În juriul Romania International Film Festival 2012 vor fi trei regizori români
https://www.ziarulmetropolis.ro/in-juriul-romania-international-film-festival-2012-vor-fi-trei-regizori-romani/

Adrian Popovici, Dinu Lazăr şi Ilie Virgil Pascal vor face parte din juriul internaţional al celei de-a opta ediţii a Romania International Film Festival (Ro-IFF), care are loc între 27 septembrie şi 7 octombrie în Bucureşti. Festivalul, care se va desfăşura la Sala Union (Paul Călinescu) a Cinematecii Române, Muzeul Naţional al Ţăranului Român şi […]

Un articol de |21 septembrie 2012

Adrian Popovici, Dinu Lazăr şi Ilie Virgil Pascal vor face parte din juriul internaţional al celei de-a opta ediţii a Romania International Film Festival (Ro-IFF), care are loc între 27 septembrie şi 7 octombrie în Bucureşti.

Festivalul, care se va desfăşura la Sala Union (Paul Călinescu) a Cinematecii Române, Muzeul Naţional al Ţăranului Român şi Club Fabrica, include trei secţiuni competiţionale – CineBlackSea, Woman in Cinema şi Docs & Shorts – ai căror câştigători vor fi desemnaţi în urma votului unui juriu internaţional.

Filmele secţiunilor CineBlackSea şi Woman in Cinema vor fi evaluate şi premiate de un juriu compus din Narine Lalayan-Kochar (Armenia), Kadi Lokk (Estonia) şi Adrian Popovici (România).

Producător, regizor, scenarist, membru în formaţii de muzică rock, Adrian Popovici s-a născut la Timişoara.  În perioada anilor ’80, a cântat alături de trupe de calibru din scena muzicală românească şi din străinătate, precum Timpuri Noi, Cargo, Progresiv TM şi Classics. A semnat regia filmelor „Un acoperiş deasupra capului”, „Eva” şi „Se caută o mamă/ All God’s Children”, primele două selecţionate şi premiate la festivaluri de film. „Se caută o mamă/ All God’s Children” va fi prezentat în premieră în România în cadrul Ro-IFF. De curând, Adrian a încheiat postproducţia filmului „Brâncuşi”.

Narine Lalayan-Kochar este producătoare şi actriţă de origine armeană. A urmat cursurile Şcolii de Actorie John Robert Powers din SUA (2005), precum şi cursuri de perfecţionare la Teatrul Shakespeare Globe din Londra (2007). În 2003, a făcut primii paşi în lumea cinematografică, debutând ca actriţă în lungmetrajul „Arahet”, regizat de Ruben Kochar, şi, de asemenea, implicându-se în producţie ca asistent al regizorului. Ulterior, Narine a jucat în câteva filme şi a câştigat experienţă ca manager de producţie, director de casting şi producător.

De origine estoniană, Kadi Lokk este absolventă a Şcolii de Business Mainor din Tallin, cât şi a Şcolii Internaţionale de Management din Lyon, Franţa. După absolvire, a lucrat în Florida, apoi s-a mutat la Paris. În octombrie 2010, a început să lucreze pentru ÉCU – Festivalul European Independent, având funcţia de coordonator de marketing. În aprilie 2011, Kadi a acceptat postul de manager al festivalului, dezvoltând de atunci numeroase parteneriate în toată lumea şi extinzând activităţile media ale festivalului la un nivel global. Pe durata mandatului său, numărul filmelor înscrise s-a dublat în comparaţie cu anii precedenţi, iar filmele câştigătoare ale festivalului au fost proiectate în peste 17 ţări. În prezent, ÉCU este festival partener cu Ro-IFF, în cadrul căruia va fi proiectat un program reprezentativ.

Juriul internaţional al secţiunii Docs & Shorts este compus din Ruben Kochar (Armenia), Dinu Lazăr (România) şi Ilie Virgil Pascal (România).

Ruben Kochar a absolvit Institutul Naţional de Teatru şi Film din Erevan, secţia Regie film, şi cursuri avansate de cinematografie şi televiziune la Moscova. A regizat numeroase filme, documentare, scurtmetraje şi colaborări. Din 1983, este membru-jurat al Regizorilor Sovietici. În 1985, a primit premiul Lauriat Leninskogo Komsomola. Filmul său „Herostratus” a primit premiul preşedintelui la festivalul de la Ajijic din Mexic, Medal of Arsenal la festivalul de la Riga din 1988, iar filmul Quartet – Grand Prix-ul Minsk Film Festival (Belarus, 1985) etc. În 1992, a fondat AITN, reţeaua de televiziune armeană în America, şi produce programul televiziunii zilnic începând din 1992. În 2002, a pus bazele Fundaţiei Culturale Kochar, al cărei principal scop este promovarea valorilor şi culturii armene, prin sponsorizarea şi organizarea evenimentelor culturale armene, în toată lumea, inclusiv în diaspora armeană. Ruben nu doar regizează, ci şi scrie şi pictează. Este autorul a numeroase scenarii şi romane scurte. A început să picteze influenţat de tatăl său, marele pictor şi sculptor Yervand Kochar. În cadrul secţiunii Panorama a Ro-IFF va fi prezentat scurtmetrajul său documentar „Pictând în spaţiu/ Yervand Kochar/ Painting in Space” (Armenia, 2012).

Dinu Lazăr, absolvent al IATC, secţia Imagine film şi TV, a lucrat şase ani la Studiourile Buftea, unde a filmat pentru 24 de filme de lungmetraje şi scurtmetraje, a realizat generice, filmări combinate, filmări aeriene şi subacvatice. A fost, în decursul timpului, asistent de imagine, fotograf de platou şi consilier a numeroase echipe de filmare, atât în România, cât şi în străinătate.

Ilie Virgil Pascal este scenarist şi regizor, precum şi, uneori la documentarele lui, director de imagine. A intrat în cinematografie ca asistent scenograf la „Moromeţii”. Licenţiat în Filosofie (Universitatea Bucureşti) şi Regie film (UNATC), a lucrat în presa scrisă şi televiziune, a avut expoziţii de fotografie în Bucureşti, Florenţa şi Roma şi, în perioada 1991-1993, a fost corespondent de război în fosta Iugoslavie, pentru România Liberă, BBC şi Europa Liberă. A realizat filme documentare şi docudrame (scenariu, regie, imagine), precum „Transylvania – History, Legend and Mystery”, „Pontus Euxinus”, „Kogaion”, „Pilgrimage to The Holly Land” şi „Awakening”. A fost lector la Universitatea Media, catedra Arta Regiei (2005-2007). A semnat scenariile mai multor lungmetraje, precum „Delfin Pentagon” (preproducţie),” Brâncuşi, din eternitate” (scenariu premiat cu Atlantis Award la Festivalul Internaţional de la Moondance, 2009), „Se caută o mamă / All God’s Children” (cu Valeriu Ţurcanu) şi „Liceenii în 53 de ore şi ceva” (cu George Şovu).

Invitate la Ro-IFF vor fi actriţele Susan Main, Emily Alexander-Wilmeth şi Maria-Victoria Drăguş şi regizoarea Irena Skoric.

Cea de-a opta ediţie a Romania International Film Festival este organizată sub înaltul patronaj al preşedintelui României, cu sprijinul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, Centrului Naţional al Cinematografiei, Arhivei Naţionale de Filme – Cinemateca Română şi Muzeului Naţional al Ţăranului Român.

 

Sursa: Mediafax

02
/02
/17

Călin Goia, solistul trupei Voltaj, a postat pe pagina de Facebook a formaţiei un videoclip în care cântă despre România, în contextul protestelor care au avut loc în mai multe oraşe din ţară, notează. Artistul face o numărătoare inversă a celor 10 zile în care ordonanţele de urgenţă adoptate marţi de Guvern mai pot fi contestate.

02
/02
/17

CRONICĂ DE FILM. E dificil de scris despre un debut care se anunţa promiţător, dar care se dovedeşte dezamăgitor, aşa cum este „La drum cu tata”, de Anca Miruna Lăzărescu, o regizoare româncă stabilită în Germania, unde a absolvit Universitatea de Televiziune și Film din München.

31
/01
/17

Coregraful suedez Mats Ek și balerina Ana Laguna au primit luni titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică "I. L. Caragiale". Ceremonia de acordare a distincțiilor a avut loc în cadrul manifestărilor organizate cu prilejul zilei UNATC "I. L. Caragiale".

31
/01
/17

 „Dictatorii sunt întotdeauna dezinformaţi. E rezultatul fricii pe care o sădesc. Cad în propria lor capcană: a terorii. De fapt, mi-e frică - mi-e frică să spun tot ce gândesc. Dacă acest carnet cade în mâna cuiva? La români, stomacul e mai important decât creierul. Chiar şi decât picioarele...", nota în jurnalul său regizorul Alexandru Tatos, pe 20 mai 1973. Într-o zi de 31 ianuarie (1990) Alexandru Tatos înceta din viaţă.

31
/01
/17

A vrut să se facă aviator și a devenit actor, pentru că așa cum spunea în ale sale memorii “cea mai frumoasă frumusețe este meseria pe care mi-am ales-o și căreia m-am dedicat vreme de 50 de ani. Privind în urmă pot spune că nu aş schimba nimic la viaţa mea. Am avut o viaţă bogată şi fericită. Am avut o imaginaţie suficient de bogată încât să pot să mă închipui în tot felul de situaţii sociale în care aş fi putut să trăiesc şi să-mi dau seama că nu m-ar fi satisfăcut niciuna”.

30
/01
/17

Tipătescu (terminând de citit o frază din jurnal): "... Ruşine pentru oraşul nostru să tremure în faţa unui om!... Ruşine pentru guvernul vitreg, care dă unul din cele mai frumoase judeţe ale României pradă în ghearele unui vampir!..." (indignat) "Eu vampir, 'ai?... Caraghioz!” - O scrisoare pierdută (1883), Ion Luca Caragiale. Astăzi se împlinesc 165 de ani de la nașterea celui mai important dramaturg român.

30
/01
/17

Pe 25 ianuarie 2017, la Teatrul de Comedie din Bucureşti a avut loc premiera spectacolului ''Micul prinţ''. Povestea scrisă de Antoine de Saint-Exupéry (traducere Ileana Cantuniari) a fost pusă în scenă de regizorul Alexandru Dabija, cu semnătura scenografică a lui Mircea Cantor și muzica Adei Milea, micul prinţ fiind interpretat de Dorina Chiriac.

30
/01
/17

La un an de la moartea lui George Alexandru (1957-2016), Televiziunea Română şi Teatrul Nottara îi aduc un omagiu celui care, între copertele primelor și ultimelor sale spectacole, a interpretat zeci de roluri în teatru și film. Astfel, iubitorii teatrului pot vedea în această seară, de la ora 21.20, pe TVR 2, spectacolul IN MEMORIAM George Alexandru.

30
/01
/17

Expoziţia itinerantă "Lumea turcică din Munţii Altai până în Balcani", ce aduce in fata publicului 33 de picturi în ulei semnate de tot atâţia artişti din 17 ţări, se va deschide pe 1 februarie, de la ora 18.30, la Galeria Artelor din cadrul Cercului Militar Naţional.

30
/01
/17

Seară romantică la Sala Radio pentru iubitorii muzicii pe data de 3 februarie (vineri, de la ora 19.00). Orchestra Națională Radio dirijată de Gheorghe Costin și având-o ca solistă pe Cristina Anghelescu va interpreta un program ce va cuprinde lucrări celebre ale repertoriului romantic: C. M. von Weber - Uvertura operei Oberon, P. I. Ceaikovski - Concertul în re major pentru vioară şi orchestră, op. 35 și J. Brahms - Simfonia nr. 1 în do minor, op. 68.

29
/01
/17

În anii ’60, muzica The Beatles era pe cât de respectată, pe atât de populară. În timp ce The Fab Four împingeau granițele muzicii rock și stabileau standardele pentru decadele ce aveau să urmeze, fiecare membru în parte își juca propriul rol revoluționar.