Ilie Mihali expune la Tempo Art
https://www.ziarulmetropolis.ro/ilie-mihali-expune-la-tempo-art/

Ilie Mihali este un artist contemporan român re-locat în Anglia. Acesta expune o serie de picturi la Galeria Tempo Art, încă din 7 martie.

Un articol de Andrada Văsii|25 martie 2013

Ilie Mihali este un artist contemporan român re-locat în Anglia. Acesta expune o serie de picturi la Galeria Tempo Art, încă din 7 martie.

În filmele indiene există acele scene în care niște grupuri mari de figuranți dansează și cantă frenetic alături de personajul principal, ocupând întrega scenă și bombardându-ne simțurile. Acest personaj colectiv, alcatuit din numeroși dansatori și cântăreți, care evoluează exploziv, veniți de nicăieri – și dispărând tot într-acolo la finalul cântecului, în simbolismul dramaturgiei indiene nici măcar nu sunt efectiv un personaj. În economia piesei, ei nu contează. Aceste personaje fără nume simbolizează starea sufletească a personajului principal și trăirile interioare intense ale acestuia.

În estetica occidentală, pentru a simboliza aceste realități interioare, cel mai adesea au fost folosite obiectele neînsuflețite, ridicate la rangul de simbol sau de suport al proiecțiilor psihologice.

Ilie Mihali a optat pentru tehnica bollywodiană, a personajului-stare sufletească în două dintre lucrările din această expoziție. Cele două lucrări au aceași abordare asupra realităților antagonice pe care o întâlnim și în filmele regizorilor din noul val românesc. Este atitudinea contemporanului creativ, vexat și stupefiat, o atitudine ce pledează în favoarea unei toleranțe uriașe și a unui umanism concret.

Ilie Mihali este absolvent al Universității de Arte și Design Cluj-Napoca și are un master în ceramică de la Universitate de Arte București, iar acum locuiește în Ipswich, Anglia de mai bine de 10 ani.

Info:

Galeria Tempo Art: Strada George Constantinescu nr 3, București; Complexul Upground, intrarea B; [email protected]; (004).0752.099.994

Credit foto: Pascal Gravot-Haeberli

Text preluat în parteneriat cu Modernism.ro

09
/02
/24

mind-moving, programul de terapie prin artă inițiat și organizat de Indie Box, în parteneriat cu NOPA - Societatea Norvegiană a Compozitorilor și Textierilor, Asociația Entuziart și Profeti ART SRL, ajunge la finalul perioadei de implementare și își încheie călătoria cu un eveniment special, dedicat publicului larg, cu intrare liberă, pe 21 februarie, de la 18:30, la Arcub - Hanul Gabroveni (str. Lipscani, nr. 84 - 90).

05
/02
/24

La Centrul Național al Dansului București (CNDB), anul începe cu o rezidență și cu o serie de spectacole prezentate în cadrul stagiunii. 2024 este an aniversar la CNDB. Instituția împlinește 20 de ani și își propune să celebreze prin evenimente speciale cele două decenii de promovare a creației coregrafice.

05
/02
/24

Considerat, de critici, dar și de iubitorii de artă, poate cel mai cunoscut și mai bine cotat artist român contemporan la nivel internațional, Adrian Ghenie revine într-o licitație din România cu o lucrare amplă și expresivă.

02
/02
/24

Jurnalismul de investigație din Balcani, Europa Centrală, țările Parteneriatului Estic, precum și Cipru și Malta, a întâmpinat numeroase provocări în ultimii ani. În multe țări din regiune, peisajul media este plin de (auto-)cenzură, iar inițiativele independente și critice sunt insuficiente. Jurnaliștii se confruntă deseori cu amenințări, hărțuire și acțiuni legale, ceea ce le restricționează tot mai mult capacitatea de a documenta și raporta problemele acute din societatea actuală.