Hot L Baltimore – premieră pe ţară la Teatrul Naţional Craiova
https://www.ziarulmetropolis.ro/hot-l-baltimore-premiera-pe-tara-la-teatrul-national-craiova/

Teatrul Naţional Marin Sorescu vă invită la premiera pe ţară a spectacolului Hot L Baltimore, de Lanford Wilson, în regia lui Peter Schneider (USA).

Un articol de Andrada Văsii|12 decembrie 2013

Teatrul Naţional Marin Sorescu vă invită la premiera pe ţară a spectacolului „Hot L Baltimore“, de Lanford Wilson, în regia lui Peter Schneider (USA).

Premiera va avea loc pe 21 decembrie, de la ora 18.30, la sala Amza Pellea a TNC. Spectacolul  premieră va fi precedat de două avanpremiere, pe 19 și 20 decembrie, iar următorul spectacol va fi pe 22 decembrie.

Traducerea îi aparține lui Mircea Filimon, asistent regie – Gina Călinoiu, costume – Mircea Filimon, asistent decor – Adriana Dinulescu.

Despre Hot L Baltimore, regizorul (foto sus) notează: „Pentru mine, Hot L Baltimore este o piesă despre învinşi care refuză să piardă. Sunt oameni curajoși. Sunt supravieţuitori“.

„Bravura locuitorilor din «Hot L Baltimore» poate să nu fie evidentă. La urma urmei, cine sunt acești oameni, totuşi? Trei prostituate. Un cuplu de funcționari de birou obosiţi şi şeful lor dispeptic. Nişte rezidenţi în vârstă, unul capricios, altul resemnat. Un tânăr plictisitor în căutarea unui bunic dispărut. Și o lesbiană intrigantă și nefericitul mai tânăr frate al ei.”

Hot L Baltimore – o poveste de viaţă pe scenă

Peter Schneider mai declară: „Și totuși, când Mircea Cornișteanu, directorul general al Teatrul Național «Marin Sorescu» Craiova, m-a întrebat ce piesă americană îmi doream să prezint la teatrul lui, am știut aproape imediat că vroiam să aduc această navă de proști la malurile României.

De ce? Pentru că eu cred că a fi om înseamnă să pierzi, indiferent unde locuieşti și indiferent de cât de plin de succes ai putea sau nu deveni. Este pur și simplu o parte a condiţiei umane universale. Lanford Wilson – cu care am lucrat atunci când am început pentru prima dată la teatrul din New York în anii 1970 – a înțeles lucrul acesta profund.“

Hot L Baltimore

Lanford Wilson – autorul piesei „Hot L Baltimore“

Lanford Wilson este autorul pieselor Balm in Gilead, The Rimers of Eldritch, The Gingham Dog, Lemon Sky, Serenading Louie, The Hot L Baltimore, The Mound Builders, Angels Fall, Burn This, Redwood Curtain, Trinity, 5th of July, Talley & Son, Talley’s Folly, Book of Days, Rain Dance. A produs douăzeci de piese de un act, printre care Brontosaurus, The Great Nebula in Orion, și perechea de piese A Poster of the Cosmos și The Moonshot Tape. Pentru televiziune: Taxi! (nicio legătură cu seria de filme) și The Migrants, după o poveste de Tennessee Williams.

A scris de asemenea libretul pentru opera lui Lee Hoiby după Summer and Smoke de Williams, și o nouă traducere a piesei Trei surori de Cehov.

Foto credit Hot L Baltimore – TNC

06
/01
/17

Cu ocazia Zilei Culturii Naționale și ca parte a strategiei Institutului Cultural Român de celebrare a Centenarului Lipatti în anul 2017, duminică, 15 ianuarie 2017, ora 19.00, la Studioul de Concerte „Mihail Jora" – Sala Radio din București va avea loc concertul aniversar „Lipatti 100” susținut de Orchestra Natională Radio, sub bagheta dirijorului Cristian Oroșanu, alături de soprana Teodora Gheorghiu și de pianiștii Sergiu Tuhuţiu și Matei Rogoz.

06
/01
/17

Asociația Culturală Control N – partener LIM – Less is More | platformă europeană de dezvoltare de scenarii pentru filme cu buget redus – anunță ultimele zile de înscrieri pentru prima ediție a proiectului, ce urmează să se desfășoare în 2017, în trei țări diferite din Europa.

05
/01
/17

Se joacă de curând în București, într-un nou spațiu cultural, Apollo 111, deschis în fostul Palat Universul, se joacă, așadar „Ali: Frica mănâncă sufletul”, în regia lui Radu Jude.

05
/01
/17

În regia lui David Frankel, laureat al premiului Oscar, filmul „Collateral Beauty: A doua șansă” se mândrește cu o distribuție de cinci stele, din care fac parte Will Smith, Edward Norton, Keira Knightley, Michael Peña, Naomie Harris, Jacob Latimore, precum şi două actrițe premiate la Oscar: Kate Winslet şi Helen Mirren.

29
/12
/16

De sute de ani, odată cu intrarea în post, lumea românească intră într-o stare de înfrigurată aşteptare a şirului de sărbători ce durează până la Sf. Ion. Domnii fanarioţi, aflaţi pe tronurile de la Iaşi şi Bucureşti din 1711 (1716), până în 1821, au adus un plus de culoare ce aminteşţte, în mic, fastul Curţii imperiale bizantine.

26
/12
/16

Corul Armatei Roșii, al cărui director și 60 de membri se aflau la bordul avionului care s-a prăbușit duminică în Marea Neagră, reprezintă un simbol al Rusiei aplaudat pretutindeni, chiar și în zonele de conflict. Repertoriul său include astăzi mai mult de 2.000 de opere, de la cântece folclorice sau care glorifică URSS la muzica sacră, trecând prin cele mai mari hituri moderne internaționale, pe care le interpretează cu voci puternice, însoțite de coregrafii acrobatice.

26
/12
/16

CRONICĂ DE FILM Noul film al lui Damien Chazelle, „La La Land”, este în primul rând o surprinzătoare explozie de muzică și culori. Un film fermecător la suprafață, însă dulceag și convențional sub poleiala de musical care vrea să omagieze Epoca de Aur a Hollywood-ului.

26
/12
/16

George Michael a murit la vârsta de 53 de ani. Cântărețul și compozitorul al cărui nume real era Georgios Kyriacos Panayiotou a vândut mai mult de 100 de milioane de albume de-a lungul unei cariere care s-a întins pe aproape patru decenii, primul său album solo "Faith", din 1987, fiind vândut în 20 de milioane de discuri și ocupând prima poziție în topuri.