? Acum le puteți găsi și în varianta scrisă, în volumul „Seinfeld. Pe limba mea”, apărut la Editura Allfa.

20
/02
/15

De 40 de ani slujeşte scena şi este încă îndrăgostit de teatru. Bogat sufleteşte şi profesional, actorul Dan Condurache îşi gestionează timpul şi fiinţa cu mare cumpătare, cu sinceritate, uneori cu duritate, purtând un mare respect publicului pe care îl doreşte în sala Teatrului Mic şi pentru care este dispus să lase sudoare, lacrimi şi...

03
/02
/15

Un student la Politehnica din București, sărac și slobod la vorbă, care-și câștiga pâinea ca pianist într-o școală de dans, a devenit la jumătatea secolului trecut unul dintre cei mai cunoscuți dirijori ai lumii. Îl chema Sergiu Celibidache.

31
/01
/15

O zi întunecată de ianuarie, pe o stradă cu nume de compozitor francez. Un apartament într-un bloc de două etaje, o sufragerie cu sobă de teracotă verde; când scaunele și masa de plastic sunt date la o parte, se transformă într-un ministudio, în care Miriam Răducanu dansează din 1956.