In memoriam, Matei Alexandru – Don Juan (teatru TV), cu Matei Alexandru şi Ştefan Iordache, astăzi, la TVR 2
https://www.ziarulmetropolis.ro/in-memoriam-matei-alexandru-don-juan-teatru-tv-cu-matei-alexandru-si-stefan-iordache-astazi-la-tvr-2/

Telespectatorii îi vor putea revedea pe regretaţii actori Ştefan Iordache şi Matei Alexandru într-o producţie din 1967 a Televiziunii Române – „Don Juan” de Molière, în regia artistică a lui Dinu Cernescu (luni, 7 iulie, de la ora 20.05, la TVR 2).

Un articol de Petre Ivan|7 iulie 2014

Ştefan Iordache avea doar 26 de ani când îi dădea viaţă legendarului Don Juan din piesa omonimă a clasicului Moliere. O partitură de excepţie, căreia i-a dat o replică pe măsură Matei Alexandru, deja un senior al scenei româneşti la acea vreme, în rolul lui Sganarelle, slujitorul de încredere al marelui cuceritor de inimi.

Actorul Matei Alexandru a părăsit scena vieţii marţi, 1 iulie 2014 (după cum anunţă cu regret Teatrul Naţional Bucureşti), la 47 de ani după ecranizarea celebrei piese molieriene, rămase în Arhiva de Aur a TVR.

Don Juan este fiul lui Don Louis, este cel pe care însuşi slujitorul său credincios îl numeşte „cel mai mare ticălos pe care l-a răbdat pământul”… Se îndrăgosteşte de femeile frumoase, le prinde în capcana vorbelor dulci, le promite că le ia în căsătorie… apoi fuge. Purtarea lui reuşeşte să rănească sufletele fetelor pe care le seduce şi

Matei Alexandru

Matei Alexandru, în spectacul Don Juan (1967)

îl aduce de fiecare dată în situaţii complicate din care caută cu disperare să scape.

Din distribuţia acestui spectacol de televiziune fac parte şi Titus Lapteş (Don Louis), Emanoil Petruţ (Don Carlos), Florin Tănase (Don Alonso), Ovidiu Moldovan (Pierrot), Athena Demetriad (Charlotte), Dorina Lazăr (Mathurine), Tudorel Popa (un cerşetor), George Ulmeni (La Ramée), Ivan Helmer (La Violette).

Muzica este semnată de G. Demetriad şi B. Iosifescu, scenografia îi aparţine arh. Armand Crintea. Adaptarea şi regia: Dinu Cernescu.

Foto cu Matei Alexandru şi Ştefan Iordache – TVR

16
/11
/17

Grupul Librarium anunță deschiderea unei noi librării în București în foaierul Sălii Mari a Teatrului Național I.L. Caragiale. Evenimentul de lansare va avea loc joi, 16 noiembrie, începând cu ora 18:00. Vor fi prezenti la eveniment Ion Caramitru, directorul Teatrului Național, scriitorii Marius Chivu și Alex Tocilescu și Laura Câlțea, blogger cultural.

15
/11
/17

Intră din 17 noiembrie în cinematografe „Tărâmul binecuvântat” / „God's Own Country”, un film cu 11 nominalizări la British Independent Film Awards, cele mai importante premii din industria independentă de film din Marea Britanie. Regizat de Francis Lee, filmul este considerat de publicul și de presa internațională unul dintre succesele cinematografice ale lui 2017.

15
/11
/17

„Maestrul și Margareta” este una dintre cărțile mele de căpătâi, așadar am așteptat cu nerăbdare (și emoție) să văd spectacolul Bulgakov 17, oferit de Teatrul Național Târgu-Mureș – Compania „Liviu Rebreanu”.

15
/11
/17

Spectacolul de dans contemporan DORIANse întoarce la Teatrul Odeon, pentru încă o reprezentație, pe 19 noiembrie, de la ora19:30, la Sala Studio. După această reprezentație, DORIAN continuă turneul național pe scena Teatrului Național din Tîrgu-Mureș, unde spectacolul este programat pe 27 noiembrie.

15
/11
/17

„Tinerețe fără bătrânețe: artiști și producători culturali români contemporani între 30 și 100 de ani” este un proiect editorial online care prezintă creativi români, prin intermediul unor „portrete” video, foto sau audio. Proiectul se înscrie în seria „modernism art documentaries” lansată de platforma Modernism.ro în 2012, care cuprinde până în prezent 190 de episoade video-documentare.

15
/11
/17

Într-o comedie romantică și total anapoda, cinci personaje din Bucureștiul interbelic își caută perechea ideală. Cu un umor delicat, actorii Oana Pellea, Florina Gleznea, Cristina Casian, Richard Bovnoczki și Istvan Teglas revin în luna noiembrie, la ARCUB, într-o nouă reprezentație excepțională a spectacolului de teatru „Idolul și Ion Anapoda”, scrisă de George Mihail Zamfirescu și adaptată de regizoarea Mariana Cămărășan.

14
/11
/17

Anul 2018 începe cu o surpriză muzicală plină de magie, grație și energie debordantă. În 8 ianuarie, ora 19:00, Fundația Calea Victoriei organizează la Teatrul Național București Concertul Extraordinar de Anul Nou, avându-l de această dată invitat pe celebrul violonist elvețian Manrico Padovani.

14
/11
/17

CRONICĂ DE FILM La 30 de ani de la istoricul eveniment, Liviu Tofan, fost jurnalist la Radio Europa Liberă, reconstituie într-un documentar de televiziune revolta muncitorilor brașoveni din 15 noiembrie 1987, unul din cele mai importante și emoționante gesturi de demnitate colectivă din istoria recentă a României.