Hotel California. Gelu Colceag aduce mari actori la Teatrelli
https://www.ziarulmetropolis.ro/hotel-california-gelu-colceag-aduce-mari-actori-la-teatrelli/

La Teatrelli, „theatre, music & more”, în centrul Capitalei, în Piaţa Alexandru Lahovari nr. 7, Gelu Colceag a montat „Hotel California“, după trei piese de Neil Simon. Ajutat de actori precum Carmen Tănase, Tania Filip, Radu Gabriel sau Mircea Constantinescu, regizorul îşi explică şi ne explică în ce fel poate sau nu să reziste dragostea într-un cuplu.

Un articol de Dan Boicea|7 iunie 2014

Premiera spectacolului „Hotel California“, după Neil Simon, va avea loc marţi, 10 iunie, de la ora 20.00. Spectacolul se va mai juca şi pe 11 şi pe 12 iunie, de la aceeaşi oră.

„Toată lumea vede numele lui Neil Simon şi merge cu gândul imediat la o comedie de bulevard. Nu este chiar aşa. După părerea mea, Neil Simon este citit superficial. El este un autor excepţional, iar cele trei piese pe care le-am ales sunt un soi de parcurgere a etapelor prin care a trecut el ca dramaturg. De exemplu, prima, Un Oscar, are o introspecţie psihologică extrem de rafinată, foarte aproape de Edward Albee („Cui i-e frică de Virginia Woolf?“), ca sistem de relaţie“, a declarat Gelu Colceag, pentru Ziarul Metropolis, la una dintre repetițiile de la Teatrelli.

Gelu Colceag

Regizorul Gelu Colceag, la repetițiile spectacolului „Hotel California“. Foto: Petrică Tănase / Ziarul Metropolis

Regizorul a ales trei piese care vorbesc despre relaţiile în căsnicie. „Aş fi putut intitula spectacolul «Nişte cupluri ciudate». Asta am urmărit, să fie o radiografie foarte fină, foarte detaliată, a relaţiei cuplurilor, pornind de la un realism tragicomic, cum este primul text, trecând, încet-încet, în situaţie de comedie pură şi apoi până la comedie burlescă, spre absurd. Aici se văd fineţea lui Neil Simon, evoluţia lui ca dramaturg şi dinamica tipului său de umor“, a mai spus regizorul.

De ce a lucrat atât de detaliat şi de ce a tratat textul atât de serios? „Pentru că astfel cred că ar fi trebuit tratat în orice condiţii“, crede Gelu Colceag.

„Gabriel Iencek, directorul de la Teatrelli, mi-a propus să lucrez în acest loc frumos şi special, spunându-mi că aici se caută un alt nivel al montărilor, un standard înalt de calitate. Se doreşte revenirea sau rămânerea în activitate a unor mari actori care, din diverse motive, joacă mai puţin. Acesta poate fi pentru ei un loc în care să întâlnească din nou publicul. Până acum, spectacolele care au fost programate aici demonstrează acest lucru“, a mai spus Gelu Colceag.

Hotel California

Carmen Tănase, Gelu Colceag și Mircea Constantinescu, pe scena de la Teatrelli, lucrând la o scenă din spectacol

„Dramaturgia lui Simon are o pojghiţă pe care poţi aluneca şi care te poate ţine la un anumit nivel de superficialitate. Uneori, asta poate fi bine, însă eu am mers mai departe, crezând că piesele chiar conţin o profunzime, şi nu una inventată de mine“.

Gelu Colceag, regizor

Gelu Colceag mai spune că a ales să lucreze cu actori care îi plac și alături de care a mai dus multe spectacole bune până la capăt. „Sunt actori care cred în teatrul pe care îl fac eu, al adevărului, al relaţiei, şi mai puţin al imaginii de dragul imaginii“. Din distribuție fac parte Carmen Tănase, Radu Gabriel, Tania Filip, Maria Radu, Mircea Constantinescu, Cristina Constantinescu, Alexandru Pietricică.

Un standard al teatrelor-cafenea

Gelu Colceag explică de unde a pornit și în ce direcție se îndreaptă teatrele neconvenționale. „Ceea ce se întâmplă acum în teatrele-cafenea sau în zona underground, în care tinerii îşi caută de lucru (şi e foarte bine că e aşa) este faptul că, fiind teatre mici, cu scene mici, nu ţi se permit scenografii. Așa că s-a revenit la text, la un teatru adevărat. Spectacolele nu se mai pot duce în imagine, cu accent mai mult pe vizual și mai mai puţin pe text şi pe valoarea actorilor, ci merg spre sensurile textului. Și chiar am văzut lucuri foarte bune făcute așa“.

Regizorul pune incapacitatea unor producții de a ajunge la esența textului pe seama lipsei de experienţă a creatorilor. „Nici eu, când eram mai tânăr, nu puteam să ajung la această esenţă la care pot ajunge abia acum, cu experienţa mea de viaţă şi în profesie“.

Gelu Colceag îşi face debutul în scenografie în spectacolul de la Teatrelli şi spune că este prima oară când face asta, dar poate fi chiar ultima oară, pentru că scenografia „e altă meserie“.

„Am încercat să arăt că e posibil să fac convenția credibilă și pe o scenp mică și să aduc într-un spațiu atipic acest miracol care se cheamă teatru“.

Gelu Colceag a lucrat la fiecare spectacol al său cot la cot cu scenografii, a mers alături de ei şi a ales mobilierul şi materialele. „Acum lucrez cu tineri, e o mare plăcere să fac asta. Ultima cu care am colaborat este Ioana Pascha şi voi lucra cu ea până când va absolvi fiica mea, care este studentă în anul I la Scenografie“.

Regizorul plănuiește să aducă la Teatrelli și alte nume mari: actori precum Valeria Seciu, Virgil Ogăşanu, Mariana Mihuţ,Victor Rebengiuc.

INFO

Teatrelli, theatre, music & more” (în Piaţa Alexandru Lahovari nr. 7)

„Hotel California”

de Neil Simon

Un Oscar / O nuntă / O entorsă

Cu: Carmen Tănase, Radu Gabriel, Tania Filip, Maria Radu, Mircea Constantinescu, Cristina Constantinescu, Alexandru Pietricică

Acțiunea se petrece în aceeași cameră de hotel din California, principala temă fiind comunicarea dintre generații și conflictele ce apar între acestea.

În prima parte, Diana, o mare actriță britanică, este nominalizată pentru prima dată la Premiile Oscar, fapt ce ar putea să-i salveze cariera, dar și mariajul cu Sydney, un anticar din Londra.

Hotel California

Radu Gabriel și Tania Filip, la repetițiile spectacolului „Hotel California“

A doua parte îi prezintă pe Norma și Roy (Tania Filip și Radu Gabriel), doi părinți nerăbdători să-și căsătorească fata. Mireasa se hotărăște ca fix în ziua marelui eveniment să se lase copleșită de emoții, blocându-se în baia camerei de hotel.

Discuții, nervi întinși la maximum, reproșuri și lacrimi când de bucurie, când de tristețe, împletite cu mult umor.

Ultima parte aparține unui alt cuplu cu „probleme”, cel format din Bill și soția acestuia, Bety, care, împreună cu prietenii lor, Tom și Tina, se află într-o vacanță mult visată. Concediul devine însă unul de coșmar când, în urma unui meci de tenis la dublu, Bety suferă o entorsă, de aici începând toate necazurile personajelor.

Programul de la Teatrelli

Marți, 10 iunie, ora 20.00 – „Hotel California” (Un Oscar… O Nuntă… O Entorsă…) de Neil Simon. Regia Gelu Colceag

Miercuri, 11 iunie, ora 20.00 – „Hotel California”

Joi, 12 iunie, ora 20.00 – „Hotel California”

Vineri, 13 iunie, ora 20.00 – „Quartet” de Ronald Harwood, regia Dan Tudor

Sâmbătă, 14 iunie, ora 20.00 – Concert Paula Seling

Duminică, 15 iunie, ora 20.00 – „Răzvan Mazilu & Ladies”, spectacol coregrafic

Foto din Hotel California  – Petrică Tănase

04
/10
/17

Mâine, 5 octombrie, de la ora 20:30, la Teatrul Național “I.L. Caragiale” București, Sala Media, va fi prezentat, în cadrul eXplore festival #12, spectacolul de teatru documentar RADIO LIVE. Timp de 6 ani, Aurélie Charon, Caroline Gillet și Amélie Bonnin au călătorit în Alger, Teheran, Moscova, Beirut, Tel Aviv, Gaza, Sarajevo, Istanbul, pentru a întâlni tineri inspirați și a le face portrete pentru Radio France, iar în performance-ul RADIO LIVE, tinerii din aceste locuri, implicați în societatea civilă, își spun poveștile în direct, în fața publicului.

04
/10
/17

„Să nu mă întrebați de ce îl iubesc! Talentul lui îl depășește pe al meu. Cred cu tărie că Marius Manole reprezintă pentru teatrul românesc și pentru generația lui unul dintre acei actori extraordinari, care se nasc o dată la o sută de ani” - Radu Beligan. Cel mai răsfățat (de critici) și adorat (de public) actor român împlinește, astăzi, 39 de ani

04
/10
/17

Filarmonica „George Enescu“ anunță joi, 5 octombrie, de la ora 19.00, în Sala mare a Ateneului Român, deschiderea stagiunii 2017-2018. Programul Orchestrei Simfonice a Filarmonicii „George Enescu“, condusă de dirijorul Kah Chun Wong, va fi alcătuit din Suita Mihai Viteazul (fragmente) de Tiberiu Olah, Concertul nr. 1 pentru pian și orchestră de Franz Liszt şi Simfonia nr. 9 de Antonin Dvorak. Solist va fi pianistul Daniel Goiţi.

03
/10
/17

Luni, 9 octombrie 2017, de la ora 11.00, Teatrul Naţional Radiofonic – Radio Romania o omagiază pe marea actriţă OLGA TUDORACHE, la împlinirea vârstei de 88 de ani, organizând (la Teatrul Metropolis din Bucureşti, strada Mihai Eminescu, nr. 89) audiţia cu public a spectacolului Victoria şi Crocodilul de Ion Costin Manoliu. Ne auzim la… Metropolis! Intrarea liberă.

03
/10
/17

Cine va lua Nobelul pentru literatură după Bob Dylan? Aceasta este marea întrebare care generează polemici serioase în saloanele literare, în contextul în care membrii Academiei suedeze ar putea să facă o alegere mai puțin controversată, lăsându-se tentați în acest an de propriul lor spirit academic, notează AFP.

02
/10
/17

Săptămâna trecută, „Soldaţii. Poveste din Ferentari”, debutul în lungmetraj al regizoarei Ivana Mladenovic, a primit o menţiune specială din partea juriului celei de 18-a ediţii a Premios Sebastiane, secţiune a Festivalului de Film de la San Sebastián, care este dedicată filmelor LGBTI. La același festival, actorul român Bogdan Dumitrache a fost desemnat Cel mai bun actor la Festivalul Internaţional de Film de la San Sebastian pentru rolul din “Pororoca”, cel mai recent film semnat de regizorul Constantin Popescu.

02
/10
/17

Regizorul filmelor ,,Ocean’s 11”, ,,Traffic”, ,,Erin Brockovich” şi ,,Magic Mike”, Steven Soderbergh a revenit pe marile ecrane, după o pauză de 4 ani, cu „Logan Lucky: Cursa norocului”. Comedia lui Soderbergh, câştigător al Premiului Oscar, mizează pe o distribuţie de excepţie şi îi aduce pe marile ecrane: Channing Tatum, Daniel Craig, Seth MacFarlane, Katie Holmes, Sebastian Stan, Adam Driver şi Riley Keough.

02
/10
/17

În această seară, de la ora 21.10, pe TVR 2, cei care l-au prețuit pe Florian Pittiș au ocazia să vadă un documentar cu imagini spectaculoase din arhiva TVR despre îndrăgitul nostru actor, regizor, traducător, cântăreț, textier, realizator de emisiuni radio.

01
/10
/17

REPORTAJ „Linişte! Motor! Se filmează!” – o după-amiază pe platoul de filmare la „Moromeţii 2”, pe care regizorul Stere Gulea îl realizează în aceste zile chiar în satul Talpa şi în legendara casă folosită în clasicul film de acum trei decenii.

01
/10
/17

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE Istoria noastră e destul de plină de lucruri întunecate. Printre ele, sistemul concentraționar – unul dintre cele mai cumplite din lagărul socialist. Fără a căuta explicații de ce a fost așa, numeroasele mărturii publicate după revoluție dau măsura acestei cumplite experiențe îndurate de zeci de mii de români. Ele nu pot fi clasificate, nici stabili o ordine a valorii, a interesului lor. Fiecare trăire îngrozitoare de acest fel rămâne unică.