Ion Besoiu

n. 11 martie 1931, Sibiu
A absolvit Academia de Teatru si Muzica din Sibiu

Teatrografie:

Teatrul Metropolis

  • Nagg « SFARSIT DE PARTIDA » de SAMUEL BECKETT, regia ALEXANDRU TOCILESCU 2009

ALTE ROLURI :

  • Closca – Procesul lui Horia de Alexandru Voitin, regia Liviu Ciulei, Teatrul Bulandra, 1967
  • Corbea – Luceafarul de Barbu Stefanescu Delavrancea, regia Ion Cojar, Teatrul Bulandra, 1967
  • Iasa – Livada de visini de A. P. Cehov, regia Lucian Pintilie, Teatrul Bulandra, 1967
  • Kurt – Dansul mortii de August Strinberg, regia Iannis Veakis, Teatrul Bulandra, 1968
  • Tournel – Puricele de Georges Feydeau, regia Emil Mandric, Teatrul Bulandra, 1969
  • Valentine – Love for Love de William Congreve, regia Emil Mandric, Teatrul Bulandra, 1969
  • Dobrisor – Acesti nebuni fatarnici de Teodor Mazilu, regia Emil Mandric, Teatrul Bulandra, 1970
  • Ofiterul – Patru oameni fara nume de Radu Badila, regia Petre Popescu, Teatrul Bulandra, 1971
  • Lorenzo – Anuntul la mica publicitate de Natalia Gingsburg, Teatrul Bulandra, 1973
  • Damian – Între noi n-a fost decât tacere de Lia Crisan, regia Petre Popescu, Teatrul Bulandra, 1973
  • Trigorin – Pescarusul de A. P. Cehov, regia Liviu Ciulei, Teatrul Bulandra, 1977
  • Gicu Crucescu – Alibi de Ion Baiesu, regia Cornel Todea, Teatrul Bulandra, 1978
  • Roman Romanovici – Infidelitate conjugala de Leonid Zorin, regia Petre Popescu, Teatrul Bulandra, 1979
  • Reporterul – Ancheta asupra unui tânar care nu a facut nimic de Adrian Dohotaru, regia Petre Popescu, Teatrul Bulandra, 1980
  • Gines Pardo – Judecata în noapte de Antonio Buero Vallejo, Teatrul Bulandra, 1981
  • Gilu – Mormântul calaretului avar de D.R. Popescu, regia Mircea Marin, Teatrul Bulandra, 1981
  • Timofei – Rezervatia de pelicani de D.R. Popescu, regia Valeriu Moisescu, Teatrul Bulandra, 1983
  • Knapp – Passacaglia de Titus Popovici, regia Mircea Cornisteanu, Teatrul Bulandra, 1984
  • Serebreakov – Unchiul Vanea de A. P. Cehov, regia Alexa Visarion, Teatrul Bulandra, 1985
  • Polonius – Hamlet de William Shakespeare, regia Alexandru Tocilescu, Teatrul Bulandra, 1985
  • Ioan – Io, Mircea Voievod de Dan Tarchila, regia Alexandru Tocilescu, 1986
  • Nichi – Dimineata pierduta de Gabriela Adamesteanu, regia Catalina Buzoianu, Teatrul Bulandra, 1986
  • Oronte – Mizantropul de Moliere, regia Valeriu Moisescu, Teatrul Bulandra, 1989
  • Tezeu – Visul unei nopti de vara de William Shakespeare, regia Liviu Ciulei, Teatrul Bulandra, 1991
  • Petronio – Teatrul comic de Carlo Goldoni, regia Silviu Purcarete, Teatrul Bulandra, 1992
  • Oscar Kroge – Mephisto de Klaus Mann, regia Alexandru Darie, Teatrul Bulandra, 1993
  • Corifeu – Antigona de Sofocle, regia Alexandru Tocilescu, Teatrul Bulandra, 1993
  • Antigonus – Poveste de iarna de William Shakespeare, regia Alexandru Darie, Teatrul Bulandra, 1994
  • Ferapont – Trei surori de A. P. Cehov, regia Alexandru Darie, Teatrul Bulandra, 1995
  • Octavius Caesar – Julius Caesar de William Shakespeare, regia Alexandru Darie, Teatrul Bulandra, 1995
  • Primul interpret – Sase personaje în cautarea unui autor de Luigi Pirandello, regia Catalina Buzoianu, Teatrul Bulandra, 1995
  • Senecus – Caligula de Albert Camus, regia Mihai Maniutiu, Teatrul Bulandra, 1996
  • Contele Lieuville – Vânzatorii gloriei de Marcel Pagnol, regia Eli Malka, Teatrul Bulandra, 1996
  • Colonelul – Mutter Courage de Bertolt Brecht, regia Catalina Buzoianu, Teatrul Bulandra, 1999
  • Profesorul – Exista nervi de Marin Sorescu, regia Puiu Serban, Teatrul Bulandra, 2001
  • Muhoianov Ivan Matveevici – Oblomov dupa I. A. Goncearov, regia Alexandru Tocilescu, Teatrul Bulandra 2003

Filmografie

  • 1960 Furtuna, regia Andrei Blaier, Sinisa Ivetici
  • Setea, regia Mircea Dragan
  • 1962 Partea ta de vina, regia Francisc Munteanu
  • Tudor, regia Lucian Bratu
  • 1964 Cartierul Veseliei, regia Manole Marcus
  • Neamul soimarestilor, regia Mircea Dragan
  • 1965 Sah la rege, regia Haralambie Boros
  • Camera alba, regia Virgil Calotescu
  • Haiducii, regia Dinu Cocea
  • Rascoala, regia Mircea Muresan1966 Fantomele se grabesc, regia Cristu Polucsis
  • 1970 Castelul condamnatilor, regia Mihai IAcob
  • Mihai Viteazul, regia Sergiu Nicolaescu
  • 1971 Asediul, regia Mircea Muresan
  • Atunci i-am condamnat pe toti la moarte, regia Sergiu Nicolaescu
  • BD în alerta, regia Mircea Dragan
  • Printre colinele verzi, regia Nicoale Breban
  • Puterea si Adevarul, regia Manole Marcus
  • 1972 Bariera, regia Mircea Muresan
  • Ciprian Porumbescu, regia Gheorghe Vitanidis
  • Sageata capitanului Ion, regia Aurel Miheles
  • 1973 Ultimul cartus, regia Sergiu Nicolaescu
  • Vifornita, regia Mircea Moldovan
  • 1974 Actorul si salbaticii, regia Manole Marcus
  • Agentul straniu, regia Savel Stiopul
  • Nemuritorii, regia Sergiu Nicolaescu
  • Pacala, regia Geo Saizescu
  • Un comisar acuza, regia Sergiu Nicolaescu
  • 1975 Cantemir, regia Gheorghe Vitanidis
  • Muschetarul român, regia Gheorghe Vitanidis
  • 1976 Toate pânzele sus, regia Mircea Muresan – serial TV
  • 1977 Împuscaturi sub clar de luna, regia Mircea Muresan
  • Doctorul Poenaru, regia Dinu Tanase
  • Ratacire, regia Alexandru Tatos
  • 1978 Cianura si picatura de ploaie, regia Manole Marcus
  • Revansa, regia Sergiu Nicolaescu
  • 1979 Ion, blestemul pamântului, blestemul iubirii, regia Mircea Muresan
  • Mihail, câine de circ, regia Sergiu Nicolaescu
  • Ultima noapte de dragoste, regia Sergiu Nicolaescu
  • 1979-1982 Lumini si umbre, regia Andrei Blaier, Mihai Constantinescu,
  • Mircea Muresan – serial TV
  • 1980 Santaj, regia Geo Saizescu
  • Drumul oaselor, regia Doru Nastase
  • La rascrucea marilor furtuni, regia Mircea Moldovan
  • 1981 Capcana mercenarilor, regia Sergiu Nicolaescu
  • Convoiul, regia Mircea Moldovan
  • Duelul, regia Sergiu Nicolaescu
  • Un echipaj pentru Singapore, regia Nicu Stan
  • 1982 Mult mai de pret e iubirea, regia Dan Marcoci
  • Padurea nebuna, regia Nicolae Corjos
  • 1983 Caruta cu mere, regia George Cornea
  • Fructe de padure, regia Alexandru tatos
  • Misterele Bucurestilor, regia Doru Nastase
  • Viraj periculos, regia Sergiu Nicolaescu
  • 1984 Horea, regia Mircea Muresan
  • Masca de argint, regia Gheorghe Vitanidis
  • Ziua Z, regia Sergiu Nicolaescu
  • 1985 Colierul de turcoaze, regia Gheorghe Vitanidis
  • Noi, cei din linia întâi, regia Sergiu Nicolaescu
  • Racolarea, regia George Cornea
  • Sper sa ne mai vedem, regia Dumitru Dinulescu
  • 1986 Secretul lui Nemesis, regia Geo Saizescu
  • Totul se plateste, regia Mircea Moldovan
  • 1987 Francois Villon, regia Sergiu Nicolaescu
  • 1988 Mircea, regia Sergiu Nicolaescu
  • 1989 Kilometrul 36, regia Anghel Mora
  • 1991 Polul Sud, regia Radu Nicoara
  • Subspecii, regia Ted Nicolau
  • 1993 Aceasta lehamite, regia Mircea Danieliuc

Distribuie

Artisti Romani

Lasa un comentariu

Trimite