ICR şi IICCMER, parteneriat pentru promovarea istoriei recente a României
https://www.ziarulmetropolis.ro/icr-si-iiccmer-parteneriat-pentru-promovarea-istoriei-recente-a-romaniei/

Institutul Cultural Român (ICR) şi Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) au semnat, miercuri, un parteneriat în vederea producerii de politici comune de promovare a istoriei recente a României, în ţară şi în străinătate.   La evenimentul care s-a desfăşurat în sala de festivităţi a Institutului Cultural Român au fost […]

Un articol de Andrada Văsii|17 ianuarie 2013

Institutul Cultural Român (ICR) şi Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) au semnat, miercuri, un parteneriat în vederea producerii de politici comune de promovare a istoriei recente a României, în ţară şi în străinătate.

 

La evenimentul care s-a desfăşurat în sala de festivităţi a Institutului Cultural Român au fost prezenţi preşedintele instituţiei, Andrei Marga,Dinu Zamfirescu, preşedinte al Consiliului Ştiinţific al IICCMER, Andrei Muraru, preşedinte executiv al IICCMER, Marius Oprea, director al departamentului de investigaţii speciale al aceleiaşi instituţii, Octav Bjoza, preşedinte al Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici, dar şi alţi invitaţi, printre care istoricul Zoe Petre, fostul preşedinte al României Emil Constantinescu şi preşedintele-director general al Televiziunii Române, Claudiu Săftoiu.

Preşedintele ICR, Andrei Marga, consideră că „o singură crima premeditată şi asasinarea unui singur om este gravă şi suficientă pentru condamnarea unui sistem”. De aceea, din punctul său de vedere, parteneriatul încheiat cu IICCMER satisface menirea celor două instituţii „de a reda până la capăt istoria ţării, cu luminile şi umbrele ei, cu izbânzile şi tragediile ei, şi de a face din asumarea istoriei parte a înţelegerii de sine democratice a naţiunii noastre”.

„Salut ideea Institutului Cultural Român de a crea acest protocol şi de a o face public, chiar dacă aceasta înseamnă asumarea unei responsabilităţi”, a fost de părere şi fostul preşedinte al României Emil Constantinescu. În calitatea sa de preşedinte al Fundaţiei Române pentru Democraţie, Constantinescu a anunţat că urmează să lanseze două proiecte al fundaţiei care au ca temă comună victimele totalitarismului comunist.

Făcând referire la parteneriatul ICR – IICCMER, Dinu Zamfirescu a subliniat că este foarte important modul în care este dusă în prezent lupta împotriva comunismului. „Au fost tot felul de atitudini, au fost tot felul de manifestări în care era criticată doctrina în numele căreia s-au petrecut nu numai la noi în ţară crimele care au dus la victimele comunismului, victime care, evident, nu trebuie uitate. Adică, dacă din punct de vedere creştin se poate ierta, nu trebuie să uităm (…) S-a vorbit de condamnarea comunismului, dar ce e comunismul? Comunismul este o noţiune abstractă. Cum să condamnăm o noţiune abstractă? De aceea trebuie să vedem cine au fost cei care, în numele acestui comunism, au proferat tot felul de nelegiuiri, de crime, de grozăvii care au animat istoria noastră cam 40 de ani. Această perioadă a lăsat urme foarte adânci, mai ales la oameni care au trăit atunci şi care şi după 1989 au rămas cu această mentalitate. Ce a dorit acest regim? Să creeze un om nou, adică să îl dezumanizeze, să creeze un om care să îi fie rob, să îi fie slugă, să îi fie unealtă de producţie. Şi, în mare parte, a reuşit”, a spus Dinu Zamfirescu.

Acesta a subliniat că efortul instituţiei al cărei preşedinte onorific este va continua în sensul schimbării mentalităţilor şi al informării tinerilor cu privire la ce a însemnat acest tip de regim. „Trebuie să arătăm celor mai tineri decât noi, care nu au trăit pe atunci, ce a însemnat acest tip de regim, ce a însemnat totalitarismul, ce a însemnat comunismul şi este un act în primul rând istoric, dar trebuie să îi convingem pe aceşti tineri că trebuie să îşi cunoască istoria înaintaşilor lor, istoria ţării lor, şi cu asta ne-am ocupat de când am constituit diversele institute care au asemenea activităţi şi vom continua cu orice fel de eforturi care ni s-ar cere”, a mai spus Zamfirescu.

Preşedintele executiv al IICCMER, Andrei Muraru, consideră că proiectul celor două instituţii îşi propune, printre altele să aducă în faţa justiţiei pe cei vinovaţi de crimele counismului. Totodată, el a făcut apel la mass-media „pentru a pune presiune asupra justiţiei, pentru a face acest lucru posibil”.

„Parteneriatul de astăzi este o dovadă în sensul că Institutul Cultural Român şi Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc conlucrează în sensul producerii de politici care să facă acea depolitizare care nu s-a făcut până acum. Aşadar, instituţiile noastre vor pune în practică lucrări importante precum editarea unor volume fundamentale, cursuri în acest domeniu, dar şi expoziţii şi programe naţionale care vor avea ca temă istoria comunismului în România”, a precizat preşedintele IICCMER.

 

 

Sursa: Mediafax

10
/10
/17

INTERVIU Andi Vasluianu și-a petrecut copilăria în Teatrul Nottara, unde bunicul său era regizor. Astăzi îl vedem pe scena aceluiași teatru, dar mai ales ne-am obișnuit să-l vedem în filme. Cel mai nou dintre acestea este „Breaking News”, în regia Iuliei Rugină, film pe care îl găsiți în aceste zile în cinematografe și de la care pornește și discuția de față.

10
/10
/17

Teatrul de Comedie prezintă joi, 19 octombrie, de la ora 19.30, la Sala Studio, premiera oficială a spectacolului NUMITORUL COMUN de Alexandru Popa, regia Vlad Zamfirescu, scenografia și costumele Cristina Florea & Georgiana Stoica, asistent regie Oana Popescu

09
/10
/17

Cea de-a V-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași - FILIT, desfășurată în perioada 4-8 octombrie 2017, s-a încheiat. Datele preliminare arată că la evenimentele din cadrul festivalului au fost peste 30.000 de participanți.

09
/10
/17

Doi muzicieni de excepție, Răzvan Suma și Daniel Goiți, și două instrumente magice, un violoncel și un pian, se aliniază la startul unei noi călătorii muzicale de neratat: turneul național Vă place Beethoven?, care se va desfășura între 11 și 30 octombrie 2017, în 8 orașe din România.

09
/10
/17

Joi, 19 octombrie, de la ora 19.00, la Radio România Cultural, Teatrul Naţional Radiofonic vă invită să ascultaţi în premieră Migraaaanţi sau Suntem prea mulţi pe nenorocita asta de barcă de Matei Vişniec, scenariul radiofonic şi regia artistică Mihai Lungeanu. Audiţia cu public în avanpremieră va avea loc luni, 16 octombrie, de la ora 11, la Teatrul Metropolis (str. Mihai Eminescu, nr.89). Intrarea e liberă.

09
/10
/17

Volumul O undiţă pentru bunicul meu, de Gao Xingjian – laureatul Premiului Nobel pentru Literatură în anul 2000 –, a apărut în colecția „Biblioteca Polirom”, traducere din limba chineză de Irina Ivaşcu. Autorul s-a aflat săptămîna trecută la Iași, ca invitat special al Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași.

09
/10
/17

Expoziția "Picasso între Cubism și Neoclasicism: 1915-1925", care s-a deschis recent la Grajdurile Quirinale din Roma, este un omagiu adus pictorului de geniu spaniol la împlinirea a 100 de ani de la prima sa călătorie pe care a făcut-o Italia și care i-a influențat fundamental arta și viața.

08
/10
/17

Pe 6 octombrie, la Librăria Humanitas a avut loc o întâlnire deschisă cu actorul Victor Rebengiuc în cadrul Întâlnirilor Yorick. Într-o sală arhiplină, artistul a vorbit despre România de azi, despre motivele care l-au făcut să nu accepte să filmeze în „Moromeții 2” și despre „generația de aur”.

08
/10
/17

Adaptări după autori clasici ai literaturii fantastice, thrillere psihologice și filme cu demoni în selecția de scurtmetraje a Dracula Film Festival. Dracula Film Festival, eveniment dedicat filmelor horror, fantastice și SF, care va avea loc în perioada 18 – 22 octombrie la Brașov, reunește în competițiile de scurtemetraj 25 de producții care concurează pentru trofeele Little Dracula și Vladutz.

07
/10
/17

La mijloc de festival Teen-Fest, organizatorii continuă să își surprindă publicul adolescentin, dar nu numai, cu noi evenimente. Din 4 până pe 8 octombrie, între orele 18:00 – 19:00, Teen-Fest iese din nou din sala de teatru și ajunge în spațiul urban, în unele dintre cele mai circulate zone ale capitalei: Piața Universității, Parcul Herăstrău, Parcul IOR sau zona pietonală din fața Teatrului EXCELSOR, transformându-i pe trecători în spectatorii unor momente teatrale inedite create de adolescenți.

07
/10
/17

„Soldații. Poveste din Ferentari”, regizat de Ivana Mladenovic, a primit, vineri seară, Prix Découverte la cea de-a 32-a ediție a Festivalului Internațional de Film Francofon de la Namur, unde a fost selectat în competiția lungmetrajelor de debut.