Ioana Nicolaie, la Nocturne – în această seară, la TVR
https://www.ziarulmetropolis.ro/ioana-nicolaie-la-nocturnele-marinei-constantinescu-in-aceasta-seara-la-tvr/

Într-o lume a contestării şi agresării continue a valorilor, realizatoarea Marina Constantinescu îşi continuă dialogurile cu oameni care contează. La ediţia Nocturne din 31 martie, Marina Constantinescu o are drept invitată pe scriitoarea Ioana Nicolaie.

Un articol de Petre Ivan|31 martie 2014

Ioana Nicolaie este scriitoare, poetă şi mamă. Este, de asemenea, soţia scriitorului Mircea Cărtărescu.

În editia Nocturne de luni, 31 marie, ora 24.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+, Ioana Nicolaie vorbeşte cald şi sincer despre viata ei de când a părăsit Sângeorz-Băi, despre perioadele sărace, la propriu, cărora le-a zâmbit cu toleranţa omului care ştie că îl aşteaptă ceva special în viaţă şi despre întreg firul poveştii vieţii ei.

Ioana Nicolaie

Mircea Cărtărescu şi Ioana Nicolaie

Autoare a romanelor „Autoimun”, „Cerul din burtă”, „O pasăre pe sârmă” etc., Ioana Nicolaie spune că în scriitură o interesează atât povestea, cât şi autenticitatea.

Din admiraţie pentru demersul său de a-i antrena şi educa pe cei mai mici dintre cititori într-ale cuvântului, prin parteneriatul pe care îl are cu Libraria Humanitas, unde le citeşte copiilor poveşti, într-o luptă deschisă cu dispariţia magiei, gazda emisiunii a numit-o Şeherezada.

Borges în troleibuzul 66

Ioana Nicolaie rememorează cu drag la Nocturne vremurile în care, studentă fiind, locuia la „capătul pământului”, în zona Fundeni a Bucureştiului, când drumul lung către Universitate îi îngăduia să citească Borges în troleibuzul 66. Zâmbeşte când îşi aminteşte de primii blugi şi de fructele kiwi abia apărute la noi în anii ’90. Era o tânără entuziastă, cu multe speranţe: „Eu am avut ambiţii, nu ştiu dacă mari, mi-am făcut mereu planuri şi am pus pariuri cu mine.”

„Întotdeauna tinerii au dreptate. Noi, cei de dinainte, ar trebui să avem responsabilitate”, este de părere Ioana Nicolaie. „Tinerii de azi nu pot înţelege nimic din vremurile trecute. Ei intreabă: da’ ce, nu vă lăsa Ceauşescu să vă conectaţi la Facebook?, continuă ea.

Ioana Nicolaie

Despre scriitorii optzecişti, pe care „lumea şi acum îi consideră ca fiind generaţia tânără”, deşi de atunci au trecut 40 de ani, despre a fi şi soţia lui Mircea Cărtărescu, aflaţi din mărturisirile Ioanei Nicolaie la Nocturne de la TVR 1, TVR HD şi TVR+ de luni, 31 martie.

Foto cu Ioana Nicolaie – wikipedia, facebook

29
/12
/16

De sute de ani, odată cu intrarea în post, lumea românească intră într-o stare de înfrigurată aşteptare a şirului de sărbători ce durează până la Sf. Ion. Domnii fanarioţi, aflaţi pe tronurile de la Iaşi şi Bucureşti din 1711 (1716), până în 1821, au adus un plus de culoare ce aminteşţte, în mic, fastul Curţii imperiale bizantine.

26
/12
/16

Corul Armatei Roșii, al cărui director și 60 de membri se aflau la bordul avionului care s-a prăbușit duminică în Marea Neagră, reprezintă un simbol al Rusiei aplaudat pretutindeni, chiar și în zonele de conflict. Repertoriul său include astăzi mai mult de 2.000 de opere, de la cântece folclorice sau care glorifică URSS la muzica sacră, trecând prin cele mai mari hituri moderne internaționale, pe care le interpretează cu voci puternice, însoțite de coregrafii acrobatice.

26
/12
/16

CRONICĂ DE FILM Noul film al lui Damien Chazelle, „La La Land”, este în primul rând o surprinzătoare explozie de muzică și culori. Un film fermecător la suprafață, însă dulceag și convențional sub poleiala de musical care vrea să omagieze Epoca de Aur a Hollywood-ului.

26
/12
/16

George Michael a murit la vârsta de 53 de ani. Cântărețul și compozitorul al cărui nume real era Georgios Kyriacos Panayiotou a vândut mai mult de 100 de milioane de albume de-a lungul unei cariere care s-a întins pe aproape patru decenii, primul său album solo "Faith", din 1987, fiind vândut în 20 de milioane de discuri și ocupând prima poziție în topuri.

22
/12
/16

Scenograful Ștefan Caragiu, decan al Facultății de Teatru al UNATC București, crede că talentul se împarte în mod egal pe generații. Consideră că studenții au dreptul și chiar obligația de a se revolta atunci când lucrurile nu se întâmplă așa cum trebuie.

22
/12
/16

Doi colindători scăpaţi parcă de la balamuc, după felul cum sunt costumaţi, iau cu asalt un autobuz la ora când cafelele încă nu și-au făcut pe deplin efectul. Ambii sunt îmbrăcați în cămăși de noapte de damă, albe cu floricele verzi, cu dantelă la guler și mâneci, încinși cu niște sfori groase la mijloc purtând pe capete niște căciuli din pieile unor miei, care probabil s-au născut și au murit înainte de căderea comunismului.

22
/12
/16

De Crăciun, TVR 1 a pregătit telespectatorilor săi concerte tradiţionale de colinde, dar şi ale unor vedete internaţionale, ediţii speciale ale emisiunilor postului iubite de public, întâlniri cu vedetele preferate, reportaje şi documentare în premieră. (...) Pe 25 decembrie, de la 16.00, TVR 1 oferă telespectatorilor bucuria de a rememora şlagăre ale anilor ‘70, ‘80 şi ‘90, devenite favoritele multor generaţii

22
/12
/16

Cu siguranţă unul dintre cele mai aşteptate filme ale anului, care se bucură deja de şapte nominalizări la Globurile de Aur şi se poziţionează astfel ca unii dintre marii favoriţi la Oscaruri, ,,La La Land” va avea premiera în cinematografele din România pe 23 decembrie.

22
/12
/16

Într-o zi de 22 decembrie (1956) se stingea din viaţă Nicolae Labiş, unul dintre cei autentici si sensibili poeti ai literaturii romane, supranumit de criticul Eugen Simion - "buzduganul unei generatii".