Infinitezimal, o nouă revistă de cultură
https://www.ziarulmetropolis.ro/infinitezimal-o-noua-revista-de-cultura/

Ieri, în cadrul Festivalului Naţional de Teatru, a avut loc lansarea revistei culturale Infinitezimal, condusă de criticul de teatru Sebastian-Vlad Popa. Publicaţia de 44 de pagini, în format mare, va avea o apariţie trimestrială.

Un articol de Adina Scorţescu|31 octombrie 2013

Ieri, în cadrul Festivalului Naţional de Teatru (FNT), a avut loc lansarea revistei culturale Infinitezimal, condusă de criticul de teatru Sebastian-Vlad Popa. Publicaţia de 44 de pagini, în format mare, va avea o apariţie trimestrială.

Infinitezimal este o publicație de cultură și artă trimestrială, care se adresează nu doar filologilor și altor cercuri restrânse de umaniști, cât publicului intelectual din sfera științelor exacte.

Într-o formulă grafică spectaculoasă, marca Mihai Păcurar, publicația acoperă un spectru generos de subiecte și realități, care va varia la fiecare număr: instalații grafice uriașe, texte și documente inedite, rarități, traduceri în premieră, eseuri ample de analiză, interviuri, rubrică consistentă de muzică, rubrică de matematică, rubrică de arhitectură, un ghid critic de cronici de carte, teatru, artă vizuală și film.

Sebastian-Vlad Popa, directorul Infinitezimal, a spus că publicația, cu aspectul ei anacronic (format mare, pagini care foșnesc) este un „manifest al hârtiei”, iar una dintre caracteristicile ei este faptul că multe texte au o apartenență pe care și-o asumă întreaga redacție, „făcând din această publicație un corp care se acordează ca un instrument muzical”.

Infinitezimal

Infinitezimal s-a lansat în cadrul FNT, la Fundația Löwendal

Prezent la lansare, compozitorul Vasile Șirli, a fost entuziasmat de apariţia unei reviste în format tradiţional: „Suntem năpădiți de hard-disk-uri și nu știu ce vor face arheologii culturali, cum se vor descurca, peste ani, cu atâtea formate electronice. Hârtia rămâne și transmite spiritul zilei, al epocii.”

Echipa redacțională a Infinitezimal e formată din tineri jurnaliști și scriitori: Iuliana Dumitru, Diana Oprea, Vincențiu Iacob, Alexandru Uiuiu, Mihai Păcurar (art director, scenograf), Gabriel Martin (comunicare), Răzvan Adam (secretar general de redacție).

La primul număr al proiectului au contribuit Matei Vișniec, Ioana Ieronim, Dan Dediu, Valentina Sandu-Dediu, Ioan Groșan, Vlad Văidean, Radu Stănese, Roxana Utale.

 INFO

Infinitezimal costă 5 lei și se găsește în rețeaua librăriilor Humanitas din București și din țară, la librăria Bastilia, librăria Cărturești (Verona), librăria franceză Kyralina și la chioșcul Muzeului Literaturii Române. Următorul număr va apărea la sfârșitul lunii noiembrie.

22
/12
/18

Editura Litera a anunțat lista celor mai vândute titluri din 2018. Printre acestea, „Povestea mea”, de Michelle Obama, și „Ordinea de zi”, de Éric Vuillard (Prix Goncourt).

14
/12
/18

Marți, 18 decembrie, de la ora 19.00, la Sala Union a Cinematecii Române, va avea loc lansarea volumului „Păcatul originar. O autobiografie” de Anthony Quinn, publicat la Editura Nemira, în colecția Yorick.

05
/12
/18

În această seară, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) se lansează romanul Scara lui Iakov de Ludmila Uliţkaia, tradus în limba română de Gabriela Russo, bestseller Gaudeamus 2018, recent apărut în colecția Raftul Denisei, un roman-parabolă, „o saga de familie traversând patru generații și un secol de cultură rusă, căreia îi dă glas o femeie uluitoare“ (Il Giornale).

30
/11
/18

Vă invităm să ne amintim de regina cu rol neîndoielnic în realizarea României Mari, Maria a României (n. 29 octombrie 1875 - d. 18 iulie 1938), așa cum a surprins-o celebrul scriitor, diplomat și călător al perioadei interbelice – francezul Paul Morand, în volumul „București” (editura Humanitas).

27
/11
/18

Marți, 4 decembrie, de la ora 16.00, la Clubul Teatrelli din București va avea loc lansarea celui de-al zecelea volum semnat de Octavian Saiu: „Clipa ca imagine. Teatru și fotografie”, publicat la Editura Nemira.

23
/11
/18

"Suntem urmaşii a tot ce s-a întâmplat în această ultimă sută de ani, începută prin miraculosul efort care a dat sens mileniilor anterioare.(...)" - Ana Blandiana. Cunoscuta scriitoare va susţine conferinţa cu tema "Centenarul, un exerciţiu de exorcizare", duminică, 2 decembrie, de la ora 11.00, la Sala Pictura a TNB.

22
/11
/18

Regina Elena este una dintre reginele a căror viață o cunoaștem mai puțin, o regină mamă între suferință și bucurie, dragoste de popor, datorie de neam, dar și frica de a fi departe de fiul ei Mihai. Un creuzet de iubire și speranță, de frică și îndoială, dar și bunătate și împăcare sufletească. Regina - mamă Elena, Mariajul și Despărțirea de Carol al II-lea din colecția Istorie cu blazon, de la Corint, este o carte de o frumusețe uluitoare.

20
/11
/18

CĂRȚI DE NEOCOLIT Pierre Larousse (1817-1875) e unul dintre rarii noștri semeni al căror nume e scris uneori cu literă mică. Într-o bibliotecă poți auzi solicitarea: ”Dă-mi, te rog, un larousse!” Și asta pentru că  instrumentul de lucru care poartă acest nume cuprinde un bagaj de cunoștințe impresionant, în măsură să informeze pe cititor în cele mai variate domenii.

19
/11
/18

În această seară, de la ora 17.00, va avea loc, online si offline, conferința  „Centenarul femeilor în arta româneasca” la care sunt invitați să prezinte studii specializate Ioana Vlasiu, Luiza Barcan, Cristian Vasile si Radu Popica. Cosmin Nasui, curatorul proiectului, va prezenta publicația cu titlul omonim, al doilea volum, parte a proiectului editorial  Lada de Gunoi a Istoriei”. În spațiul conferinței va fi prezentă o micro-expoziție cu elemente de cultură vizuală dedicate artistelor care au trăit și lucrat în România din 1918 în prezent.