Ion Grigorescu expune în „Camera de Oaspeţi“ la MNAC
https://www.ziarulmetropolis.ro/ion-grigorescu-expune-in-camera-de-oaspeti-la-mnac/

Din 10 iulie 2013, timp de o lună, artistul Ion Grigorescu expune în cadrul expoziţiei Mircea Cantor: Q.E.D. la MNAC.

Un articol de Andrada Văsii|13 iulie 2013

Din 10 iulie 2013, timp de o lună, artistul Ion Grigorescu expune în cadrul expoziţiei Mircea Cantor: Q.E.D. la MNAC.

Artist mitic al artei contemporane româneşti, cunoscut mai ales prin filmele, fotografiile şi instalaţiile sale, Ion Grigorescu va prezenta o „lucrare” inedită de această dată.

O latură mai puţin cunoscută a lui este aceea de pictor de biserci şi icoane, demers care nu apare ca o alternativă sau a doua cale, ci care completează într-un mod sui generis practica sa artistică şi spirituală.

Icoana – Sfânta Cruce – realizată special pentru această expunere în camera de oaspeţi, este prezentată ca şi cum am întâlni-o în mod obişnuit într-o bisercă sau mănăstire ortodoxă.

Mircea Cantor,
artist

Ion Grigorescu este cel de-al patrulea invitat în „Camera de oaspeți”, un spaţiu integrat expoziției ce va găzdui în fiecare lună lucrarea unui artist, prieten sau artizan care împărtășește aceleași afinități cu Mircea Cantor: Rudolf Bone (aprilie), Geta Brătescu (mai), Gabriela Vanga (iunie), Ion Grigorescu (iulie), Corneliu Brudașcu și Andrei Șerban (august), Victor Man (septembrie), Oanea Vasile și Ioan Opriș (octombrie), Ciprian Mureșan și Angajare de clovn de Matei Vişniec, regia Geo Balint, cu Eliza Noemi Judeu, Nina Ionescu şi Adelaida Perjoiu (noiembrie), Adrian Gagiu (decembrie), Victoria Berbecaru (ianuarie), Miklós Onucsán (februarie), Pavel & Tudor (martie).

Text preluat în parteneriat cu Modernism.ro

Foto credit: Modernism.ro

09
/06
/22

Muzeul Abandonului a pornit în toamna anului trecut un amplu proiect de reunire, într-o arhivă digitală, a unor arhive personale și instituționale, deocamdată disparate, toate legate de instituționalizarea și dezinstituționalizarea copiilor din România comunistă și post-comunistă.

09
/06
/22

Artistele Andreea Novac, Irina Marinescu și Alina Ușurelu, împreună cu psiholoaga Mihaela Vechiu, socioloaga Fidelie Kalambayi și medicul Roxana Negureanu prezintă (burn)OUT - Prelegeri și incursiuni performative, la AREAL spațiu pentru dezvoltare coregrafică.

08
/06
/22

În mai puțin de o săptămână începe cea de-a 15-a ediție a Festivalului de Teatru Independent UNDERCLOUD, acolo unde teatrul, dansul și efervescența evenimentelor conexe își dau întâlnire cu spectactorii dornici să se bucure de o nouă atmosferă și un nou concept „sub nori”.

31
/05
/22

Inițiat în 2012, de către Fundația M&V Schmidt și Fundația Tabaluga/ Peter Maffay Stiftung, festivalul Săptămâna Haferland are misiunea de a promova cultura și tradițiile sașilor din Transilvania și de a dezvolta sectorul turistic din zona respectivă. Regiunea săsească din Transilvania, cuprinsă între Brașov și Sighișoara, a fost denumită Țara Ovăzului sau Haferland cu sute de ani în urmă, datorită localnicilor care obișnuiau să cultive cu precădere ovăzul, din cauza climatului mai aspru.

30
/05
/22

Să presupunem că o sticlă de plastic, un pet, și-ar dori să plece dintr-un sat din Transilvania și ar vrea călătorească până la Marea Neagră, ori poate și mai departe. Credeţi că ar putea? La această întrebare și-au dorit să găsească răspunsul un grup de voluntari din România. Realizată într-un proiect inedit tip experiment, "Călătoria mea spre mare" este de fapt o poveste despre oameni, mentalităţi și educaţie.