Horatiu Mălăele, în Jocul vieţii şi al morţii, la Teatrul de pe Lipscani
https://www.ziarulmetropolis.ro/horatiu-malaele-in-jocul-vietii-si-al-mortii-la-teatrul-de-pe-lipscani/

Pe 5 februarie (avanpremieră) şi pe 6 februarie (premieră) la Sala Mare, au loc primele reprezentaţii ale spectacolului „Jocul vieţii şi al morţii”, de Horia Lovinescu, în regia lui Horaţiu Mălăele, scenografia Mariei Miu şi muzica lui Răzvan Diaconu.

Un articol de Petre Ivan|21 ianuarie 2015

Iubitorii teatrului vor avea ocazia de a-l vedea jucând pe Horatiu Mălăele, în rolul principal, alături de o distribuţie tânără: Pavel Ulici, Bogdan Mălăele, Mihai Stănescu, Lari Giorgescu, Crina Semciuc, Ada Condeescu.

„Jocul vieţii şi al morţii” reprezintă lumea după apocalipsă. Pustiul este desăvârşit şi singurătatea supravieţuitorilor, absolută. De aici, horatiupoate efectul mitologic al dramei şi rezonanţa ei filozofică. Parabola porneşte de la legenda biblică a fratricidului filtrată prin viziunea lui Dostoievski şi extinsă asupra relaţiilor dintre tată şi fiii săi.

Tatăl are bufoneria tragică a lui Feodor Karamazov iar Cain şi Abel nu sunt doar copii ale personajelor biblice ci, pe dublă filieră, prelucrări ale personajelor Dmitri şi Alioşa din Fraţii Karamazov. Evident, Cain şi Abel au devenit arhetipuri reprezentând în această calitate răul şi binele, urâtul-frumosul, în fine, dionisiacul-apolinicul în termenii lui Lucian Blaga. Lovinescu nu modifică datele mitului biblic.

Biletele pentru spectacolele de pe 5 februarie (avanpremieră) şi 6 februarie (premieră) sunt disponibile la casa de bilete a Teatrului de pe Lipscani (str. Lipscani nr. 53) şi online.

Foto:  Horatiu Mălăele, Jocul vieţii şi al morţii – www.bilete.ro.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.

18
/04
/24

Astăzi, la Sibiu, a avut loc conferința de presă care prezintă programul spectacolelor celei de-a 31-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. În cadrul conferinței, Constantin Chiriac, președintele FITS şi directorul TNRS, a anunțat publicarea programului spectacolelor ediției din acest an și punerea în vânzare a biletelor, începând de mâine, 19 aprilie.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.