Horia Gârbea, vicepreşedinte ICR: „Nu îmi dau demisia pentru că nu mă ştiu cu nimic vinovat“
https://www.ziarulmetropolis.ro/horia-garbea-vicepresedinte-icr-nu-imi-dau-demisia-pentru-ca-nu-ma-stiu-cu-nimic-vinovat/

Horia Gârbea, vicepreşedintele Institutului Cultural Român (ICR), a cărui revocare din funcţie a fost cerută luni de Comisiile reunite pentru cultură şi politică externă din Senat, a declarat pentru MEDIAFAX că nu intenţionează să îşi dea demisia din funcţie, pentru că nu se simte cu nimic vinovat.

Un articol de Corina Vladov|17 iunie 2013

Horia Gârbea, vicepreşedintele Institutului Cultural Român (ICR), a cărui revocare din funcţie a fost cerută luni de Comisiile reunite pentru cultură şi politică externă din Senat, a declarat pentru Mediafax că nu intenţionează să îşi dea demisia din funcţie, pentru că nu se simte cu nimic vinovat.

„Nu mă ştiu vinovat cu nimic. Noi suntem nişte individualităţi, care am făcut mai binele sau mai răul nostru. Eu mă aşteptam şi mă aştept să fiu întrebat, audiat, să ni se analizeze activitatea şi să răspundem de ea. Când am fost votaţi pentru numire, am fost votaţi individual.

Când suntem votaţi pentru revocare, găsesc potrivit să fim votaţi la fel. Eu unul nu îmi dau demisia, nu mă ştiu cu nimic vinovat. Am făcut tot ce am putut mai bine şi mai departe să evalueze cine are calitatea. Eu nu îmi dau demisia din proprie iniţiativă. Dacă mă dau ei afară, să fie sănătoşi. Dar ar fi bine să îmi spună pentru ce, cu ce am greşit”, a declarat Horia Gârbea.

Gârbea: „Nu am făcut nimic rău“

El a precizat că rămâne la latitudinea comisiilor din Senat să-şi spună punctul de vedere. „Dar eu mă aşteptam ca, atunci când iei o astfel de măsură, să îi întrebi şi pe preopinenţi. Adică, mă aştept la nişte acuzaţii precise, la care pot să răspund. Mai departe mai vedem. Aştept votul, dacă va fi negativ, asta este situaţia, dar nu este un lucru pe care să-l recunosc. Eu, în sinea mea şi faţă de propria mea conştiinţă, sunt cu totul liniştit. Nu am făcut nimic rău, nu am nedreptăţit pe nimeni, nu am încălcat nicio lege”, a spus Gârbea.

Acesta a precizat că şi celălalt vicepreşedinte al ICR – Vladimir Simon – are acelaşi punct de vedere cu al său.
„Din câte ştiu eu, este în aceeaşi situaţie. Aşteaptă şi dumnealui să aibă un rechizitoriu, nişte imputări precise, cu ce ne-am făcut vinovaţi. Din punctul meu de vedere, am acţionat, nu sunt membru de partid, am acţionat absolut echidistant din punct de vedere politic, nu am nicio problemă.

Competenţele mele sunt în domeniul cultural, mi le-am folosit. Restul, când a fost de lege sau de Finanţe, am cerut opinia experţilor noştri, care de asta sunt angajaţi. Aşa că realmente nu am nimic să-mi reproşez. Dacă decizia asta vizează anumite nemulţumiri globale, era bine să le ştim, să discutăm, să negociem, aşa cred eu că era civilizat (…) Aştept votul, dacă va fi negativ, asta e situaţia (…) Eu am acţionat cu echidistanţă, mi-am folosit competenţele culturale”, a mai spus Gârbea.

Comisiile reunite pentru cultură şi politică externă din Senat au cerut, luni, revocarea lui Andrei Marga din funcţia de preşedinte al Institutului Cultural Român, precum şi a vicepreşedinţilor ICR Horia Gârbea şi Vladimir Simon.

Foto: Editura Cartea Românească

18
/04
/24

Astăzi, la Sibiu, a avut loc conferința de presă care prezintă programul spectacolelor celei de-a 31-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. În cadrul conferinței, Constantin Chiriac, președintele FITS şi directorul TNRS, a anunțat publicarea programului spectacolelor ediției din acest an și punerea în vânzare a biletelor, începând de mâine, 19 aprilie.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

17
/04
/24

„Experiențele depresiei” de Sidney J. Blatt este o incursiune în lumea uneia dintre cele mai răspândite boli ale epocii noastre și oferă diverse perspective asupra diferitelor chipuri ale depresiei.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).