Horatiu și Bogdan Mălăele – În valea cu parfum de flori şi zumzet de albine
https://www.ziarulmetropolis.ro/horatiu-si-bogdan-malaele-in-valea-cu-parfum-de-flori-si-zumzet-de-albine/

„În valea cu parfum de flori şi zumzet de albine” – piesa Teatrului de pe Lipscani, îi are ca protagonişti pe Horatiu Mălăele şi Bogdan Mălăele. Duetul de excepţie tată-fiu se dovedeşte o formulă inspirată pentru o comedie spumoasă marca Sean O’Casey.

Un articol de Teodora Gheorghe|7 aprilie 2014

Pepino (Bogdan Mălăele) ȋntruchipează trȃntorul etern țintuit de o lene epocală. Totuși, el ȋndrăznește să i se adreseze nevestei, Lisa (Meda Victor), admonestȃnd-o pentru superficialitatea cu care administrează gospodăria.

Lisa fierbe, ȋn timp ce mȃinile ei trudite frămȃntă o cocă. Dintr-o dată, ea dă ȋn clocot și acceptă propunerea bărbatului trȃntor de a face schimb de atribuții: nevasta se va duce la cosit, iar soțul va rămȃne să aibă grijă de treburile casei – pentru că el știe ce și cum.

Ca și cȃnd incompetența lui Pepino nu ar fi fost de ajuns, i se alătură tatăl bețiv și pe jumătate orb, Roberto (Horaţiu Mălăele). Ȋmpreună, cei doi dărȃmă cam tot ce se poate dărȃma ȋn gospodăria unui om „cum-se-cade”. (dacă ȋmi este permis un joc de cuvinte ȋn asentimentul poveștii).

Cum s-ar descurca bărbatul ȋn locul femeii? Dar invers? Iată două ȋntrebări care ne dau de furcă, poate, din cele mai vechi timpuri. Aici, ele nu au menirea expresă de a demonstra stȃngăcia bărbatului la cratiță, ci de a ironiza prejudecățile legate de rolul „prestabilit” al fiecăruia, ȋndeosebi ȋn peisajul rural.

Lisa se descurcă de minune la cȃmp, așa cum și Pepino ar face-o ȋn bucătărie, dacă lenea și dezinteresul nu l-ar ȋmpiedica să ȋnvețe cȃteva lucruri simple.

Horatiu

Două tipuri de umor se disting din cascada de trăznăi pe care Pepino și Roberto le pun la dispoziția jovială a publicului: umorul burlesc, amintind de comediile cu Stan și Bran, și cel ce provine din forța contrastelor: rol femeie versus rol bărbat; „straturile de grăsime” adăugate pentru a crea iluzia unor persoane grase și indolente – Meda Victor arată de-a dreptul hilar, părȃnd mai degrabă caricatura unei femei cu forme generoase.

Ȋn piesa regizată de Horațiu Mălăele, farfuriile se fac țăndări, dulapurile se strică, mobila cade, becurile explodează. Uneori tresărim la auzul unei bufnituri. Alteori ne amuzăm pe seama efectului vizual al recuzitei distruse ȋn cele mai ingenioase feluri.

Scenografia este ea ȋnsăși un personaj, poate cel mai important, prestȃnd ȋn mod constant, spre deliciul spectatorilor. Ștefan Caragiu este un adevărat magician al trucurilor scenice, avȃnd grijă să ne surprindă mereu.

„În valea cu parfum de flori şi zumzet de albine” este o comedie de situație care nu te lasă să respiri (pentru că ești prea ocupat să rȃzi).

Foto cu Horatiu Mălăele, Bogdan Mălăele şi În valea cu parfum de flori şi zumzet de albine – wikipedia,

23
/07
/17

Cine nu s-a bucurat în copilărie de minunata „Lorelei” sau de extraordinarele povești din „La Medeleni”? Lumile lui Ionel Teodoreanu, un scriitor de o sensibilitate aparte, care ne-a fermecat pe toți cu „Ulița copilăriei” și care s-a stins brusc, la vârsta de 58 de ani…

22
/07
/17

„Toate aceste nopți albe / All These Sleepless Nights”, „filmul documentar deghizat în ficțiune, teribil de sexy și năucitor în aparenta lui frivolitate”, după cum îl descrie Mihai Chirilov, directorul artistic al Festivalului Internațional de Film Transilvania, va intra în cinematografe vineri, 28 iulie.

22
/07
/17

Într-un spațiu cu o istorie tulbure precum cea a Balcanilor, unde în loc de „casă, dulce casă” zici „butoi cu pulbere”, totul se schimbă, chiar și iubirea. De care te bucuri unde, când și cum poți, chiar și pe drum. Pătimașe și variate, poveștile de amor balcanic au prins viață în filme care te însoțesc asemeni celor mai dulci amintiri ale iubirilor de-o vară.

21
/07
/17

Bogdan-Alexandru Stănescu (BAS) coordonează colecția „Biblioteca Polirom”. BAS (39 de ani) este poet și, din acest an, romancier. Cartea sa „Copilăria lui Kaspar Hauser” a fost primită cu entuziasm, primind elogii peste elogii. Ne-am întâlnit să stăm un pic de vorbă despre cărți, nu neapărat ale noastre. A reieșit că situația nu e deloc roz. Iată.

21
/07
/17

Toys este o experienţă teatrală radicală, venită din Los Angeles, unde piesa autoarei Saviana Stănescu a fost pusă în scenă cu două stagiuni în urmă de Gábor Tompa. Acesta a încadrat textul într-o oră, cu o mare economie de cuvinte, un text plin de elipse şi întreruperi. Ca urmare, această sumbră poveste cu zâne nu se pierde în psihologizarea interminabilă a personajelor, cu atât mai puţin în amânarea narcotică a unui final. O concizie rar întâlnită în ziua de azi.

21
/07
/17

Chester Bennington, solistul celebrei trupe americane Linkin Park, s-a sinucis. Cântărețul, în vârstă de 41 de ani, s-a spânzurat în ziua în care prietenul lui, Chris Cornell, de la Soundgarden - care s-a sinucis la rândul lui în luna mai - ar fi împlinit 53 de ani. Solistul trupei Linkin Park i-a scris atunci lui Cornell o scrisoare prin care rememorează ce a însemnat prietenia lor.

20
/07
/17

Astăzi, 20 iulie, de la ora 18.30, în Grădina Cărturești Verona din București (Str. Pictor Arthur Verona 13-15), Veronica D. Niculescu va citi fragmente din primul său roman pentru copii, O vară cu Isidor, apărut de curînd în colecția „Junior” a Editurii Polirom, ediţie ilustrată, disponibilă și în format digital.

19
/07
/17

Romanul „Fiica Estului” (traducere din limba spaniolă de Mariana Sipoș) a fost publicat la Editura Polirom în anul 2017.