Interkultour – drumul teatrului de la Timişoara la Bucureşti
https://www.ziarulmetropolis.ro/interkultour-drumul-teatrului-de-la-timisoara-la-bucuresti/

Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timişoara vă aşteaptă la cinci zile de evenimente teatrale şi culturale la Bucureşti la Interkultour.

Un articol de Andrada Văsii|24 octombrie 2013

Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara vă așteaptă la cinci zile de evenimente teatrale și culturale la București, în cadrul proiectului Interkultour.

Două dintre spectacolele de succes din stagiunea anterioară a Teatrului, Vremuri de pace (foto sus), în regia lui Hajdu Szabolcs și Gardenia, în regia lui Koltai M. Gábor vor fi prezentate  în perioada 30 octombrie –  3 noiembrie, împreună cu alte evenimente culturale, precum proiecţia multipremiatului Bibliothèque Pascal sau discuția cu studenții UNATC, coordonat de regizorul Hajdu Szabolcs.

În data de 30 octombrie, la Interkultour, de la ora 19.00, publicul poate urmări proiecția peliculei Bibliothèque Pascal, producție cinematografică cu multiple premii, regizată de Hajdu Szabolcs. Bibliothèque Pascal a fost propunerea Ungariei la Oscar pentru cel mai bun film într-o limbă străină în anul 2011 şi a fost descris ca o aventură sălbatică, suprarealistă, care ne prezintă o realitate dură, dar absurdă a societății din Occident.

După încheierea proiecției de la Interkultour, organizatorii vă așteaptă la o discuţie cu creatorii filmului, din care fac parte actori renumiţi ca Oana Pellea, Răzvan Vasilescu, Ion Sapdaru, Mihai Constantin, Marius Bodochi, Marius Manole, Florin Piersic Jr., Alexandru Bindea, Mihai Călin, Dorel Vişan, Steliana Bălăcianu sau Andi Vasluianu.

Vremuri de pace la Interkultour

Spectacolul din data de 31 octombrie de la Interkultour, Vremuri de pace, scris și regizat de Hajdu Szabolcs, este bazat pe ideile şi pe improvizaţiile actorilor din distribuţie. Montarea ne dezvăluie lumea unui artist, viața sa de familie, cercul său de prieteni.

Într-o poveste de tip mozaic, spectatorii vor descoperi momente importante din existenţa personajului principal, Langermann Sándor, scriitor care, după lansarea celei mai recente cărți, primește o ofertă de a scrie o piesă de teatru.

Moartea tatălui, agitația prilejuită de înmormântare, conflictele ascunse, zdruncinarea familiei și atmosfera sufocantă a societăţii nu sunt benefice pentru creație. Sarcina asumată e din ce în ce mai apăsătoare, luând proporţii ireale și catastrofale. Montarea este lipsită de clișee, ceea ce îi conferă o notă captivantă, mai ales că din distribuție face parte şi regizorul și scenaristul Hajdu Szabolcs.

Interkultour

Afișul proiectului Interkultour

Pe 1 noiembrie, studenții Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” sunt invitaţi la o discuție cu regizorul Hajdu Szabolcs. În cadrul discuției vor fi abordate metode diferite de creație artistică pe scenă sau în cinematografie, relația film – teatru şi aspecte precum scrierea scenariului, improvizația teatrală, munca regizorului, actorie.

Continuând șirul evenimentelor teatrale, spectacolul Teatrului Maghiar de Stat din Timișoara, Gardenia, de Elżbieta Chowaniec, se va juca în cadrul Festivalului Național de Teatru, în 2 şi 3 noiembrie, la Teatrul Nottara din București. Montată în premieră pe o scenă din România, Gardenia este „o poveste de familie, dramă a patru femei poloneze din tot atâtea generații, cea mai în vârstă născută în 1920, iar cea mai tânără în 1982.

În timp ce conviețuiesc, de-a lungul secolului XX cu armonia și războiul, sărăcia și opulența epocilor, ies la iveală relațiile complicate, totuși atât de simple între mamă-fiică-bunică-străbunică.” Patru generații de femei, de aici, din apropiata Cracovia, Polonia, Europa Centrală. O felie de istorie central-europeană; cincizeci de ani infernali, cu vise ce răbufnesc și se sting din nou și din nou, rupturi, ciocniri, înălțări și hemoragii.

Programul evenimentelor Interkultour

Studio Horia Bernea la  Muzeul Național al Țăranului Român

30 octombrie, ora 19.00 – Bibliothèque Pascal

Teatrul Odeon, Sala Majestic

31 octombrie, ora 18.00 și 21.00 – Vremuri de pace (r.: Hajdu Szabolcs)

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale

1 noiembrie, ora 15.00 – Întreabă-l pe regizor!

Teatrul Nottara, Sala George Constantin

2 noiembrie, ora 19.00 – Gardenia (r.: Koltai M. Gábor)

3 noiembrie, ora 18.00  – Gardenia (r.: Koltai M. Gábor)

 

Foto credit: Interkultour

19
/03
/24

Nominalizat în acest an la Women's Prize for Fiction, romanul „Cele opt vieți ale unui trickster de-o vârstă cu veacul” de Mirinae Lee, o coreeancă mutată în SUA, spune povestea teribilă a unei femei evadate din Coreea de Nord.

18
/03
/24

Proiectul „Întâlnirile Teatrul azi la Masca” iniţiat de revista Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, continuă seria de discuții profesionale cu a doua masă rotundă dedicată, de această dată, dramaturgiei românești.

18
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie.

15
/03
/24

Cea de-a cincea ediție a Festivalului Filmului Palestinian, organizată de Centrul Cultural Mahmoud Darwish, sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, se va desfășura între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie la Cluj-Napoca, cu o nouă direcție artistică și o prezentare a cinematografiei palestiniene ca un Cinema of Existence.

14
/03
/24

Unul dintre cei mai importanți regizori europeni, cunoscut pentru abordarea sa contemporană a pieselor clasice și montările provocatoare din punct de vedere politic și social, Thomas Ostermeier montează pentru prima dată un spectacol în România.

14
/03
/24

Astăzi, pe 14 martie, se împlinesc trei ani de la moartea ei, la Paris, în 2021, atunci când Covidul făcea ravagii și oprise lumea în loc. Avea aproape 90 de ani.

13
/03
/24

În perioada 12-15 martie 2024, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București organizează cea de-a XXV-a ediție a Ușilor Deschise, în cele două sedii ale sale, din Str. Matei Voievod nr. 75-77 și Str. Tudor Arghezi nr. 3b.

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.