ICR: Pregătirile pentru Salonul de Carte de la Paris se află în grafic
https://www.ziarulmetropolis.ro/icr-pregatirile-pentru-salonul-de-carte-de-la-paris-se-afla-in-grafic/

Stadiul pregătirilor pentru Salonul de Carte de la Paris se află în grafic, informează Biroul de presă al Institutului Cultural Român (ICR).  „Putem afirma, cu două luni înainte de deschiderea Salonului de Carte, că pregătirile nu doar că se află în grafic, ci chiar anticipează cu mult rezolvarea optimă a tuturor problemelor”, precizează ICR, care […]

Un articol de Andrada Văsii|18 ianuarie 2013

Stadiul pregătirilor pentru Salonul de Carte de la Paris se află în grafic, informează Biroul de presă al Institutului Cultural Român (ICR). 

„Putem afirma, cu două luni înainte de deschiderea Salonului de Carte, că pregătirile nu doar că se află în grafic, ci chiar anticipează cu mult rezolvarea optimă a tuturor problemelor”, precizează ICR, care coordonează participarea României ca invitat de onoare la prestigiosul eveniment editorial, desfăşurat anul acesta în perioada 22-25 martie.

Pentru o cât mai bună vizibilitate a literaturii române la Paris, ICR cooperează cu Ministerul Culturii, cu asociaţiile de editori, cu autori, cu universităţi din România şi cu alte instituţii.

Din partea ICR, directorul şi directorul adjunct al ICR Paris, Alexandru Dobrescu şi Ramona Călin, se ocupă nemijlocit de organizare, în coordonarea vicepreşedintelui Horia Gârbea şi a directorului general Ştefan Popescu.

Bugetul Institutului pentru Salonul Cărţii de la Paris se ridică la aproximativ 700.000 de euro.

Organizatorii francezi au transmis lista invitaţilor, pe care au stabilit-o, în luna martie 2012, împreună cu fosta conducere a ICR, în vederea unei reprezentări mai ample şi mai substanţiale a autorilor români, Ministerul Culturii din România făcând cunoscută lista propriilor invitaţi, iar ICR a publicat, de asemenea, lista invitaţilor săi.

Totodată, ICR a invitat autorii români rezidenţi în Franţa să participe la Salon, dar şi asociaţiile de editori şi universităţile din ţară.

De asemenea, a început procesul de preluare a volumelor care vor fi prezentate la standul României, care se află în curs de realizare sub conducerea designerului francez Phillipe Guillet.

Consilierul de imagine al ICR este arhitecta Anda Ştefan. Compania care asigură construcţia efectivă a standului României este ReedExpo, dar unele elemente vor fi realizate în comuna Vălenii Somcuţei din Maramureş de creatori populari. Pentru închirierea standului României, de 400 mp, Institutul Cultural Român a deblocat 130.000 de euro.

Partenerul ICR pentru alimentarea standului României cu publicaţii este Librăria Cărtureşti, urmând a fi expuse atât cărţi româneşti în limba franceză şi română, cât şi cărţi ale unor autori români apărute în Franţa în ultimii ani.

Asociaţiile de editori au fost înştiinţate despre întâlnirile programate pentru editori în preziua târgului, organizate de ICR în parteneriat cu Sindicatul Naţional Francez al Editorilor. Editorii români şi francezi vor avea la dispoziţie 45 de mese rotunde şi seminarii pentru a discuta despre problemele pieţelor editoriale din România şi din Franţa.

Totodată, va fi organizată o bursă a editorilor, pentru a facilita contactele între asociaţiile de editori români şi francezi.

Programul evenimentelor ce se vor desfăşura la Salon, atât la standul României, cât şi în alte spaţii publice, este în curs de finalizare, urmând să fie comunicat participanţilor şi presei după ce va fi validat de Institutul Francez din Paris.

Alături de mese rotunde şi dezbateri pe tema romanului românesc contemporan, a poeziei româneşti contemporane şi a altor genuri (teatru, BD), vor avea loc lansări de carte, dar şi dezbateri despre România.

Un dialog despre Europa, între Neagu Djuvara şi Jean d’Ormesson, va fi organizat în spaţiul expoziţional românesc, iar un seminar despre posibilităţile de investiţii din ţara noastră va avea loc în parteneriat cu grupul de prietenie Franţa-România de la Adunarea Naţională şi o serie de mari companii franceze.

La Muzeul Ştiinţei va fi prezentat proiectul laserului de la Măgurele, unul dintre cele mai mari proiecte ştiinţifice din lume, manifestare care are drept scop prezentarea României şi ca o ţară a ştiinţelor exacte.

În colaborare cu Organizaţia Internaţională a Francofoniei şi cu Agenţia Universitară a Francofoniei, ICR va organiza pe durata Salonului Cărţii expoziţii, seminarii şi conferinţe în mai multe universităţi pariziene, pentru a face cunoscută vocaţia francofonă a României.

A fost definitivat conţinutul broşurii de prezentare a autorilor români invitaţi de partea franceză şi este în curs de traducere o broşură cu toţi autorii care vor reprezenta România la Salon.

În ceea ce priveşte comunicarea, parteneriatele cu TV5 şi France 2 ca şi alte forme specifice sunt contractate şi în curs de realizare. În lunile februarie şi martie, o echipă France 2 va realiza în Bucureşti două transmisiuni în direct, a câte 45 de minute fiecare, în cadrul cărora vor fi prezentaţi oameni de cultură din România.

Nu în ultimul rând, cu ocazia Salonului Cărţii din Paris va avea loc şi o ceremonie de semnare a unui parteneriat global între ICR şi Institutul Francez.

 

 

Sursa: Agerpres

19
/03
/24

Nominalizat în acest an la Women's Prize for Fiction, romanul „Cele opt vieți ale unui trickster de-o vârstă cu veacul” de Mirinae Lee, o coreeancă mutată în SUA, spune povestea teribilă a unei femei evadate din Coreea de Nord.

18
/03
/24

Proiectul „Întâlnirile Teatrul azi la Masca” iniţiat de revista Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, continuă seria de discuții profesionale cu a doua masă rotundă dedicată, de această dată, dramaturgiei românești.

18
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie.

15
/03
/24

Cea de-a cincea ediție a Festivalului Filmului Palestinian, organizată de Centrul Cultural Mahmoud Darwish, sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, se va desfășura între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie la Cluj-Napoca, cu o nouă direcție artistică și o prezentare a cinematografiei palestiniene ca un Cinema of Existence.

14
/03
/24

Unul dintre cei mai importanți regizori europeni, cunoscut pentru abordarea sa contemporană a pieselor clasice și montările provocatoare din punct de vedere politic și social, Thomas Ostermeier montează pentru prima dată un spectacol în România.

14
/03
/24

Astăzi, pe 14 martie, se împlinesc trei ani de la moartea ei, la Paris, în 2021, atunci când Covidul făcea ravagii și oprise lumea în loc. Avea aproape 90 de ani.

13
/03
/24

În perioada 12-15 martie 2024, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București organizează cea de-a XXV-a ediție a Ușilor Deschise, în cele două sedii ale sale, din Str. Matei Voievod nr. 75-77 și Str. Tudor Arghezi nr. 3b.

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.