Festivalul Cinepolitica: proiecţii la cinema Studio şi la sala Elvira Popescu
https://www.ziarulmetropolis.ro/incepe-competitia-cinepolitica/

Astăzi, de la ora 18, la cinema Studio, competiţia Cinepolitica debutează cu premiera naţională a unuia dintre documentarele nominalizate anul acesta la Oscar, „Cerberii”/ „The Gatekeepers”, o cutremurătoare confesiune a şase foşti conducători ai Shin Bet – agenţia de securitate internă a Israelului.

Un articol de Adina Scorţescu|3 aprilie 2013

Astăzi, de la ora 18, la cinema Studio, competiția Cinepolitica debutează cu premiera națională a unuia dintre documentarele nominalizate anul acesta la Oscar, „Cerberii”/ „The Gatekeepers”, o cutremurătoare confesiune a șase foști conducători ai Shin Bet – agenția de securitate internă a Israelului.

Aseară, Victor Rebengiuc a introdus ediția de anul acesta a festivalului și a prezentat juriul competiției, care va avea de ales, pentru Trofeul Cinepolitica, între opt filme.

De la ora 20, tot la cinema Studio, filmul propus de Polonia în cursă la Oscar, „80 de milioane”/ „80 milionow”, de Waldemar Krzystek, rulează în premieră în România. Cu puţin timp înainte de proclamarea legii marţiale, un grup de activişti ai Solidarităţii, urmăriți de Securitate, organizeză o acţiune-fulger de retragere a 80 milioane de zloţi din contul sindicatului, înainte ca acesta să fie blocat. Despre filmări și despre întâmplările reale care stau la baza filmului va povesti actorul Maciej Makowski, invitat special al Cinepolitica. Filmul va fi reluat joi, de la 14, la cinema Studio.

Tot astăzi încep proiecțiile la cinema Elvira Popescu, cu cele două titluri din programul special Drumul libertății: de la ora 18 -„Ilegal” (r. Olivier Masset-Depasse), propunerea Belgiei la Oscar pe 2010, drama unei mame rusoaice și a fiului ei, emigrați în Occident; de la 2 – „Noaptea fără lună”, povestea unor albanezi care încearcă să fugă peste hotare, regizată de Artan Minarolli, membru al juriului competiției.

Joi, la cinema Elvira Popescu, se va vorbi despre rolul papalității în societatea contemporană și despre alegerea noului Papă. Dezbaterea, la care vor participa Michel Kubler, fostul redactor-șef pe probleme religioase al publicaţiei „La Croix”, și Adrian Niculescu, profesor la Școala Națională de Studii Politice și Administrative, va avea loc după proiecția documentarului „Martor al speranţei: Viaţa lui Karol Wojtyla, Papa Ioan Paul al II-lea”, în regia lui Judith Dwan Hallet, care începe la ora 19.

Programul complet poate fi consultat online. Biletele s-au pus în vânzare la cinematografele Studio și Elvira Popescu, la prețul de 10 lei. La Studio, pentru elevi și studenți, tariful este 7 lei.

 Foto: Ionuț Dobre

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.